Szarlotka z masłem orzechowym


Szarlotka z masłem orzechowym

Pyszna, z orzechową nutą. Szarlotkę z masłem orzechowym jadłam kiedyś u znajomej. Tak mi posmakowała, że poprosiłam Anitę o przepis. Ciasto jest dosyć łatwe w upieczeniu. Polecam jako odmianę dla klasycznej szarlotki z bezą.

(średniej wielkości blacha o wym. 21×25 cm)

Składniki:

Ciasto:
– 5 żółtek
– niepełna szklanka cukru pudru
– 120g masła orzechowego (ok.1/3 słoika)
– ¾ szklanki jogurtu naturalnego
– 1,5 szklanki mąki
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– 5 łyżek oleju

Mus jabłkowy:
– 1,5 kg jabłek
– 2 łyżki wody
– 2-3 łyżki cukru brązowego (w zależności od słodkości jabłek)
– ½ łyżeczki cynamonu
– ½ szklanki pokruszonych orzeszków ziemnych

Beza:
– 5 białek
– ½ szklanki cukru
– 1 cukier waniliowy
– szczypta soli

Jak zrobić szarlotkę z masłem orzechowym?

Ciasto: Żółtka utrzeć z cukrem pudrem, dodać jogurt i masło orzechowe i olej. Ucierać. Masa będzie bardzo gęsta i lepka ale taka ma być. Średniej wielkości foremkę o wym. 21x25cm wyłożyć papierem do pieczenia i wyłożyć ciasto. Na ciasto wyłożyć mus jabłkowy i ⅔ pokruszonych orzechów ziemnych. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 190˚C i piec przez 30 minut.

Mus jabłkowy: Jabłka obrać, pokroić w kostkę. Wrzucić do rondla podlać wodą i dusić pod przykryciem aż zmiękną. Posłodzić i dodać cynamon.

Beza: Białka ubić na sztywną pianę, dodając szczyptę soli. Następnie dodawać partiami cukier i nadal miksować. Ciasto wyciągnąć z piekarnika, pianę z białek wylać na podpieczone ciasto i piec jeszcze przez 25 minut, zmniejszając temperaturę do 170˚C.

Smacznego!

Helen G.


Galeria zdjęć

szarlotka-z-orzechowa-nuta
loading...
Poprzedni Surówka z kapusty pekińskiej i marchewki
Nastepny Tabele kaloryczne

No Comment

Zostaw odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *