Papryka faszerowana mięsem mielonym i ryżem


Papryka faszerowana mięsem mielonym i ryżem

Warzywa takie, jak papryka czy cukinia świetnie nadają się do faszerowania. Papryka faszerowana mięsem mielonym i ryżem przypomina mi nieco gołąbki ale liście kapusty, w które zawija się farsz, zastępuje papryka. Uwielbiam faszerowane warzywa! To doskonały pomysł szczególnie na wiosenno-letni obiad czy kolację. Skórka z papryki pod wpływem wysokiej temperatury częściowo odchodzi, warto ją zdjąć. Jeśli zostanie wam papryk, możecie je z powodzeniem odgrzać następnego dnia w piekarniku. Wówczas skórka schodzi bardzo łatwo. Zachęcam was do spróbowania również moich przepisów na cukinię faszerowaną mięsem mielonym i warzywami oraz cukinię faszerowaną kurczakiem i pieczarkami.

(Dla 4 osób)
Składniki:
– 5 papryk
– 400g dowolnego mielonego mięsa np. łopatki, mieszanego lub indyczego
– 100g ryżu (1 woreczek)
– 1 cebula
– 2 ząbki czosnku
– 2 łyżki oleju (polecam użyć oliwy z oliwek)
– 3 łyżki koncentratu pomidorowego
– 1 jajko
– 10-15 dag startego sera żółtego
– po 1 łyżeczce mielonej słodkiej papryki i oregano
– ⅓-½ łyżeczki mielonej ostrej papryki
–  po ½ łyżeczki  tymianku, bazylii
– 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
– sól, pieprz

Jak zrobić paprykę faszerowaną mięsem mielonym i ryżem?

Ryż ugotować w osolonej wodzie przez 15 minut. Cebulę pokroić w małą kostkę. Podsmażyć na patelni  na oleju. Dodać drobno posiekany czosnek i mięso. Smażyć kilka minut. Doprawić do smaku solą, pieprzem, paprykami i ziołami. Dodać koncentrat pomidorowy i smażyć jeszcze 2 minuty. Na koniec dodać ugotowany ryż i wymieszać. Do mięsa mielonego wbić jajko, dodać posiekaną natkę pietruszki oraz połowę startego żółtego sera.

Papryki umyć, odciąć górną część a z wnętrza usunąć gniazda nasienne. Posolić. Każdą z papryk nadziewać farszem i układać w żaroodpornym naczyniu wysmarowanym tłuszczem. Podlać około ½ szklanki wody. Wierzch posypać pozostałym starym żółtym serem i przykryć czapkami. Zapiekać w temperaturze 200°C przez około 30 minut. Papryki faszerowane mięsem mielonym i ryżem najlepiej jest podawać same bez dodatków.

Smacznego!

Helen G.


Galeria zdjęć

papryka-faszerowana-miesem-mielonym-i-ryzem1papryka-faszerowana-z-miesem-mielonym-i-ryzempapryka-faszerowana-miesem-mielonym-i-ryzem2papryka-faszerowana-miesem-mielonym-i-ryzem3
loading...
Poprzedni Naleśniki z serem i truskawkami
Nastepny Kruche ciasto z malinami i budyniową pianką

12 komentarzy

  1. Ania
    26 lipca 2017
    Odpowiedz

    Uwielbiam faszerowane papryki :) Rewelacyjnie smakują, fajnie wyglądają, no i łatwo się je przygotowuje :)

  2. EllaCanto
    26 lipca 2017
    Odpowiedz

    Moja mama robi najczęściej w ten sam sposób, tylko zamiast zapiekać – gotuje w pomidorowym sosie (jak gołąbki) i nie dodaje sera :) Pycha, uwielbiam <3

    • Helen G.
      Helen G.
      26 lipca 2017
      Odpowiedz

      Też fajnie :)

  3. Danuta W.
    27 lipca 2017
    Odpowiedz

    Bardzo dobre danie:) Sama latem często robię zapiekane papryki, polecam – smacznie i zdrowo!

  4. Dorota
    27 lipca 2017
    Odpowiedz

    Jaka apetyczna! Ale narobiłaś mi smaka. Chętnie wypróbuję twój przepis, Helen :)

  5. Martii
    27 lipca 2017
    Odpowiedz

    Super przepis! Dziękuję, z chęcią go zrobię na weekend:)

  6. ...SZKATUŁKA...
    27 lipca 2017
    Odpowiedz

    Wyglądają przepysznie – koniecznie muszę wypróbować ten przepis :)

  7. Beti
    27 lipca 2017
    Odpowiedz

    Bardzo lubię faszerowaną paprykę :-)

  8. Ewelina Serafińska
    29 lipca 2017
    Odpowiedz

    Dziś to robiłam :D

  9. Ervisha
    31 lipca 2017
    Odpowiedz

    Sezonowo i letnio :)

    • Helen G.
      Helen G.
      31 lipca 2017
      Odpowiedz

      Tak. Mnie też faszerowana papryka kojarzy się z latem :)

Zostaw odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *