Olej z pestek dzikiej róży w kuchni i w kosmetyce


Olej z pestek dzikiej róży w kuchni i w kosmetyce

Dzika róża jest doskonała zarówno pod postacią herbatki, nalewki, jak i syropu. Od dawna chciałam wypróbować także olej z tej rośliny. Okazało się, że posiada on wszechstronne zastosowanie, nie tylko w kuchni ale również w kosmetyce. Owoce dzikiej róży są bogatym źródłem naturalnej  witaminy C, która jest 5-krotnie bardziej aktywna niż syntetyczna. Wystarczy zjeść lub wypić napar z 1-3 owoców, by pokryć dzienne zapotrzebowanie na tę witaminę. Ponadto zawierają witaminy: A, B1, B2, E, K, P (rutyna), bioflawonoidy, kwasy organiczne (cytrynowy, jabłkowy), karotenoidy (beta-karoten, zeaksantyna, likopen), cukry, garbniki, pektyny, żywice, olejki eteryczne oraz sole mineralne (magnez, żelazo, cynk, potas, siarka, wapń).

WŁAŚCIWOŚCI OLEJU Z PESTEK DZIKIEJ RÓŻY:

❋ działa moczopędnie, rozkurczowo i żółciopędnie

❋ zwiększa odporność organizmu

❋ działa przeciwanemicznie, przeciwszkorbutowo i ogólnie wzmacniająco

❋ zapobiega pękaniu naczyń krwionośnych

❋ pobudza regenerację tkanek, przyspiesza gojenie

❋ działa przeciwzmarszczkowo

❋ pobudza apetyt

❋ poprawia samopoczucie

Przetwory z dzikiej róży (napar, odwar, sok, syrop, nalewka, konfitury, olej) polecane są rekonwalescentom, osobom osłabionym, wyczerpanym fizycznie i psychicznie, dzieciom, kobietom w ciąży i karmiącym piersią. Dzika róża jest pomocna w leczeniu przeziębienia i grypy, awitaminozy, kamicy żółciowej i nerkowej, stanów pobudzenia nerwowego (m in. w bezsenności), w nieżytach przewodu pokarmowego (wrzody, biegunka), w chorobach wątroby i reumatyzmie.  Olej z pestek dzikiej róży (Rosa Canina) tłoczony jest na zimno, dzięki czemu zachowuje wiele składników aktywnych. Zawiera cenne nienasycone kwasy tłuszczowe. Olej ten charakteryzuje się różowo-pomarańczową barwą i łagodnym, lekko słodkawym smakiem oraz owocowo-kwiatowym aromacie.

Gdzie kupić?

Olej z pestek dzikiej róży jest stosunkowo rzadkim i dość drogim olejem. Butelka o pojemności 100 ml kosztuje  ok.35 zł. Sprawdzony olej pestek dzikiej róży można kupić tutaj. Ponieważ jest to olej nierafinowany i tłoczony na zimno, może być z powodzeniem wykorzystywany również w kosmetyce.

Zastosowanie oleju z pestek dzikiej róży

W kuchni 

Olej z pestek dzikiej róży ma zastosowanie jako dodatek do potraw na zimno. Dobrze komponuje się z sałatkami owocowymi, jak i tradycyjnymi np. z białej kapusty albo kiszonej.  Można polewać nim desery np. naleśniki na słodko, dania mięsne oraz dodawać do koktajli. Dodatek oleju z pestek dzikiej róży podniesie również smak pasty serowej, dipów i sosów na zimno. Ważne, by olej ten był stosowany wyłącznie na zimno, wówczas nie straci swoich cennych składników odżywczych. Dla zdrowia polecam pić raz dziennie 1 łyżkę oleju z pestek dzikiej róży pić podczas dowolnego posiłku. Dostarczymy organizmowi nie tylko cennych witamin ale i kwasów tłuszczowych. Jedna łyżka (15g) pokrywa dzienne zapotrzebowanie za kwasy NNKT.

W kosmetyce 

Olej z pestek dzikiej róży znalazł zastosowanie w leczeniu trudno gojących się ran, oparzeń i odmrożeń. Wykazuje działanie przeciwzmarszczkowe, silnie nawilżające, zmiękczające i rozjaśniające, dlatego polecany jest w szczególności do pielęgnacji skóry dojrzałej, wrażliwej i suchej ze skłonnością do zmarszczek Świetnie się sprawdzi także przy problemach skórnych (trądzik), z uwagi na działanie przeciwzapalne i złuszczające (obecność kwasów owocowych). Olej z pestek dzikiej róży z uwagi dużą zawartość witaminy C i P (rutyna) wzmacnia naczynia krwionośne, zapobiega ich kruchości i pękaniu. Pomocny jest również w pielęgnacji skóry naczyniowej.

Moje wrażenia

Olej ten bardzo dobrze się wchłania, nie pozostawia bardzo tłustej warstwy. Doskonale zmiękcza i nawilża skórę, łagodząc podrażnienia. Ma przyjemny zapach. Można smarować nim zarówno twarz oraz ciało. Bardzo polubiłam stosowanie oleju z pestek dzikiej róży zamiast kremu na noc. Używany regularnie poprawia stan naczynek, ujednolica koloryt cery, a przy tym jest bardzo wydajny.

Helen G.

Bibliografia:

A. Ożarowski, W. Jaroniewski, Rośliny lecznicze i ich praktyczne zastosowanie, Warszawa 1989, s. 328-330.
http://www.macierz.org.pl/artykuly/zdrowie/ajurweda_-_oleje_roslinne_-_rodzaje_i_w%C5%82asciwosci_-_uzdrawianie_olejami_i_kosmetyka.html
http://portal.abczdrowie.pl/wlasciwosci-dzikej-rozy


Galeria zdjęć

olej-z-pestek-dzikiej-rozyolej-z-pestek-dzikiej-rozy1olej-z-pestek-dzikiej-rozy2
loading...
Poprzedni Kakaowe naleśniki z mąki graham z czekoladowym sosem
Nastepny Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym i cukinią

6 komentarzy

  1. Aneta
    27 lipca 2014
    Odpowiedz

    Właśnie ten olej upiłam ostatnio, jest rewelacyjny, znajomi nie mogli zgadnąć co to za olej. Bardzo im smakował.

  2. Ania
    25 sierpnia 2014
    Odpowiedz

    Kupiłam z czystej ciekawości i jestem bardzo zadowolona, teraz myślę o tym z awokado. Oleje świata naprawdę potrafią rozbudzić apetyt na kulinarne potrawy.

    • Helen G.
      Helen G.
      25 sierpnia 2014
      Odpowiedz

      Zgadzam się w 100% :) Ciekawe jak smakuje taki olej z awokado:)

  3. Magda
    27 lipca 2015
    Odpowiedz

    A używałaś kiedyś wody różanej? Super sprawdza się jako naturalny tonik, płukanka do włosów, składnik maseczek, a w kuchni do aromatyzowania ciast :) Polecam bardzo!

    • Helen G.
      Helen G.
      27 lipca 2015
      Odpowiedz

      Tak, do przemywania twarzy jako tonik. Rewelacyjnie koi skórę i łagodzi podrażnienia. Polecana jest do cery wrażliwej i naczyniowej :)W kuchni nie stosowałam.

  4. anka
    24 listopada 2015
    Odpowiedz

    Magda, rzeczywiście olejek różany korzystnie wpływa nie tylko na zdrowie naszych włosów, sama robię sobie płukanki z naparu dzikiej róży i jestem zachwycona. Olejek z dzikiej róży stosuję również jako remedium na trądzik i stany zapalne skóry – fenomenalny efekt. Można robić maseczki oraz rozcieńczać i tworzyć tonik.

Zostaw odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *