Klopsy indycze w sosie pieczarkowym


Klopsy zwane też pulpetami to bardzo smaczna odmiana klasycznych kotletów mielonych. Podawane z gęstym sosem, w dzisiejszym przepisie z  pieczarkowym ale również i z pomidorowym, bądź koperkowym. Wielkość pulpetów zależy od waszych upodobań. Ja lubię takie niezbyt duże.

(Dla 4 osób)
Składniki:

– 500 g mielonego mięsa indyczego

– 1 cebula

– 1 ząbek czosnku

– 1 jajo

– 4-6 łyżek bułki tartej (można dać pół na pół z kaszą manną)

– mąka do obtoczenia pulpetów

– 2 szklanki bulionu grzybowego lub drobiowego (może być z kostki)

– 30 dag pieczarek

– 1 łyżeczka majeranku

-1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki

– 2 łyżki gęstej śmietany 18%

– ½ szklanki mleka

– 2 czubate łyżki mąki (jeśli sos ma być rzadszy wystarczy 1 łyżka)

– 1 łyżka masła

– 2 łyżki posiekanej natki pietruszki

– sól, pieprz

Cebulę zeszklić na niewielkiej ilością olej lub zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Mięso włożyć do miski, wbić jajo, dodać podsmażoną cebulę, czosnek wyciśnięty przez praskę i bułkę tartą. Wyrobić dokładnie masę rękami. Doprawić do smaku solą, pieprzem, majerankiem i papryką. Uformować średniej wielkości kulki zwilżonymi dłońmi, aby mięso się nie kleiło. Następnie obtoczyć w mące.  Następnie włożyć pulpety do wrzącego bulionu. Gotować na średnim ogniu przez 20-25 minut. Klopsy wyjąć  łyżką cedzakową na czas zagęszczania sosu. Mleko rozrobić z mąką i śmietaną. Połączyć z sosem i dobrze wymieszać. Z powrotem włożyć klopsy do sosu. Dodać  pieczarki uprzednio obrane, pokrojone w kostkę, podsmażone na maśle i osolone. Na koniec dodać natkę, zamieszać sos i już nie gotować. Klopsy podawać z kaszą, ryżem lub ziemniakami.

Smacznego!

Helen G.


Galeria zdjęć

klopsy-indycze-w-sosie-pieczarkowymklopsy-indycze-w-sosie-pieczarkowym2klopsy-indycze-w-sosie-pieczarkowym3
loading...
loading...
Poprzedni Ciasto z kremem bananowo-kokosowym
Nastepny Surówka z kiszonej kapusty

No Comment

Zostaw odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *