Kruche ciasto z malinami i budyniową pianką


Kruche ciasto z malinami i budyniową pianką

Lekkie z budyniem i kruszonką. Kruche ciasto z malinami i budyniową pianką jest doskonałym ciastem na lato, kiedy mamy dostęp do sezonowych owoców. Zamiast malin możecie z powodzeniem dać truskawki, porzeczki, poziomki, jagody, borówki czy agrest.

Moja babcia robiła takie kruche ciasto najczęściej z porzeczkami albo z rabarbarem. Nazywała je skubaniec. Przepis na ciasto z malinami i budyniem jest bardzo prosty. Trzeba tylko dobrze schłodzić kruche ciasto (zwłaszcza mniejszą część, którą będziemy potem ścierać na tarce).

(prostokątna blacha o wym. 21×32 cm lub trochę mniejsza)

Składniki:

Kruche ciasto:

– 2 szklanki mąki pszennej

– 1 szklanka mąki krupczatki

– ½ szklanki cukru

– 5 żółtek

– 250g zimnego masła lub margaryny

Budyniowa pianka:

– 2 budynie waniliowe lub śmietankowe

– 1 szklanka cukru pudru

– 1 op. cukru waniliowego (16g)

– ⅓ szklanki oleju

– 5 białek

Dodatkowo:

– 500g malin lub innych owoców sezonowych (np. truskawki, borówki, jeżyny, poziomki albo porzeczki)

– cukier puder do posypania (opcjonalnie)

Jak zrobić kruche ciasto z malinami i budyniową pianką?

Kruche ciasto: Mąkę wraz proszkiem do pieczenia przesiać przez sito do większej miski, dodać żółtka, cukier oraz pokrojone zimne masło lub margarynę. Zagnieść kruche ciasto. Podzielić na dwie części: 2/3 i 1/3. Wstawić do zamrażalnika na około godzinę, aby się dobrze schłodziło. W międzyczasie przygotować budyniową piankę.

Budyniowa pianka: Białka ubić na sztywno z dodatkiem szczypty soli. Po ubiciu dodawać stopniowo cukier oraz cukier waniliowy, nadal ubijając. Następnie wsypać budynie (proszek) i powoli wlewać strużką olej nadal ubijać.

Maliny lub inne owoce umyć. Jeśli używacie mrożonych owoców, nie ma konieczności ich rozmrażania. Wyciągnąć z zamrażalnika większą część ciasta (2/3) i wylepić na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Podpiec w nagrzanym do 190°C piekarniku przez ok.15-20 minut. Na podpieczony kruchy spód ciasta wylać budyniową piankę. Układać gęsto maliny otworkami do góry. W razie potrzeby można je nieco wepchnąć w piankę.

Na wierzch ciasta zetrzeć na dużych oczkach pozostałą 1/3 schłodzonego ciasta. Placek wstawić do piekarnika i piec jeszcze w tej samej temperaturze przez około 40 minut, do zarumienienia góry. Po wystudzeniu ciasto z malinami i budyniem można oprószyć cukrem pudrem.

Smacznego!

Helen G.


Galeria zdjęć - kliknij aby powiększyć

loading...
Poprzedni Papryka faszerowana mięsem mielonym i ryżem
Nastepny Domowe masło orzechowe

11 komentarzy

  1. Ania
    1 sierpnia 2017
    Odpowiedz

    Ciasto wygląda obłędnie :) Takie ciasta bardzo lubię :)

    • Helen G.
      Helen G.
      1 sierpnia 2017
      Odpowiedz

      Dziękuję :) Ciasto jest bardzo smaczne oraz łatwe w upieczeniu.

  2. Malwina
    2 sierpnia 2017
    Odpowiedz

    Ciasto kruche z dodatkiem owoców to smak mojego dzieciństwa. Pięknie prezentuje się na Twoich zdjęciach :)

    • Helen G.
      Helen G.
      2 sierpnia 2017
      Odpowiedz

      Dziękuję:) Mnie też kojarzy się z dzieciństwem:)

  3. Ervisha
    3 sierpnia 2017
    Odpowiedz

    KIedyś takie piekłam ale w wersji z kakao :)

  4. melodylaniella
    3 sierpnia 2017
    Odpowiedz

    Mniam! Z chęcią zjadłabym kawałeczek! Muszę zapamiętać przepis :)

    • Helen G.
      Helen G.
      3 sierpnia 2017
      Odpowiedz

      Serdecznie polecam :)

  5. EllaCanto
    4 sierpnia 2017
    Odpowiedz

    Nigdy nie jadłam ciasta z budyniową pianką :) Ciekawe, jak smakuje!

    • Helen G.
      Helen G.
      4 sierpnia 2017
      Odpowiedz

      Spróbuj, jest bardzo smaczne:)

  6. Kuchcik gotuje
    4 czerwca 2018
    Odpowiedz

    Wspaniałe ciasto :) Maliny i kruche ciasto smakuje rewelacyjnie.

    • Helen G.
      Helen G.
      4 czerwca 2018
      Odpowiedz

      Dziękuję :-)

Zostaw odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *