Zapiekanka chłopska


Zapiekanka chłopska

Stanowi pyszny i sycący obiad. Zapiekanka chłopska, czyli z ziemniaków, boczku, kiełbasy i pieczarek. Zdecydowanie warta zachodu, bo jest nie tylko smaczna ale też szybko znika z talerzy. Każdy mężczyzna będzie nią zachwycony :) Polecam wam wypróbować również inne moje zapiekanki:

zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym i cukinią

makaronową zapiekanką z kurczakiem i warzywami

ziemniaki zapiekane z boczkiem

(Dla 4-5 osób)

Składniki:

– 4 spore ziemniaki

– 2 cebule

– 4 ząbki czosnku

– 2 małe pętka kiełbasy (np. śląskiej)

– 25 dag wędzonego boczku

– 5 pieczarek

– 15 dag żółtego sera

– 1 kulka mozzarelli

– 200 ml śmietany 18%

– 2 jajka

– ½ łyżeczki ziół prowansalskich

– szczypta gałki muszkatołowej

– 1 łyżka oleju

– sól, pieprz

Jak zrobić zapiekankę chłopską?

Ziemniaki dokładnie umyć pod bieżącą wodą. Nie obierać. Pokroić wzdłuż w plastry o grubości 5 mm. Obgotować w osolonej wodzie przez 10 minut, następnie odcedzić. Pozostawić do ostudzenia. Boczek i kiełbasę pokroić w kostkę, a cebulę w piórka. Czosnek drobno posiekać. Pieczarki pokroić w grubą kostkę. Wpierw podsmażyć boczek przez ok. 10 minut,  następnie wrzucić kiełbasę. Po paru minutach dodać cebulę wraz czosnkiem. Na koniec dodać pieczarki. Dusić kolejne 10 minut. Na koniec doprawić solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Żaroodporne naczynie wysmarować masłem. Dno wyłożyć połową  ziemniaków, następnie farsz z boczku, kiełbasy, cebuli i pieczarek. Posypać częścią startego sera. Wyłożyć pozostałą część  ziemniaków. Śmietanę wymieszać z jajkami, doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Wylać na zapiekankę. Wierzch posypać resztą startego żółtego sera. Położyć kawałki mozzarelli. Zapiekankę chłopską wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez ok. 30 minut w temperaturze 200˚C, aż góra się wyraźnie zarumieni. Podawać gorącą.

Smacznego!

Helen G.


Galeria zdjęć

zapiekanka-chlopskazapiekanka-chlopska1
loading...
Poprzedni Pasta paprykowa
Nastepny Jajecznica z kurkami

17 komentarzy

  1. Magda
    24 sierpnia 2012
    Odpowiedz

    lubię takie zapiekanki!:)

  2. Karmel-itka.
    25 sierpnia 2012
    Odpowiedz

    szybko i na temat!

  3. Bizneswoman w kuchni
    31 sierpnia 2012
    Odpowiedz

    Kocham takie zapiekanki :)

  4. marian
    7 marca 2015
    Odpowiedz

    Tłuste żarcie

    • Helen G.
      Helen G.
      7 marca 2015
      Odpowiedz

      Tak, jest konkretna:)

  5. Iwona D.
    15 marca 2015
    Odpowiedz

    Przepyszna zapiekaneczka :D
    przepis jasno przedstawiony (co nie jest zbyt częste) :)

    • Helen G.
      Helen G.
      15 marca 2015
      Odpowiedz

      Cieszę się, że danie smakowało:)Staram się opisywać krok po kroku, jak przyrządzać potrawę. Miło mi, ze zostało to docenione :)

  6. Sabina
    27 września 2016
    Odpowiedz

    Zabieram się do roboty :-)

    • Helen G.
      Helen G.
      27 września 2016
      Odpowiedz

      Daj znać Sabino, jak wyszła zapiekanka :-)

  7. Aleksander
    20 października 2016
    Odpowiedz

    Zapiekanka wyszla bardzo smaczna, jednak troche za ktorko ja trzymalem w piekarniku i ziemniaki mimo, ze nie surowe to jednak lekko twarde

    • Helen G.
      Helen G.
      20 października 2016
      Odpowiedz

      Ziemniaki wpierw należy podgotować przez 10 minut i dopiero zapiekać, wtedy nie powinny być twarde :-)

  8. Kriss
    15 stycznia 2017
    Odpowiedz

    Pytanie. 200 stopni z termoobiegiem czy bez? Bo to wbrew pozorom ważne. Pozdrawiam lubiących gotować?

    • Helen G.
      Helen G.
      15 stycznia 2017
      Odpowiedz

      Bez termoobiegu :-) Jeśli włączamy funkcję termoobieg należy zmniejszyć temperaturą o 10-20 stopni, czyli np. włączyć 180 + termoobieg.Termoobieg przyspiesza pieczenie.

  9. Kriss
    15 stycznia 2017
    Odpowiedz

    Dzięki za podpowiedź, w tzw. międzyczasie zapiekanka została przyrządzona i zjedzona. Nadwyżkę spałaszował Benek, buldog angielski (wyjątkowo wybredny smakosz) To oznacza że przepis trafiony w dziesiątkę;-) Pozdrawiam

    • Helen G.
      Helen G.
      15 stycznia 2017
      Odpowiedz

      Cieszę się, że danie posmakowało:) Polecam się na przyszłość :-)

  10. Staszek
    5 lutego 2017
    Odpowiedz

    Witam
    W składnikach jest czosnek, ale nigdzie nie pisze na którym etapie go dodać, mogę prosić o wyjaśnienie?

    Pozdrawiam

    • Helen G.
      Helen G.
      5 lutego 2017
      Odpowiedz

      Czosnek drobno siekamy i podsmażamy razem z cebulą pokrojoną w piórka, po uprzednim stopieniu boczku i podsmażeniu kiełbasy :)

Zostaw odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *