Sernik na zimno


DSCN6442

Coś ostatnio wzięło mnie na pieczenie ciast, choć tego akurat się nie piecze. Sezon na truskawki w pełni. Zamiast ciężkiego pieczonego sernika dobrego chłodną porą zamarzył mi się taki leciutki sernik na zimno. Bardzo smacznym ciastem z galaretką i owocami jest również biszkopt z kremem budyniowym. Do sernika na zimno można użyć do niego dowolnych owoców – ja użyłam truskawek i galaretki truskawkowej. Owoce można także dodać do masy serowej. Akurat w przypadku truskawek tego nie robię, bo barwią sernik na różowo. Ciasto jest bardzo proste a zarazem efektowne.

DSCN6442

 

(tortownica o średnicy 24 albo 26 cm)

Składniki:

– 800 g serka homogenizowanego typu „Danio”

– karton śmietany kremówki 36 % (400 ml)

– 2 czubate łyżki żelatyny (lub 2 galaretki rozpuszczone w bardzo małej ilości wody)

– 4 łyżki cukru pudru

– 2 galaretki pasujące do rodzaju owoców (dałam truskawkowe)

– świeże owoce lub mrożone (np. truskawki, maliny, kiwi, brzoskwinie, ananas)

– pół paczki okrągłych biszkoptów

Galaretki zalać 700 ml wrzątku i dokładnie wymieszać. Odstawić do ostudzenia. Żelatynę zalać niewielką ilością wrzątku, wymieszać i pozostawić do ostudzenia. Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno, dodać cukier puder i jeszcze chwilę ubijać. Następnie dodać i chwilę jeszcze ubijać. Na koniec wlać żelatynę i zamieszać. Tortownicę o średnicy 24 cm wyłożyć biszkoptami, następnie wylać masę śmietanowo-serową.  Na masę wyłożyć owoce (użyłam truskawek), jeśli są duże przekroić na połówki. Na koniec wylać lekko tężejącą galaretkę. Sernik schłodzić w lodówce. Będzie gotowy jak galaretka całkowicie stężeje.

Smacznego!

Helen G.

DSCN6416DSCN6436

 

Poprzedni Puszysty placek z rabarbarem
Nastepny Nowość od Oleofarm - bułka tarta ze złocistym lnem mielonym

7 komentarzy

  1. W kuchni Uli
    24 czerwca 2013
    Odpowiedz

    bardzo lubię takie serniki mmmm, niestety mi średnio się udają

  2. Helen
    24 czerwca 2013
    Odpowiedz

    Polecam wypróbować mój przepis, zawsze się udaje:)

  3. Ervisha
    24 czerwca 2013
    Odpowiedz

    Idealny na upały 🙂

  4. gin
    24 czerwca 2013
    Odpowiedz

    Pyszna klasyka 🙂

  5. Dom Rozalii
    25 czerwca 2013
    Odpowiedz

    Takim ciasteczkiem nie pogardzę, wygląda bardzo apetycznie!

  6. Joanna
    21 grudnia 2015
    Odpowiedz

    Pani Heleno,mam pytanie,ta zelatyne dac do galaretki czy do serkow.?Bo nie kapuje 😉

    Pozdrowionka Joanna

    • Helen G.
      Helen G.
      22 grudnia 2015
      Odpowiedz

      Żelatynę dodajemy do do serków :)Pozdrawiam*)

Zostaw odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *