Sernik na zimno


Sernik na zimno

Jest lekki i wspaniale orzeźwia. Sernik na zimno to doskonałe ciasto na ciepłe miesiące. Możecie użyć dowolnych owoców – ja dałam truskawki i galaretkę truskawkową. Inną równie smaczną opcją jest są brzoskwinie albo ananas. Sernik na zimno jest bardzo prostym i efektownym ciastem. Ładnie prezentuje się na paterze. Polecam także podobne ciasto biszkopt z kremem budyniowym i truskawkami.

(tortownica o średnicy 24 albo 26 cm)

Składniki:

– 800 g serka homogenizowanego typu „Danio”

– 1 opakowanie śmietany kremówki 36% (400 ml)

– 2 czubate łyżki żelatyny (lub 2 galaretki rozpuszczone w bardzo małej ilości wody)

– 4 łyżki cukru pudru

– 2 galaretki truskawkowe

– świeże owoce lub mrożone (np. truskawki, maliny, kiwi, brzoskwinie, ananas)

– pół paczki okrągłych biszkoptów

Jak zrobić sernik na zimno?

Galaretki zalać 700 ml wrzątku i dokładnie wymieszać. Odstawić do ostudzenia. Żelatynę zalać niewielką ilością wrzątku, wymieszać i pozostawić do ostudzenia. Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno, dodać cukier puder i jeszcze chwilę ubijać. Następnie dodać i chwilę jeszcze ubijać. Na koniec wlać żelatynę i zamieszać. Tortownicę o średnicy 24 cm wyłożyć biszkoptami, następnie wylać masę śmietanowo-serową.  Na masę wyłożyć owoce (użyłam truskawek), jeśli są duże przekroić na połówki. Na koniec wylać lekko tężejącą galaretkę. Sernik schłodzić w lodówce. Będzie gotowy jak galaretka całkowicie stężeje.

Smacznego!

Helen G.


Galeria zdjęć

sernik-na-zimnosernik-na-zimno1sernik-na-zimno2
loading...
Poprzedni Ryba w cieście piwnym
Nastepny Bułka tarta ze złocistym lnem mielonym

7 komentarzy

  1. W kuchni Uli
    24 czerwca 2013
    Odpowiedz

    bardzo lubię takie serniki mmmm, niestety mi średnio się udają

  2. Helen
    24 czerwca 2013
    Odpowiedz

    Polecam wypróbować mój przepis, zawsze się udaje:)

  3. Ervisha
    24 czerwca 2013
    Odpowiedz

    Idealny na upały :)

  4. gin
    24 czerwca 2013
    Odpowiedz

    Pyszna klasyka :)

  5. Dom Rozalii
    25 czerwca 2013
    Odpowiedz

    Takim ciasteczkiem nie pogardzę, wygląda bardzo apetycznie!

  6. Joanna
    21 grudnia 2015
    Odpowiedz

    Pani Heleno,mam pytanie,ta zelatyne dac do galaretki czy do serkow.?Bo nie kapuje ;)

    Pozdrowionka Joanna

    • Helen G.
      Helen G.
      22 grudnia 2015
      Odpowiedz

      Żelatynę dodajemy do do serków :)Pozdrawiam*)

Zostaw odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *