Ciasta i ciasteczka

Ciasto Milky Way

Ciasto Milky Way

Jest wzorowane na słynnym batoniku o tej samej nazwie. Ciasto Milky Way to ciemny biszkopt z kremem mlecznym, oblany polewą czekoladową. Ciasto jest dla mnie niezwykle słodkie. Większość przepisów, jakie znalazłam w internecie, bazuje na recepturze Ewy Wachowicz. Robiąc Milky Way za drugim razem musiałam zmniejszyć ilość cukru o połowę, bo nie mogłam zjeść całego kawałka. Chyba, że jesteście fanami bardzo słodkich ciast – nie zmniejszajcie wówczas ilości cukru. Zamiast mlecznej czekolady w polewie użyłam gorzkiej. Moim zdaniem lepiej się komponuje się z ciastem i nie jest tak bardzo słodka. Jeśli lubicie słodkie ciasta, to wypróbujcie także ciasto kostka alpejska.

(prostokątna blacha o wym. 25×36 cm)

Składniki:

Biszkopt:
– 6 jaj
– ½ szklanki cukru
– ½ szklanki mąki pszennej
– ½ szklanki mąki ziemniaczanej
– 2 łyżki oleju
– 3 łyżki kakao
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Krem mleczny:
– ½ szklanki mleka
– ½ szklanki cukru
– 1 cukier waniliowy (16g)
– kilka kropli esencji waniliowej (opcjonalnie)
– 1 kostka margaryny
– 2 szklanki mleka w proszku

Polewa:
– 100g gorzkiej czekolady
– ¼ kostki masła

Jak zrobić ciasto Milky Way?

Biszkopt: Białka ubić na sztywno, dodać cukier, chwilę ubijać. Po chwili dodać żółtka. Następnie wsypać przesiane mąki razem z proszkiem i kakao. Delikatnie wymieszać drewnianą łyżką. Ciasto wlać do formy o wymiarach 25×36 cm wyłożonej pergaminem. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 20 minut w temperaturze 170˚C do tzw. suchego patyczka. Ostudzić. Następnie podzielić na dwie części.

Krem mleczny: Mleko zagotować z cukrem i cukrami waniliowymi. Odstawić do ostudzenia. Miękką margarynę utrzeć na puszystą masę, następnie wlać ostudzone mleko. Ubijać. Stopniowo wsypywać przesiane mleko w proszku. Ubijać aż do powstanie gładkiego kremu.

Polewa: Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej wraz z masłem. Poczekać aż się trochę ostudzi.

Kremem mlecznym przełożyć placki biszkoptu. Na wierzch ciasta wylać polewę. Ciasto Milky Way wstawić do lodówki.

Smacznego!

Helen G.


Galeria zdjęć - kliknij aby powiększyć

Ciasto Milky Way
+ 3
Galeria zdjęć
Loading...

Helen G.

Gotowanie sprawia mi ogromną radość. Lubię poznawać nowe smaki i eksperymentować w kuchni. Na stronie znajdziesz proste i czytelne przepisy na domowe potrawy, także dla początkujących w kuchni oraz artykuły z zakresu zdrowego odżywiania. Serdecznie zapraszam:)

Podobne przepisy

9 komentarzy

  1. Już od jakiegoś czasu chodzi za mną pomysł aby zrobić takie ciasto:) Ale w tej chwili i tak będę musiała się nacieszyć Twoim :)

  2. Nie znoszę tego ciasto. Jest dla mnie za słodkie nawet z gorzką czekoladą…
    Nie do końca wiem, o co chodzi, bo nawet, kiedy zmniejszam ilość cukru w pozostałych warstwach wydaję mi się… nie takie. Dziwna sprawa :)

  3. Margaryna do kremu?! Nie rozumiem jak można używać margaryny do pieczenia, a już tym bardziej do kremu! Paskudne i niezdrowe!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Back to top button
Close