Chleb owsiany


Chleb owsiany

To smaczne i prozdrowotne pieczywo. W skład chleba owsianego wchodzi m in. mąka owsiana, zasobna w witaminy B1 i E oraz w liczne składniki mineralne (magnez, fosfor, żelazo, selen, mangan, wapń, cynk). Chleb owsiany upiekłam z gotowej mieszanki. Nie trzeba bawić się odmierzanie proporcji każdej z mąk. Wystarczy jedynie dodać wodę i tyle. Mieszanka nie zawiera też żadnych konserwantów, spulchniaczy, GMO ani GMM. Chleb owsiany jest bardzo smaczny, to też szybko się skończył. Trochę tylko nie wyszła mi skórka, nie jest tak błyszcząca ani dobrze przypieczona, jak w przypadku chleba z piekarni. Ale nie ma to w żaden sposób wpływu na  jego smak.

Składniki:

– gotowa mieszanka na chleb owsiany (500g) do kupienia w sklepie Naturalnie Zdrowe*

*obecnie mieszanki nie ma już w ofercie sklepu, można kupić inne rodzaje

– woda

– foremka do wypieku (u mnie keksówka)

Skład mieszanki: mąki: owsiana razowa, pszenna t750, żytnia t720, naturalny zakwas żytni, sól, drożdże instant.

Jak upiec chleb owsiany?

Opakowanie zawiera 2 torebki: dużą i małą. Na opakowaniu jest szczegółowy opis, jak krok po kroku upiec chleb. Jest nawet instrukcja także dla tych, co posiadają wypiekacz do chleba. Zawartość obu torebek dużej i małej wymieszać w naczyniu, wlać 330g wody o temp. 26˚C i przez 20 minut mieszać (ja wyrabiam ciasto rękami). Następnie przykryć ciasto ściereczką i odstawić na 30 minut (leżakowanie). Przełożyć do foremki albo koszyka rozrostowego, przykryć ściereczką i  ponownie odstawić w ciepłe miejsce na 50-90 minut, aż podwoi swoją objętość, w zależności od temperatury pomieszczenia (garowanie). Ciasto wstawić do nagrzanego do 220˚C piekarnika i od razu spryskać ciepłą wodą przez 5 sekund (zaparowanie). Wypiekać chleb przez 3 minuty, po czym zmniejszyć temperaturę do 180˚C i piecz przez kolejne 30 minut. Upieczony chleb owsiany studzić na kratce.

Smacznego!

Helen G.


Galeria zdjęć

chleb-owsianychleb-owsiany2
loading...
Poprzedni Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym i cukinią
Nastepny Muszle makaronowe nadziewane pastą z wędzonego łososia

8 komentarzy

  1. Bożena
    2 lutego 2014
    Odpowiedz

    Piekłam taki sam chlebek..pyszny to fakt..

  2. Marzena
    2 lutego 2014
    Odpowiedz

    Jestem pełna podziwu dla zmian na blogu ! Super :)

    • Helen G.
      Helen G.
      2 lutego 2014
      Odpowiedz

      Bardzo dziękuję:) blog kosmetyczny również czeka duże zmiany:)

  3. Dorota
    2 lutego 2014
    Odpowiedz

    Piekłam gryczany, marzenie.
    Za owsiany tez sie zabieram :-)

  4. Urszula
    5 lutego 2014
    Odpowiedz

    Uwielbiam chleb domowej roboty, pycha :)

  5. Basia8212
    5 lutego 2014
    Odpowiedz

    Wygląda bardzo apetycznie,ja często jem domowy chlebek od teściowej,jak piecze to mi posyła ;) Uwielbiam Twojego kulinarnego bloga :)Pozdrawiam p.s pięknie tu…

    • Helen G.
      Helen G.
      5 lutego 2014
      Odpowiedz

      Dziękuję za komplement Basiu:)

  6. Urszula
    9 marca 2014
    Odpowiedz

    Lubię piec chleb, w domu jest wtedy taki piękny, aromatyczny zapach :)
    Dziękuję za udział w moim konkursie, pozdrawiam !

Zostaw odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *