Chleb owsiany


Dawno nie prezentowałam żadnego chleba. Dziś trochę nietypowe pieczywo – chleb owsiany, upieczony m.in.  z mąki owsianej, zasobnej,  jak całe ziarno owsa w liczne składniki mineralne. Chleb jest bardzo smaczny, to też szybko się skończył. Trochę tylko nie wyszła mi skórka, nie jest tak błyszcząca ani dobrze przypieczona, jak w przypadku chleba z piekarni. Ale nie ma to w żaden sposób wpływu na  jego smak.

Chleb owsiany jest z gotowej mieszanki, nie trzeba bawić się odmierzanie proporcji każdej z mąk, wystarczy jedynie dodać wodę i tyle. Chleb nie zawiera też żadnych konserwantów, spulchniaczy, GMO ani GMM –  tylko samo zdrowie!

Składniki:

– gotowa mieszanka na chleb owsiany (500g) do kupienia w sklepie Naturalnie Zdrowe*

*obecnie mieszanki nie ma już w ofercie sklepu, można kupić inne rodzaje

– woda

– foremka do wypieku (u mnie keksówka)

Skład mieszanki: mąki: owsiana razowa, pszenna t750, żytnia t720, naturalny zakwas żytni, sól, drożdże instant.

Opakowanie zawiera 2 torebki: dużą i małą. Na opakowaniu jest szczegółowy opis, jak krok po kroku upiec chleb. Jest nawet instrukcja także dla tych, co posiadają wypiekacz do chleba. Zawartość obu torebek dużej i małej mieszamy w naczyniu, wlewamy 330g wody o temp. 26˚C i przez 20 minut mieszamy (ja wyrabiam ciasto rękami). Następnie przykrywamy ciasto ściereczką i odstawiamy na 30 minut (leżakowanie). Przekładamy do foremki albo koszyka rozrostowego, przykrywamy ściereczką i  ponownie odstawiamy w ciepłe miejsce na 50-90 minut, aż podwoi swoją objętość, w zależności od temperatury pomieszczenia (garowanie). Wstawiamy ciasto do nagrzanego do 220˚C piekarnika i od razu spryskujemy ciepłą wodą przez 5 sekund (zaparowanie) i wypiekamy chleb przez 3 minuty, po czym zmniejszamy temperaturę do 180˚C i pieczemy przez kolejne 30 minut (razem 33 minuty). Upieczony chleb studzimy na kratce.

Smacznego!

Helen G.


Galeria zdjęć

chleb-owsianychleb-owsiany2
loading...
loading...
Poprzedni Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym i cukinią
Nastepny Muszle conchiglioni nadziewane pastą z wędzonego łososia

8 komentarzy

  1. Bożena
    2 lutego 2014
    Odpowiedz

    Piekłam taki sam chlebek..pyszny to fakt..

  2. Marzena
    2 lutego 2014
    Odpowiedz

    Jestem pełna podziwu dla zmian na blogu ! Super :)

    • Helen G.
      Helen G.
      2 lutego 2014
      Odpowiedz

      Bardzo dziękuję:) blog kosmetyczny również czeka duże zmiany:)

  3. Dorota
    2 lutego 2014
    Odpowiedz

    Piekłam gryczany, marzenie.
    Za owsiany tez sie zabieram :-)

  4. Urszula
    5 lutego 2014
    Odpowiedz

    Uwielbiam chleb domowej roboty, pycha :)

  5. Basia8212
    5 lutego 2014
    Odpowiedz

    Wygląda bardzo apetycznie,ja często jem domowy chlebek od teściowej,jak piecze to mi posyła ;) Uwielbiam Twojego kulinarnego bloga :)Pozdrawiam p.s pięknie tu…

    • Helen G.
      Helen G.
      5 lutego 2014
      Odpowiedz

      Dziękuję za komplement Basiu:)

  6. Urszula
    9 marca 2014
    Odpowiedz

    Lubię piec chleb, w domu jest wtedy taki piękny, aromatyczny zapach :)
    Dziękuję za udział w moim konkursie, pozdrawiam !

Zostaw odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *