Domowe qurrito jak z KFC


Domowe qurrito jak z KFC

To inaczej quesadillas, czyli zapiekana tortilla z kurczakiem, serem i kukurydzą. Domowe qurrito w smaku nawiązuje do tego podawanego w restauracji KFC. Smak potrawy wzbogaca aromatyczny sos barbecue. Mięso z kurczaka to takie mini stripsy. Zdecydowanie warto je wcześniej zamarynować, aby było bardziej wyraziste w smaku.

Sekretem chrupiących kawałków kurczaka jest panierka z mąki i wody oraz smażenie mięsa w nieco większej ilości tłuszczu. Qurrito choć nie należy do dań lekkich ani dietetycznych, jest po prosu przepyszne. Nie warto zwracać tutaj uwagi na kaloryczność, bo jest zapewne wysoka.

Domowe qurrito możecie przyrządzić zarówno na patelni (najlepiej nadaje się do tego patelnia grillowa), w opiekaczu albo po prostu w piekarniku.

Serdecznie polecam wam również:

tortilla z kurczakiem

shoarma drobiowa.

(Dla 4 osób)

Składniki:

– 4 placki tortilli pszennej

– 1 podwójna pierś z kurczaka (około 500g)

– kilka łyżek kukurydzy konserwowej (opcjonalnie)

– 20 dag sera żółtego (np. chedar) lub tarta mozzarella

– sos barbecue (BBQ)

– ketchup pikantny

Marynata do kurczaka:

– 2 łyżki oleju

– 1 łyżeczka sosu tabasco

– 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki

– sól*, pieprz

*daje się zwykle ½ łyżeczki soli na ½ kg mięsa.

Panierka do kurczaka:

– woda

– mąka

– 1 łyżeczka granulowanego czosnku

– ½ łyżeczki mielonej słodkiej papryki

– szczypta chili

– sól, pieprz

Dodatkowo:

– olej do smażenia

Jak zrobić domowe qurrito jak z KFC?

Kurczaka pokroić w cienkie paski. W miseczce wymieszać ze sobą składniki marynaty. Dokładnie wymieszać z mięsem. Naczynie z kurczakiem przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na minimum 1 godzinę. Ja najczęściej marynuję mięso całą noc.

Panierka: Do jednej miseczki wlać zimną wodę. Do drugiej natomiast wsypać mąkę. Dodać czosnek granulowany, chili, sól i pieprz. Kurczaka partiami po kilka kawałków obtoczyć najpierw w panierce, następnie zamoczyć w miseczce z wodą, odcisnąć i ponownie obtoczyć w panierce. Kawałki kurczaka smażyć na nieco większej ilości oleju na większym ogniu do uzyskania złotego koloru.

Na połówce placka tortilli wyłożyć usmażonego kurczaka, polać ketchupem i sosem BBQ. Następnie położyć kukurydzę konserwową i posypać startym żółtym serem. Przykryć drugą połówką tortilli. Lekko docisnąć.

Gotowe tortille opiekać na patelni na niewielkiej ilości oleju, opiekaczu bądź grillu do zarumienienia. Można też wstawić qurrito do piekarnika na około 15 minut i zapiekać w temperaturze 190°C. Na koniec pokroić na trójkąty. Qurrito podawać od razu z ketchupem i sosem barbecue.

Smacznego!

Helen G.

 


Galeria zdjęć - kliknij aby powiększyć

loading...
Poprzedni Ciasteczka z czekoladą
Nastepny Ziemniaki faszerowane pieczarkami i serem

8 komentarzy

  1. Ania
    10 marca 2018
    Odpowiedz

    Takie jedzonko to mój syn uwielbia, może je jeść non stop :)

  2. aknezz
    10 marca 2018
    Odpowiedz

    Akurat dzisiaj przygotowywałam tortillę na obiad ale u mnie inaczej danie wygląda :)

  3. Ervisha
    10 marca 2018
    Odpowiedz

    Nigdy nie jadłam ale z mięsem to nigdy nie było dla mnie ;)

  4. agata
    11 marca 2018
    Odpowiedz

    Ten przepis to ja na pewno podkradnę, bo uwielbiam to danie w KFC :)

  5. Magda
    11 marca 2018
    Odpowiedz

    Świetny pomysł na domowy fast food :)

  6. Dorota z kobietytomy.pl
    13 marca 2018
    Odpowiedz

    Mniam, ale mi zrobiłaś smaku :)

    • Helen G.
      Helen G.
      13 marca 2018
      Odpowiedz

      Serdecznie polecam :)

  7. Beti
    13 marca 2018
    Odpowiedz

    Pyszne :-)

Zostaw odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *