Milky Way


Milky Way to ciasto baaardzo słodkie. Większość przepisów na to ciasto jakie znalazłam w internecie bazuje na przepisie Ewy Wachowicz. Robiąc je za drugim razem musiałam zmniejszyć ilość cukru o połowę, bo nie mogłam zjeść całego kawałka. Chyba, że jesteście fanami bardzo słodkich ciast – nie zmniejszajcie ilości cukru. Zamiast mlecznej czekolady w polewie użyłam gorzkiej. Moim zdaniem lepiej się komponuje się  z ciastem i nie jest tak słodka.

(prostokątna blacha o wym. 25×36 cm)

Składniki:
Biszkopt:
– 6 jaj
– ½ szklanki cukru
– ½ szklanki mąki pszennej
– ½ szklanki mąki ziemniaczanej
– 2 łyżki oleju
– 3 łyżki kakao
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Krem mleczny:
– ½ szklanki mleka
– ½ szklanki cukru
– 1 cukier waniliowy (16g)
– kilka kropli esencji waniliowej (opcjonalnie)
– 1 kostka margaryny
– 2 szklanki mleka w proszku

Polewa:
– 100g gorzkiej czekolady
– ¼ kostki masła

Biszkopt: Białka ubić na sztywno, dodać cukier, chwilę ubijać. Po chwili dodać żółtka. Następnie wsypać przesiane mąki razem z proszkiem i kakao. Delikatnie wymieszać drewnianą łyżką. Ciasto wlać do formy o wymiarach 25×36 cm wyłożonej pergaminem. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 20 minut w temperaturze 170˚C do tzw. suchego patyczka. Ostudzić. Następnie podzielić na dwie części.

Krem mleczny: Mleko zagotować z cukrem i cukrami waniliowymi. Odstawić do ostudzenia. Miękką margarynę utrzeć na puszystą masę, następnie wlać ostudzone mleko. Ubijać. Stopniowo wsypywać przesiane mleko w proszku. Ubijać aż do powstanie gładkiego kremu.

Polewa: Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej wraz z masłem. Poczekać aż się trochę ostudzi.

Kremem przełożyć placki biszkoptu. Na wierzch ciasta wylać polewę. Ciasto wstawić do lodówki.

Smacznego!

Helen G.


Galeria zdjęć

milky-waymilky-way2milky-way1
Poprzedni Twarożek z bakaliami
Nastepny Chałka z kurczaka i warzyw w cieście francuskim

9 komentarzy

  1. Weronika
    1 sierpnia 2012
    Odpowiedz

    Przepysznie wygląda, a na pewno jeszcze bardziej smakuje. ;-)

  2. Magda
    1 sierpnia 2012
    Odpowiedz

    Milky Way to moj ulubiony batonik z dziecinstwa! <3 to ciasto musi byc obledne w smaku! mam na nie wieeeelka ochote :-)

  3. S.B.
    1 sierpnia 2012
    Odpowiedz

    poproszę kawałek! dla mnie też milky way to batonik nr 1 :)

  4. Gula
    1 sierpnia 2012
    Odpowiedz

    Już od jakiegoś czasu chodzi za mną pomysł aby zrobić takie ciasto:) Ale w tej chwili i tak będę musiała się nacieszyć Twoim :)

  5. Paulina
    1 sierpnia 2012
    Odpowiedz

    wygląda wspaniale:)

  6. Wiera
    4 sierpnia 2012
    Odpowiedz

    Nie znoszę tego ciasto. Jest dla mnie za słodkie nawet z gorzką czekoladą…
    Nie do końca wiem, o co chodzi, bo nawet, kiedy zmniejszam ilość cukru w pozostałych warstwach wydaję mi się… nie takie. Dziwna sprawa :)

  7. Duusiak
    18 lutego 2013
    Odpowiedz

    Wyglada pieknie :)

  8. Joanna
    22 sierpnia 2015
    Odpowiedz

    Margaryna do kremu?! Nie rozumiem jak można używać margaryny do pieczenia, a już tym bardziej do kremu! Paskudne i niezdrowe!

    • Helen G.
      Helen G.
      22 sierpnia 2015
      Odpowiedz

      Można też użyć masła ale krem będzie cięższy, wedle uznania.

Zostaw odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *