MięsaZapiekanki

Zapiekanka chłopska

Zapiekanka chłopska

Stanowi pyszny i sycący obiad. Zapiekanka chłopska, czyli z ziemniaków, boczku, kiełbasy i pieczarek. Zdecydowanie warta zachodu, bo jest nie tylko smaczna ale też szybko znika z talerzy. Każdy mężczyzna będzie nią zachwycony :) Polecam wam wypróbować również inne moje zapiekanki:

zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym i cukinią

makaronową zapiekanką z kurczakiem i warzywami

ziemniaki zapiekane z boczkiem

(Dla 4-5 osób)

Składniki:

– 4 spore ziemniaki

– 2 cebule

– 4 ząbki czosnku

– 2 małe pętka kiełbasy (np. śląskiej)

– 25 dag wędzonego boczku

– 5 pieczarek

– 15 dag żółtego sera

– 1 kulka mozzarelli

– 200 ml śmietany 18%

– 2 jajka

– ½ łyżeczki ziół prowansalskich

– szczypta gałki muszkatołowej

– 1 łyżka oleju

– sól, pieprz

Jak zrobić zapiekankę chłopską?

Ziemniaki dokładnie umyć pod bieżącą wodą. Nie obierać. Pokroić wzdłuż w plastry o grubości 5 mm. Obgotować w osolonej wodzie przez 10 minut, następnie odcedzić. Pozostawić do ostudzenia. Boczek i kiełbasę pokroić w kostkę, a cebulę w piórka. Czosnek drobno posiekać.

Pieczarki pokroić w grubą kostkę. Wpierw podsmażyć boczek przez ok. 10 minut,  następnie wrzucić kiełbasę. Po paru minutach dodać cebulę wraz czosnkiem. Na koniec dodać pieczarki. Dusić kolejne 10 minut. Na koniec doprawić solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi.

Żaroodporne naczynie wysmarować masłem. Dno wyłożyć połową  ziemniaków, następnie farsz z boczku, kiełbasy, cebuli i pieczarek. Posypać częścią startego sera. Wyłożyć pozostałą część  ziemniaków. Śmietanę wymieszać z jajkami, doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Wylać na zapiekankę. Wierzch posypać resztą startego żółtego sera. Położyć kawałki mozzarelli. Zapiekankę chłopską wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez ok. 30 minut w temperaturze 200˚C, aż góra się wyraźnie zarumieni. Podawać gorącą.

Smacznego!

Helen G.


Galeria zdjęć - kliknij aby powiększyć

zapiekanka-chlopska1
+ 2
Galeria zdjęć
Loading...

Helen G.

Gotowanie sprawia mi ogromną radość. Lubię poznawać nowe smaki i eksperymentować w kuchni. Na stronie znajdziesz proste i czytelne przepisy na domowe potrawy, także dla początkujących w kuchni oraz artykuły z zakresu zdrowego odżywiania. Serdecznie zapraszam:)

Podobne przepisy

19 komentarzy

    1. Cieszę się, że danie smakowało:)Staram się opisywać krok po kroku, jak przyrządzać potrawę. Miło mi, ze zostało to docenione :)

    1. Bez termoobiegu :-) Jeśli włączamy funkcję termoobieg należy zmniejszyć temperaturą o 10-20 stopni, czyli np. włączyć 180 + termoobieg.Termoobieg przyspiesza pieczenie.

  1. Dzięki za podpowiedź, w tzw. międzyczasie zapiekanka została przyrządzona i zjedzona. Nadwyżkę spałaszował Benek, buldog angielski (wyjątkowo wybredny smakosz) To oznacza że przepis trafiony w dziesiątkę;-) Pozdrawiam

  2. Witam
    W składnikach jest czosnek, ale nigdzie nie pisze na którym etapie go dodać, mogę prosić o wyjaśnienie?

    Pozdrawiam

    1. Czosnek drobno siekamy i podsmażamy razem z cebulą pokrojoną w piórka, po uprzednim stopieniu boczku i podsmażeniu kiełbasy :)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Back to top button
Close