Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym i cukinią


Uwielbiam zapiekanki wszelkiej maści, zarówno  warzywne, jak i te z mięsem. Dziś proponuję Wam pyszne i sycące danie – zapiekankę z ziemniaków, mielonego mięsa, cukinii i marchewki. A wszystko to pod kołderką beszamelu. Sprawdzi się idealnie na obiad lub kolację, jak kto woli. Po prostu palce lizać!

(Dla 4 osób)

Składniki:

– 500 g dowolnego mięsa mielonego

– 1 duża cebula

– 3 ząbki czosnku

– 2-3 łyżki oleju

– kilka ziemniaków

– ½ średniej wielkości cukinii

– 1 nieduża marchewka

– 4 łyżki koncentratu pomidorowego lub puszka pomidorów krojonych

– ok.1/2 szklanki wody

– sól, pieprz

– zioła prowansalskie, tymianek, bazylia, oregano

– szczypta cukru

– 1 kulka mozarelli

Sos beszamelowy:

– 2 łyżki masła

– 2 łyżki mąki

– 2 i ¼ szklanki zimnego mleka

– 1-2 łyżeczki soku z cytryny

– mielona gałka muszkatołowa

– sól, biały pieprz

Ziemniaki umyć, obrać i ugotować w całości przez 10 minut, na półtwardo. Odcedzić. Po przestudzeniu pokroić w plastry. Cebulę i czosnek posiekać, podsmażyć na oleju, następnie dodać mięso i smażyć kilka minut na dużym ogniu. Doprawić mięso solą, pieprzem i ziołami. Dodać koncentrat i podlać niewielką ilością wody. Dusić pod  przykryciem na wolnym ogniu jeszcze przez 10 minut. Marchewkę zetrzeć na tarce o średnich oczkach i dodać do mięsa, dusić jeszcze kilka minut. Cukinię umyć, nie obierać i pokroić w wąskie plastry (ok. 0,5 cm), podsmażyć na oleju z dwóch stron.

Naczynie żaroodporne wysmarować masłem i ułożyć warstwę ziemniaków, następnie sos mięsny i plastry cukinii (posolić). Przygotować beszamel: w rondelku rozpuścić masłom, dodać mąkę i mieszać przez chwilę, dopóki mąka nie zacznie brązowieć. Następnie wlewać powoli zimne mleko stale mieszając. Gotować sos, dopóki nie zgęstnieje, często mieszając. Na koniec doprawić do smaku solą, białym pieprzem, gałką muszkatołową i sokiem z cytryny.

Gotowy sos wylać na zapiekankę i położyć plastry mozarelli. Zapiekankę wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 30 minut w temperaturze 190˚C, aż góra się zarumieni. Po upieczeniu pozostawić zapiekankę na 10 minut, wówczas będzie się lepiej kroić. Podawać gorącą.

Smacznego!

Helen G.


Galeria zdjęć

zapiekanka-ziemniaczana-z-miesem-mielonym-i-cukiniazapiekanka-ziemniaczana-z-miesem-mielonym-i-cukinia2zapiekanka-ziemniaczana-z-miesem-mielonym-i-cukinia1
loading...
loading...
Poprzedni Olej z pestek dzikiej róży – w kuchni i w kosmetyce
Nastepny Chleb owsiany

8 komentarzy

  1. magma
    27 stycznia 2014
    Odpowiedz

    pysznie wygląda:0

  2. justka2712
    28 stycznia 2014
    Odpowiedz

    Bardzo lubię :) idealna na zimowe dni, jak dzisiaj :)

    • Helen G.
      Helen G.
      28 stycznia 2014
      Odpowiedz

      Dokładnie:)

  3. Urszula
    28 stycznia 2014
    Odpowiedz

    Piękna, piękna i na pewno smaczna zapiekanka, poproszę o duuuży kawałek :)

  4. Iwona D.
    15 marca 2015
    Odpowiedz

    Heleno G. NIEBO W GĘBIE!!!
    nie miałam ziół prowansalskich (wyszły na zapiekankę po chłopsku), więc dodałam paprykę słodką, ostrą i oregano i oczywiście sól i pieprz do smaku :) poza tym dorzuciłam do mięska paprykę czerwoną…
    Cukinia w zimie MNIAM :)
    Poproszę o więcej pomysłów na zapiekaneczki :D

    • Helen G.
      Helen G.
      16 marca 2015
      Odpowiedz

      Cieszę się, że zapiekanka smakowała. Dobór ziół jest właściwie dowolny, papryka słodka, ostra oraz oregano także podniosą jej smak. Też bardzo lubię cukinię, zwłaszcza zimą :) Pozdrawiam :)

  5. Natalia
    18 marca 2016
    Odpowiedz

    Zapiekanka prze-pyszna! Robiłam już kilka razy,
    Polecam! :)

    • Helen G.
      Helen G.
      18 marca 2016
      Odpowiedz

      Cieszę się,że smakowała :-)

Zostaw odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *