Klopsy z indyka w sosie pieczarkowym


Klopsy z indyka w sosie pieczarkowym

Są popularnie nazywane też pulpetami. Klopsy z indyka w sosie pieczarkowym to ciekawa odmiana dla klasycznych kotletów mielonych. Wielkość pulpetów zależy od waszych upodobań. Ja lubię takie niezbyt duże. Najbardziej smakuje mi ten gęsty sos pieczarkowy z posiekaną natką pietruszki. Klopsy z indyka w sosie pieczarkowym pamiętam z dzieciństwa. Podobne podawali nam w przedszkolu. Najsmaczniejsze są podane z ryżem, kaszą lub z kluskami śląskimi. Polecam wam także inne moje przepisy na klopsy (pulpety):

pulpeciki w sosie koperkowym

pulpety w sosie pomidorowym

(Dla 4 osób)

Składniki:

– 500 g mielonego mięsa z indyka

– 1 cebula

– 1 ząbek czosnku

– 1 jajko

– 4-6 łyżek bułki tartej (można dać pół na pół z kaszą manną)

– mąka do obtoczenia pulpetów

– 2 szklanki bulionu grzybowego lub drobiowego (może być z kostki)

– 30 dag pieczarek

– 1 łyżeczka majeranku

– 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki

– 2 łyżki gęstej śmietany 18%

– ½ szklanki mleka

– 2 czubate łyżki mąki (jeśli sos ma być rzadszy wystarczy 1 łyżka)

– 1 łyżka masła

– 2 łyżki posiekanej natki pietruszki

– sól, pieprz

Jak zrobić klopsy z indyka w sosie pieczarkowym?

Cebulę zeszklić na niewielkiej ilością olej lub zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Mięso włożyć do miski, wbić jajo, dodać podsmażoną cebulę, czosnek wyciśnięty przez praskę i bułkę tartą. Wyrobić dokładnie masę rękami. Doprawić do smaku solą, pieprzem, majerankiem i papryką. Uformować średniej wielkości kulki zwilżonymi dłońmi, aby mięso się nie kleiło. Następnie obtoczyć w mące.  Następnie włożyć pulpety do wrzącego bulionu. Gotować na średnim ogniu przez 20-25 minut. Klopsy wyjąć  łyżką cedzakową na czas zagęszczania sosu. Mleko rozrobić z mąką i śmietaną. Połączyć z sosem i dobrze wymieszać. Z powrotem włożyć klopsy do sosu. Dodać  pieczarki uprzednio obrane, pokrojone w kostkę, podsmażone na maśle i osolone. Na koniec dodać natkę, zamieszać sos i już nie gotować. Klopsy z indyka w sosie pieczarkowym podawać z kaszą, ryżem lub z kluskami śląskimi oraz z surówką (u mnie surówka z czerwonej kapusty).

Smacznego!

Helen G.


Galeria zdjęć - kliknij aby powiększyć

loading...
Poprzedni Ciasto z kremem bananowo-kokosowym
Nastepny Surówka z kiszonej kapusty

No Comment

Zostaw odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *