Kruche ciasto z malinami i budyniową pianką


Kruche ciasto z malinami i budyniową pianką

To prawdziwy klasyk gatunku, jeśli chodzi o domowe wypieki. Moja babcia robiła takie ciasto bardzo często i nazywała je skubańcem. Używała różnych owoców sezonowych, jakie tylko miała na działce. Jak zwał tak zwał, kruche ciasto z malinami i budyniową pianką jest naprawdę pyszne. W dodatku zawsze się udaje! Przepis jest prosty. Trzeba tylko dobrze schłodzić kruche ciasto (zwłaszcza mniejszą część, którą będziemy ścierać na tarce). Ja wybrałam do ciasta maliny. Wy możecie jednak użyć dowolnych owoców sezonowych, jak truskawki, porzeczki, jeżyny, poziomki, jagody a nawet agrest.

(prostokątna blacha o wym. 21×32 cm lub trochę mniejsza)

Składniki:

Kruche ciasto:

– 2 szklanki mąki pszennej

– 1 szklanka mąki krupczatki

– ½ szklanki cukru

– 5 żółtek

– 250g zimnego masła lub margaryny

Budyniowa pianka:

– 2 budynie waniliowe lub śmietankowe

– 1 szklanka cukru pudru

– 1 op. cukru waniliowego (16g)

– ⅓ szklanki oleju

– 5 białek

Dodatkowo:

– 500g malin lub innych owoców sezonowych (np. truskawki, borówki, jeżyny, poziomki albo porzeczki)

– cukier puder do posypania (opcjonalnie)

Jak zrobić kruche ciasto z malinami i budyniową pianką?

Ciasto: Mąkę wraz proszkiem do pieczenia przesiać przez sito do większej miski, dodać żółtka, cukier oraz pokrojone zimne masło lub margarynę. Zagnieść kruche ciasto. Podzielić na dwie części: 2/3 i 1/3. Wstawić do zamrażalnika na około godzinę, aby się dobrze schłodziło. W międzyczasie przygotować budyniową piankę.

Budyniowa pianka: Białka ubić na sztywno z dodatkiem szczypty soli. Po ubiciu dodawać stopniowo cukier oraz cukier waniliowy, nadal ubijając. Następnie wsypać budynie (proszek) i powoli wlewać strużką olej nadal ubijać.

Maliny lub inne owoce umyć. Jeśli używacie mrożonych owoców, nie ma konieczności ich rozmrażania. Wyciągnąć z zamrażalnika większą część ciasta (2/3) i wylepić na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Podpiec w nagrzanym do 190°C piekarniku przez ok.15-20 minut. Na podpieczony kruchy spód ciasta wylać budyniową piankę. Układać gęsto maliny otworkami do góry. W razie potrzeby można je nieco wepchnąć w piankę. Na wierzch zetrzeć na dużych oczkach pozostałą 1/3 schłodzone ciasta. Placek wstawić do piekarnika i piec jeszcze w tej samej temperaturze przez około 40 minut, do zarumienienia góry. Po wystudzeniu ciasto można oprószyć cukrem pudrem.

Smacznego!

Helen G.


Galeria zdjęć

kruche-ciasto-z-malinami-i-budyniowa-piankakruche-ciasto-z-malinami-i-budyniowa-pianka1kruche-ciasto-z-malinami-i-budyniowa-pianka2kruche-ciasto-z-malinami-i-budyniowa-pianka3kruche-ciasto-z-malinami-i-budyniowa-pianka4
loading...
Poprzedni Papryka faszerowana mięsem mielonym i ryżem
Nastepny Domowe masło orzechowe

9 komentarzy

  1. Ania
    1 sierpnia 2017
    Odpowiedz

    Ciasto wygląda obłędnie :) Takie ciasta bardzo lubię :)

    • Helen G.
      Helen G.
      1 sierpnia 2017
      Odpowiedz

      Dziękuję :) Ciasto jest bardzo smaczne oraz łatwe w upieczeniu.

  2. Malwina
    2 sierpnia 2017
    Odpowiedz

    Ciasto kruche z dodatkiem owoców to smak mojego dzieciństwa. Pięknie prezentuje się na Twoich zdjęciach :)

    • Helen G.
      Helen G.
      2 sierpnia 2017
      Odpowiedz

      Dziękuję:) Mnie też kojarzy się z dzieciństwem:)

  3. Ervisha
    3 sierpnia 2017
    Odpowiedz

    KIedyś takie piekłam ale w wersji z kakao :)

  4. melodylaniella
    3 sierpnia 2017
    Odpowiedz

    Mniam! Z chęcią zjadłabym kawałeczek! Muszę zapamiętać przepis :)

    • Helen G.
      Helen G.
      3 sierpnia 2017
      Odpowiedz

      Serdecznie polecam :)

  5. EllaCanto
    4 sierpnia 2017
    Odpowiedz

    Nigdy nie jadłam ciasta z budyniową pianką :) Ciekawe, jak smakuje!

    • Helen G.
      Helen G.
      4 sierpnia 2017
      Odpowiedz

      Spróbuj, jest bardzo smaczne:)

Zostaw odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *