Ciasto Brownie


Ciasto Brownie

Intensywnie czekoladowe, mięciutkie, rozpływające się w ustach. Mające amerykański rodowód ciasto Brownie, zyskało sławę na całym świecie dzięki temu, iż jest bardzo wilgotne o ciężkiej teksturze za sprawą czekolady. Jest wprost doskonałe do kawy. Niektórym może wyglądać trochę jak zakalec. To specyfika Brownie. Pachnie i smakuje obłędne. Nazwa tego amerykańskiego czekoladowego przysmaku nawiązuje do jego ciemnobrązowego koloru (z j.ang. brown). Do przygotowania ciasta Brownie potrzebujemy 3 kostki (razem 300g łącznie z polewą) dobrej gorzkiej czekolady.

Mnie najbardziej Brownie smakuje polane polewą oczywiście z rozpuszczonej w kąpieli wodnej czekolady. Ciasto Brownie możecie wzbogacić, dodając do masy garść posiekanych orzechów. W wersji świątecznej wierzch wypieku polecam posypać płatkami migdałowymi. Polecam wam również murzynek z kremem grysikowym (z kaszy manny).

(średniej wielkości blaszka o wym. 23×28 cm, może być też kwadratowa)

Składniki:

– 220g gorzkiej czekolady

– 1 kostka masła (200g)

– ¾ szklanki cukru trzcinowego

– 1 łyżka cukru waniliowego

– 5 jajek

– ¾ szklanki mąki

– szczypta soli

Dodatkowo (opcjonalnie):

– garść grubo pokrojonych orzechów włoskich

Polewa czekoladowa:

– 80g gorzkiej czekolady

– 3 łyżki mleka lub śmietanki 30%

Jak zrobić ciasto Brownie?

Czekoladę połamać na mniejsze kawałki i rozpuścić razem masłem w kąpieli wodnej. Do garnka wlać trochę wody (około połowę). Nałożyć na niego metalową miskę lub drugi garnek o takiej samej wielkości lub odrobinę większy. Garnek postawić na niedużym ogniu. Czekoladę często mieszać, do uzyskania gładkiej masy. temperatura wody nie powinna być zbyt wysoka (50- 55 °C). Odstawić na 15 minut, do przestudzenia.

Jajka wbić do miski, dodać cukier oraz cukier waniliowy. Ubić mikserem na gładki puch. Mąkę przesiać przez sito i dodać do jajek. Zmiksować. Na koniec dodać ostudzoną czekoladę i dokładnie rozmieszać drewnianą łyżką. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać masę. Wyrównać. Piekarnik nagrzać do 180°C. Brownie piec 20-25 minut.

Ciasto jest upieczone, kiedy patyczek będzie lekko oblepiony ciastem, lecz nie mokry, zaś skórka błyszcząca. Dotykając ciasta wierzch powinien się łatwo uginać i lekko kruszyć. Upieczone ciasto polać polewą. Można też pozostawić sauté.

Polewa: czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Następnie dodać mleko albo śmietankę, wymieszać. Polać ciasto. Ciasto brownie podaje się zarówno na zimno, jak i na ciepło.

Smacznego!

Helen G.


Galeria zdjęć

ciasto-brownieciasto-brownie1ciasto-brownie2ciasto-brownie3
loading...
Poprzedni Pierogi z kapustą i grzybami
Nastepny Kotlet de volaille (devolay)

6 komentarzy

  1. Ewelina Serafińska
    22 listopada 2017
    Odpowiedz

    to mi proszę wysłać kurierem :D

    • Helen G.
      Helen G.
      22 listopada 2017
      Odpowiedz

      Nie ma sprawy :-)

  2. Ania
    22 listopada 2017
    Odpowiedz

    Uwielbiam takie ciasta :) Pycha!

    • Helen G.
      Helen G.
      22 listopada 2017
      Odpowiedz

      Ja też je uwielbiam :)

  3. Ervisha
    23 listopada 2017
    Odpowiedz

    Jedyne ciasto, któe moze wyjść zbite i zakalcowate xD Mega czekoladowe ;)

    • Helen G.
      Helen G.
      23 listopada 2017
      Odpowiedz

      Dokładnie :-)

Zostaw odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *