Ciasta i ciasteczkaPotrawy Świąteczne

Sernik kakaowy z konfiturą z czarnej porzeczki

Sernik kakaowy z konfiturą z czarnej porzeczki

Efektowne ciasto na wszelkie okazje. Dziś przedstawiam wam przepis na sernik kakaowy (królewski) z dodatkiem konfitury porzeczkowej oraz z pianką. Pyszny, wilgotny, słodki a jednocześnie lekko kwaskowy.

Zobacz takżeStyropian – sernik bez sera (na śmietanie).

(duża prostokątna blacha o wym. około 21×32 cm lub nieco większa)

Składniki:

Kruche ciasto kakaowe:

– 2,5 szklanki mąki pszennej

– 200g zimnego masła lub margaryny

– ½ szklanki cukru

– 2 żółtka

– 1 łyżeczka proszku do pieczenia

– 2 łyżki gęstej śmietany

– 2 łyżki kakao

– szczypta soli

Masa serowa:

– 1kg sernika z wiaderka (dałam Włoszczowa)

– 1 szklanka cukru

– 100g miękkiego masła

– 4 żółtka

– 1 budyń waniliowy

– 1 cukier waniliowy

Piana z białek:

– 6 białek

– ½ szklanki cukru pudru

– szczypta soli

Dodatkowo:

– słoiczek konfitury porzeczkowej

Przepis na sernik kakaowy z konfiturą z czarnej porzeczki – Etapy przygotowania:

Kruche ciasto kakaowe:  Do dużej miski mąkę przesiać przez sito, wbić 2 żółtka (białka narazie odłożyć do lodówki), dodać pokrojone na mniejsze kawałki lub ztarkowane zimne masło, cukier, kakao, proszek oraz śmietanę – zagnieść kruche ciasto. Ciasto podzielić na 2 części mniej podobnej wielkości. Jedną część wyłożyć wysmarowaną tłuszczem lub wyłożoną papierem do pieczenia prostokątną blachę. Drugą część ciasta włożyć w woreczku do zamrażalnika. Ciasto Ponakłuwać widelcem, podpiec w piekarniku w temperaturze 180◦C przez około 15 minut.

Masa serowa: cukry zmiksować z żółtkami na gładki puch (białka odłożyć, połączyć z pozostałymi dwoma). Dodawać partiami ser oraz miękkie masło  – nadal miksować. Na koniec wsypać budyń i raz jeszcze zmiksować.

Piana z białek: pozostałe z kruchego ciasta i masy serowej białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Na koniec wsypać cukier i chwilę jeszcze ubijać.

Podpieczone kruche ciasto posmarować konfiturą porzeczkową, następnie wyłożyć masę serową, wyłożyć pianę z białek i posypać resztę ztarkowanego ciasta kakaowego.

Sernik królewski ponownie wstawić do piekarnika i piec w temperaturze 180◦C przez około 45-50 minut, do suchego patyczka. Gdyby wierzch ciasta zbytnio się rumienił, przykryć pergaminem. Sernik po upieczeniu pozostawić na 20 minut w wyłączonym piekarniku, z uchylonymi drzwiczkami. Sernik przed podaniem schłodzić w lodówce.

Smacznego!

Helen G.

Sernik kakaowy z konfiturą z czarnej porzeczki
+ 3
Galeria zdjęć

Helen G.

Gotowanie sprawia mi ogromną radość. Lubię poznawać nowe smaki i eksperymentować w kuchni. Na stronie znajdziesz proste i czytelne przepisy na domowe potrawy, także dla początkujących w kuchni oraz artykuły z zakresu zdrowego odżywiania. Serdecznie zapraszam:)

Podobne przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Back to top button