Ciasto Brownie
Ciasto Brownie (ciasto czekoladowe)
Intensywnie czekoladowe, mięciutkie, rozpływające się w ustach. Mające amerykański rodowód ciasto Brownie, zyskało sławę na całym świecie dzięki temu, iż jest bardzo wilgotne o ciężkiej teksturze za sprawą czekolady. Jest wprost doskonałe do kawy.
Niektórym może wyglądać trochę jak zakalec. To specyfika Brownie. Pachnie i smakuje obłędne. Nazwa tego amerykańskiego czekoladowego przysmaku nawiązuje do jego ciemnobrązowego koloru (z j.ang. brown). Do przygotowania ciasta Brownie potrzebujemy 3 kostki (razem 300g łącznie z polewą) dobrej gorzkiej czekolady.
Mnie najbardziej Brownie smakuje polane polewą oczywiście z rozpuszczonej w kąpieli wodnej czekolady. Ciasto czekoladowe Brownie możecie wzbogacić, dodając do masy garść posiekanych orzechów. W wersji świątecznej wierzch wypieku polecam posypać płatkami migdałowymi.
Zobacz także
→ murzynek z kremem grysikowym (z kaszy manny).
(średniej wielkości blaszka o wym. 23×28 cm, może być też kwadratowa)
Składniki:
– 220g gorzkiej czekolady
– 1 kostka masła (200g)
– ¾ szklanki cukru trzcinowego
– 1 łyżka cukru waniliowego
– 5 jajek
– ¾ szklanki mąki
– szczypta soli
Dodatkowo (opcjonalnie):
– garść grubo pokrojonych orzechów włoskich
Polewa czekoladowa:
– 80g gorzkiej czekolady
– 3 łyżki mleka lub śmietanki 30%
▌Jak zrobić ciasto czekoladowe Brownie?
Czekoladę połamać na mniejsze kawałki i rozpuścić razem masłem w kąpieli wodnej. Do garnka wlać trochę wody (około połowę). Nałożyć na niego metalową miskę lub drugi garnek o takiej samej wielkości lub odrobinę większy. Garnek postawić na niedużym ogniu. Czekoladę często mieszać, do uzyskania gładkiej masy. temperatura wody nie powinna być zbyt wysoka (50-55 °C). Odstawić na 15 minut, do przestudzenia.
Jajka wbić do miski, dodać cukier oraz cukier waniliowy. Ubić mikserem na gładki puch. Mąkę przesiać przez sito i dodać do jajek. Zmiksować. Na koniec dodać ostudzoną czekoladę i dokładnie rozmieszać drewnianą łyżką. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać masę. Wyrównać. Piekarnik nagrzać do 180°C. Brownie piec 20-25 minut.
Ciasto jest upieczone, kiedy patyczek będzie lekko oblepiony ciastem, lecz nie mokry, zaś skórka błyszcząca. Dotykając ciasta wierzch powinien się łatwo uginać i lekko kruszyć. Upieczone ciasto Brownie polać polewą. Można też pozostawić sauté.
Polewa czekoladowa: czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Następnie dodać mleko albo śmietankę, wymieszać. Polać ciasto. Ciasto brownie podaje się zarówno na zimno, jak i na ciepło.
Smacznego!
Helen G.
Galeria zdjęć
to mi proszę wysłać kurierem 😀
Nie ma sprawy 🙂
Uwielbiam takie ciasta 🙂 Pycha!
Ja też je uwielbiam 🙂
Jedyne ciasto, któe moze wyjść zbite i zakalcowate xD Mega czekoladowe 😉
Dokładnie 🙂