Kurczak w cieście francuskim z warzywami


Kurczak w cieście francuskim z warzywami

Jest soczysty i chrupiący. Kurczak w cieście francuskim z warzywami to pomysł na ciekawy obiad. Potrawa ta swoim wyglądem przypomina nieco chałkę. Polecam kupić ciasto francuskie świeże z lodówki. Można je dostać w każdym markecie. W sklepach dostaniecie również ciasto francuskie mrożone. Po te akurat rzadko sięgam, gdyż wymaga wcześniejszego rozmrożenia. Polecam wam także:

kurczaka w cieście francuskim

kurczaka w cieście francuskim ze szpinakiem.

(4 sztuki)

Składniki:
– 1 podwójna pierś z kurczaka
– 2 opakowania ciasta francuskiego
– 1 czerwona papryka
– 4 pieczarki
– 1 mała cebula
– kilka plastrów żółtego sera
– po ½ łyżeczki mielonej słodkiej papryki i ziół prowansalskich
– 1 jajko
– sól, pieprz

Jak zrobić kurczaka w cieście francuskim z warzywami?

Pierś z kurczaka przekroić na pół, każdą połówkę przekroić jeszcze wzdłuż. Rozbić tłuczkiem. Posypać solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Usmażyć. Cebulę pokroić w piórka, paprykę w kostkę a pieczarki w plasterki. Warzywa podsmażyć na oleju. Na koniec posolić, dodać pieprz  i dodać nieco mielonej słodkiej papryki.

Ciasto francuskie rozłożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przekroić na pół. Na każdej części zrobić 6 nacięć grubości 2cm i długości 4-5 cm. To samo zrobić z drugim opakowaniem. Na powstałe 4 kawałki ciasta wyłożyć wpierw podsmażonego kurczaka, na to warzywa i plastry sera. Zapleść ciasto jak chałkę, przekładając paseczki lewy-prawy itd. Wierzch posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec 15-20 minut w temperaturze 200˚C, do zarumienienia ciasta. Kurczak w cieście francuskim podawać gorący. Potrawa nie wymaga już żadnych dodatków.

Smacznego!

Helen G.


Galeria zdjęć

chalka-z-kurczaka-i-warzyw-w-ciescie-francuskimchalka-z-kurczaka-i-warzyw-w-ciescie-francuskim2chalka-z-kurczaka-i-warzyw-w-ciescie-francuskim1
loading...
Poprzedni Ciasto Milky Way
Nastepny Surówka z kapusty pekińskiej

7 komentarzy

  1. Monica
    7 sierpnia 2012
    Odpowiedz

    Przepysznie wygląda :)

    Pozdrawiam!

  2. justka2712
    7 sierpnia 2012
    Odpowiedz

    Uwielbiam takie proste i szybkie dania:)

  3. Dusia
    7 sierpnia 2012
    Odpowiedz

    bardzo smaczne musi być:)

  4. Arvén
    8 sierpnia 2012
    Odpowiedz

    Przyciągnęła mnie tu nazwa i niesamowicie apetyczne zdjęcie…zostaję na dłużej, a przepis zapisuję ;)

  5. Duusiak
    18 lutego 2013
    Odpowiedz

    Wygląda apetycznie :)

  6. Katarzyna Kudyba
    23 listopada 2013
    Odpowiedz

    Pyyycha! zrobilam troche mniejsze. Pokroilam na mniejsze czesci ciasto francuskie. Doprawilam duzo pieprzem i ostra papryka.

  7. Helen
    23 listopada 2013
    Odpowiedz

    Cieszę się, że smakowało:)

Zostaw odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *