Ciasta i ciasteczka

Sernik na zimno

Sernik na zimno

Łatwy, lekki i orzeźwiający. Sernik na zimno to doskonałe ciasto na ciepłe miesiące. Możecie użyć dowolnych owoców. Ja dałam truskawki i galaretkę truskawkową. Inną równie smaczną opcją jest są brzoskwinie albo ananas. Sernik na zimno z galaretką jest bardzo prostym a zarazem efektownym ciastem. Ładnie prezentuje się na paterze.

Sernik na zimno zrobiłam z serka homogenizowanego. Może też być również ser z wiaderka albo serek mascarpone. Sernik na zimno bez pieczenia jest bardzo łatwym, niewymagającym zbyt wiele pracy ciastem.

Polecam wam także biszkopt z kremem budyniowym i truskawkami.

(tortownica o średnicy 24 albo 26 cm)

Składniki:

– 800 g serka homogenizowanego typu „Danio”

– 1 opakowanie śmietany kremówki 36% (400 ml)

– 2 czubate łyżki żelatyny (lub 2 galaretki rozpuszczone w 400 ml wrzątku)

– 4 łyżki cukru pudru

– 2 galaretki truskawkowe

– świeże owoce lub mrożone (np. truskawki, maliny, kiwi, brzoskwinie, ananas)

– pół paczki okrągłych biszkoptów

Jak zrobić sernik na zimno?

Galaretki zalać 700 ml wrzątku i dokładnie wymieszać. Odstawić do ostudzenia. Żelatynę zalać niewielką ilością wrzątku, wymieszać i pozostawić do ostudzenia. Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno, dodać cukier puder i jeszcze chwilę ubijać. Następnie dodać serki i jeszcze chwilę ubijać. Na koniec wlać żelatynę i zamieszać.

Tortownicę o średnicy 24 cm wyłożyć biszkoptami, następnie wylać masę śmietanowo-serową.  Na masę wyłożyć owoce (użyłam truskawek), jeśli są duże przekroić na połówki. Na koniec wylać lekko tężejącą galaretkę. Sernik schłodzić w lodówce. Będzie gotowy jak galaretka całkowicie stężeje. Sernik na zimno z truskawkami przechowywać w lodówce.

Smacznego!

Helen G.

no img

Helen G.

Gotowanie sprawia mi ogromną radość. Lubię poznawać nowe smaki i eksperymentować w kuchni. Na stronie znajdziesz proste i czytelne przepisy na domowe potrawy, także dla początkujących w kuchni oraz artykuły z zakresu zdrowego odżywiania. Serdecznie zapraszam:)

Podobne przepisy

7 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Back to top button