Napoje

Mleko makowe

Mleko makowe

To smaczny i zdrowy napój, który nas zrelaksuje i zapewni zdrowy sen. Na przestrzeni wieków wykorzystywano lecznicze działanie maku. Mleko z maku przygotowywano z makowych główek albo ze słomy makowej, z których produkuje się również narkotyk opium. Napój ten wykazywał silne działanie przeciwbólowe, uspokajające i nasenne. Mak lekarski (Papaver somniferum) jest obecnie rośliną niedozwoloną z oczywistych względów. Mleko makowe o którym dziś mowa, przyrządza się z nasion maku niebieskiego lub białego, wykorzystywanych szeroko w kuchni m in. do ciast (makowiec, seromak) albo popularnych potraw wigilijnych, jak kutia czy kluski z makiem.

Mak jest przede wszystkim bardzo cennym źródłem wapnia i magnezu ale też żelaza, cynku, potasu, fosforu, manganu i selenu. W 100g maku znajduje się aż 1438 mg wapnia, podczas gdy w mleku uważanym za bogate źródło tego pierwiastka tylko ok.120 mg. Nasiona maku zawierają szereg witamin (A, z grupy B, C, D, E). Należy mieć na uwadze, iż mak niemal w połowie składa się tłuszczu (nienasycone kwasy tłuszczowe głównie omega-6), stąd jego dosyć wysoka kaloryczność (478 kcal w 100g). Zawiera też białko (18-25%), węglowodany (25%) i błonnik.

Mleko makowe można pić zimne lub lekko pogrzać. Dobrze smakuje z płatkami owsianymi błyskawicznymi i ulubionymi dodatkami, jak bakalie i owoce np. banan. Jest dosyć tłuste. Mleko z maku może być również składnikiem koktajli owocowych. Pozostały po namoczeniu mak można wykorzystać jako deser lub farsz do ciasta albo rogalików. Wystarczy dodać posiekane orzechy, skórkę pomarańczową, trochę namoczonych rodzynek oraz miód do smaku. Mleka makowego ani innych przetworów z maku nie powinno się podawać dzieciom poniżej 2. roku życia. Kobiety w ciąży także powinny unikać nadmiernych ilości maku z racji iż jest on ciężkostrawny.

(1 szklanka)

Składniki:

– ½ szklanki suchego maku niebieskiego lub białego

– 400 ml wody źródlanej lub przegotowanej

Dodatki:

– 1 łyżka miodu/2-3 daktyle lub syrop klonowy

– 2-3 krople esencji migdałowej (opcjonalnie)

Jak zrobić mleko makowe?

Mak opłukać na sicie pod bieżącą wodą i zalać w szklanej miseczce 400 ml wody źródlanej lub przegotowanej ostudzonej. Zamieszać. Przykryć talerzykiem. Mak powinien być całkowicie zanurzony w wodzie. Po pewnym czasie opadnie na dno. Mak moczyć przez 8 godzin lub przez całą noc, jeśli przygotowujemy je wieczorem. Następnego dnia lub po upływie 8 godzin płyn razem makiem przelać do kielicha blendera wysokoobrotowego i miksować przez kilka minut z przerwą, do uzyskania białego płynu przypominającego mleko. Można dodać kilka daktyli lub łyżkę miodu, aby nadać mleku słodki smak. Powstałe mleko makowe przecedzić przez gęste sitko. Ja robię to dwukrotnie. Można użyć gazy, choć to bardzo spowalnia proces. Mleko przelać do szklanki. Z powstałej proporcji wychodzi 1 szklanka, około 250 ml. Mleko makowe przechowywać w lodówce do 2 dni.

Smacznego!

Helen G.


Galeria zdjęć - kliknij aby powiększyć

mleko-makowe4
+ 6
Galeria zdjęć
Loading...
Zobacz przepis

Helen G.

Gotowanie sprawia mi ogromną radość. Lubię poznawać nowe smaki i eksperymentować w kuchni. Na stronie znajdziesz proste i czytelne przepisy na domowe potrawy, także dla początkujących w kuchni oraz artykuły z zakresu zdrowego odżywiania. Serdecznie zapraszam:)

Podobne przepisy

9 komentarzy

  1. Moja babcia uprawiała dawniej mak lekarski na wiosce. Pamiętam jak robiła między innymi mleko makowe. Nie tylko świetnie smakuje ale też zapewnia zdrowy sen.

    1. Kiedyś można było uprawiać mak lekarski, obecnie tak jak konopia indyjska jest on nielegalny, gdyż wytwarza się z niego narkotyk opium.

  2. Piłam mleko makowe, dobrze smakuje zarówno na zimno jak i lekko podgrzane i posłodzone miodem. Super się po nim śpi :)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Back to top button
Close