Mięsa

Kotlety mielone z sosem pieczarkowym

Kotlety mielone z sosem pieczarkowym

Smakowity obiad codzienny. Kotlety mielone smażone, polane gęstym, aromatycznym sosem pieczarkowym idealnie komponują się z ziemniaczkami purée. Bardzo prosty, a zarazem smaczny obiad dla całej rodziny.

Zobacz takżekotlety mielone z kaszą gryczaną (hreczanyki).

(Dla 4-6 osób)

Składniki:

– 500g mielonego mięsa z szynki

– 1 cebula

– 1 ząbek czosnku

– 1 kajzerka namoczona w mleku

– 1 jajko

– 1 łyżeczka musztardy

– ¾ łyżeczki mielonej słodkiej papryki

– 1 łyżeczka majeranku

– maggi

– sól, pieprz

Sos pieczarkowy:

– 250g pieczarek

– 1 mała cebula

– 1 ząbek czosnku

– 2 łyżki masła

– 2 łyżki gęstej śmietany 18%

– 1 czubata łyżeczka mąki

– ¼ szklanki wody

– suszona lub świeża posiekana natka pietruszki

– mielona gałka muszkatołowa (do smaku)

– sól, pieprz

Dodatkowo:

– bułka tarta do obtoczenia

– olej lub smalec do smażenia

– mleko do namoczenia bułki

Przepis na: kotlety mielone z pieczarkami – Etapy przygotowania:

Bułkę kajzerkę poszarpać na mniejse kawałki, namoczyć w mleku. Mięso przełożyć do miski. Cebulę wraz z czosnkiem zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Dodać odciśniętą bułkę. Wbić jajko i dodać przyprawy. Mięso wyrobić na gładką masę. Dodać nieco pozostałego mleka i dalej wyrabiać.

Wilgotnymi dłońmi formować owalne, lekko spłaszczone średniej wielkości kotlety. Każdy obtoczyć w bułce tartej. Kotlety smażyć na rozgrzanym oleju (a najlepiej na smalcu  – będą smaczniejsze) na średnim ogniu.

Sos pieczarkowy: pieczarki umyć, obrać i pokroić w grubsze plastry, ogonki też. Podsmażyć na maśle najpierw cebulę wraz z czosnkiem, następnie dodać pieczarki i smażyć, aż puszczą sok. Podlać odrobiną wody. Pieczarki doprawić do smaku solą, pieprzem oraz mieloną gałką muszkatołową.

W ¼ szklanki wody rozrobić mąkę tak, by nie było grudek. Dodać śmietanę, dokładnie rozmieszać i przed wlaniem do sosu zahartować 3-4 łyżeczkami gorącego wywaru. Następnie wlać do pieczarek i zagotować. Na koniec dodać suszoną lub świeżą posiekaną natkę pietruszki. Sos zestawić z ognia.

Kotlety mielone podawać z ziemniakami purée polane sosem pieczarkowym i ulubioną surówką. Kotlety najlepiej odgrzewać w piekarniku, bądź w opiekaczu. Sos osobno podgrzać w rondelku dodając trochę wody.

Smacznego!

Helen G.

Kotlety mielone z sosem pieczarkowym
+ 3
Galeria zdjęć

Helen G.

Gotowanie sprawia mi ogromną radość. Lubię poznawać nowe smaki i eksperymentować w kuchni. Na stronie znajdziesz proste i czytelne przepisy na domowe potrawy, także dla początkujących w kuchni oraz artykuły z zakresu zdrowego odżywiania. Serdecznie zapraszam:)

Podobne przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Back to top button