Domowe bułki pszenne


Domowe bułki pszenne

Nie ma to jak unoszący się w domu zapach świeżo pieczonego chleba albo bułek pszennych… Przedstawiam wam mój autorski przepis na domowe bułki pszenne, takie klasyczne z przedziałkiem i obsypane mąką. Przetestowałam go wielokrotnie. Receptura jest bardzo prosta. Trzeba tylko poczekać aż wyrośnie ciasto. Takie domowe bułki pszenne smakują jak te tradycyjne, „nienadmuchane” z piekarni. Najsmaczniejsze są jeszcze lekko ciepłe. Do ciasta warto dodać mleka zamiast wody. Bułki będą delikatniejsze w smaku. Moje domowe bułki mają przedziałek i są obsypane mąką. Możecie również jak w przepisie bułki pszenne na mleku wierzch posmarować żółtkiem rozkłóconym odrobiną mleka a nożem zrobić krzyżyk, wedle uznania. Takie domowe bułeczki zwykle piekę po południu, aby były gotowe na kolację. Część mrożę.

(8-10 niedużych bułeczek)

Składniki:

– 500g mąki pszennej typ 650

– 250 ml ciepłego mleka

– 20g świeżych drożdży lub 10g drożdży instant

– 1 łyżeczka cukru

– 1 jajko

– 1 łyżeczka soli

– 2 łyżki stopionego masła

Jak upiec domowe bułki pszenne?

Jeśli używamy świeżych drożdży, wpierw przygotować rozczyn. Zagrzać w rondelku mleko, aby było ciepłe, lecz nie gorące. Drożdże wkruszyć do ½ szklanki ciepłego mleka, dodać 1 łyżeczkę cukru i 1 łyżkę mąki. Przykryć spodeczkiem. Odstawić na 5-10 minut. Masło roztopić. Mąkę przesiać przez sito, wsypać do większej miski. Wbić jajko, dodać zaczyn drożdżowy, pozostałe mleko, sól oraz stopione masło. Wyrobić gładkie ciasto. Oprószyć mąką. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 1-1,5 godziny, aż podwoi swoją objętość. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, obsypać mąką. Ciasto podzielić na 8-10 części. Z każdej formować okrągłe bułeczki złączeniem do dołu. Obsypać mąką. Przy pomocy drewnianej łyżki zrobić głębokie nacięcie  tzw. „przedziałek”. Bułeczki przykryć ściereczką i pozostawić na 30 minut. Rozgrzać piekarnik do 200°C (funkcja góra-doł). Piec ok.20 minut do zarumienienia. Studzić na kratce. Bułki są najsmaczniejsze świeżo upieczone. Jeśli taka porcja jest dla was zbyt duża, część bułeczek można zamrozić. Po rozmrożeniu będą jak świeżo upieczone.

Smacznego!

Helen G.


Galeria zdjęć

domowe-bulki-pszennedomowe-bulki-pszenne1domowe-bulki-pszenne2domowe-bulki-pszenne4domowe-bulki-pszenne3
Poprzedni Puszysty placek z rabarbarem
Nastepny Naleśniki z serem i truskawkami

8 komentarzy

  1. Ania
    20 lipca 2017
    Odpowiedz

    Pysznie wyglądają :) Zawsze powtarzam, że domowe pieczywo jest najlepsze :)

  2. Beti
    21 lipca 2017
    Odpowiedz

    Domowe wypieki najlepsze :-)

    • Helen G.
      Helen G.
      21 lipca 2017
      Odpowiedz

      Dokładnie, bez spulchniaczy i konserwantów :)

  3. agata
    21 lipca 2017
    Odpowiedz

    Domowe wypieki są najpyszniejsze :)

  4. Iwona
    22 lipca 2017
    Odpowiedz

    Nie ma to jak domowe pieczywo. Ja zawsze przygotowuję wersje pełnoziarniste :)

  5. Chocolade
    22 lipca 2017
    Odpowiedz

    Jadłabym :D Nigdy nie piekłam własnych bułek ;)

  6. Monika
    3 sierpnia 2017
    Odpowiedz

    Czy moznacza użyć suchych drożdży ? I czy można wyrobo e ciasto zostawić na noc i rano upiec bułeczki ? :)

    • Helen G.
      Helen G.
      3 sierpnia 2017
      Odpowiedz

      Można użyć drożdży instant, wtedy dajemy ich połowę mniej co świeżych czyli 10g. Co do zostawiania ciasta na całą noc, to nigdy nie próbowałam, więc trudno mi powiedzieć. Możesz ewentualnie spróbować, tylko ciasto powinno być przykryte ściereczką. Jeśli coś byłoby nie tak (nie wiem czy cała noc to nie za długo), to trzeba wstać trochę wcześniej rano, by mieć bułeczki na śniadanie :)

Zostaw odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *