Zapiekanka chłopska


Przedstawiam wam ciekawy pomysł na pyszny i sycący obiad. Zapiekanka chłopska – czyli z ziemniaków, boczku, kiełbasy i pieczarek. Zdecydowanie warta zachodu, bo szybko znika z talerzy. Każdy pan będzie zachwycony :)

(Dla 4-5 osób)

Składniki:

– 4 spore ziemniaki

– 2 cebule

– 4 ząbki czosnku

– 2 małe pętka kiełbasy (np. śląskiej)

– 25 dag wędzonego boczku

– 5 pieczarek

– 15 dag żółtego sera

– 1 kulka mozarelli

– 200 ml śmietany 18%

– 2 jajka

– gałka muszkatołowa, zioła prowansalskie

– 1 łyżka oleju

– sól, pieprz

Ziemniaki dokładnie umyć pod bieżącą wodą. Nie obierać. Pokroić wzdłuż w 5 mm plastry. Obgotować w osolonej wodzie przez 10 minut, następnie odcedzić. Pozostawić do ostudzenia. Boczek i kiełbasę pokroić w kostkę. Cebulę w piórka. Czosnek drobno posiekać. Pieczarki pokroić w grubą kostkę. Wpierw podsmażyć boczek przez ok. 10 minut,  następnie wrzucić kiełbasę. Po paru minutach dodać cebulę wraz czosnkiem. Na koniec dodać pieczarki. Dusić kolejne 10-15 minut. Na koniec doprawić solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Żaroodporne naczynie wysmarować masłem. Wyłożyć dno plastrami ziemniaków. Następnie farsz z boczku, kiełbasy, cebuli i pieczarek. Posypać częścią startego sera. Następnie wyłożyć kolejną warstwę ziemniaków. Śmietanę wymieszać z jajkami, doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Wylać na zapiekankę. Wierzch posypać resztą startego żółtego sera. Położyć kawałki mozarelli. Zapiekankę wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez ok. 30 minut w temperaturze 200˚C, aż góra się dobrze zarumieni. Podawać gorącą.

Smacznego!

Helen G.


Galeria zdjęć

zapiekanka-chlopskazapiekanka-chlopska1
loading...
loading...
Poprzedni Pasta paprykowa
Nastepny Jajecznica na kurkach

17 komentarzy

  1. Magda
    24 sierpnia 2012
    Odpowiedz

    lubię takie zapiekanki!:)

  2. Karmel-itka.
    25 sierpnia 2012
    Odpowiedz

    szybko i na temat!

  3. Bizneswoman w kuchni
    31 sierpnia 2012
    Odpowiedz

    Kocham takie zapiekanki :)

  4. marian
    7 marca 2015
    Odpowiedz

    Tłuste żarcie

    • Helen G.
      Helen G.
      7 marca 2015
      Odpowiedz

      Tak, jest konkretna:)

  5. Iwona D.
    15 marca 2015
    Odpowiedz

    Przepyszna zapiekaneczka :D
    przepis jasno przedstawiony (co nie jest zbyt częste) :)

    • Helen G.
      Helen G.
      15 marca 2015
      Odpowiedz

      Cieszę się, że danie smakowało:)Staram się opisywać krok po kroku, jak przyrządzać potrawę. Miło mi, ze zostało to docenione :)

  6. Sabina
    27 września 2016
    Odpowiedz

    Zabieram się do roboty :-)

    • Helen G.
      Helen G.
      27 września 2016
      Odpowiedz

      Daj znać Sabino, jak wyszła zapiekanka :-)

  7. Aleksander
    20 października 2016
    Odpowiedz

    Zapiekanka wyszla bardzo smaczna, jednak troche za ktorko ja trzymalem w piekarniku i ziemniaki mimo, ze nie surowe to jednak lekko twarde

    • Helen G.
      Helen G.
      20 października 2016
      Odpowiedz

      Ziemniaki wpierw należy podgotować przez 10 minut i dopiero zapiekać, wtedy nie powinny być twarde :-)

  8. Kriss
    15 stycznia 2017
    Odpowiedz

    Pytanie. 200 stopni z termoobiegiem czy bez? Bo to wbrew pozorom ważne. Pozdrawiam lubiących gotować?

    • Helen G.
      Helen G.
      15 stycznia 2017
      Odpowiedz

      Bez termoobiegu :-) Jeśli włączamy funkcję termoobieg należy zmniejszyć temperaturą o 10-20 stopni, czyli np. włączyć 180 + termoobieg.Termoobieg przyspiesza pieczenie.

  9. Kriss
    15 stycznia 2017
    Odpowiedz

    Dzięki za podpowiedź, w tzw. międzyczasie zapiekanka została przyrządzona i zjedzona. Nadwyżkę spałaszował Benek, buldog angielski (wyjątkowo wybredny smakosz) To oznacza że przepis trafiony w dziesiątkę;-) Pozdrawiam

    • Helen G.
      Helen G.
      15 stycznia 2017
      Odpowiedz

      Cieszę się, że danie posmakowało:) Polecam się na przyszłość :-)

  10. Staszek
    5 lutego 2017
    Odpowiedz

    Witam
    W składnikach jest czosnek, ale nigdzie nie pisze na którym etapie go dodać, mogę prosić o wyjaśnienie?

    Pozdrawiam

    • Helen G.
      Helen G.
      5 lutego 2017
      Odpowiedz

      Czosnek drobno siekamy i podsmażamy razem z cebulą pokrojoną w piórka, po uprzednim stopieniu boczku i podsmażeniu kiełbasy :)

Zostaw odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *