Schab duszony z szałwią i jabłkami


Schab duszony z szałwią i jabłkami

Aromatyczny i mięciutki. Schab duszony z szałwią i jabłkami w smaku jest słodkawy i za sprawą goździków lekko pikantny. Szałwia dodaje tutaj świeżości. Najlepiej jest użyć jabłek kwaskowatych lub przynajmniej skropić sokiem z cytryny. Przepis na schab szałwią i jabłkami jest łatwy. Nie wymaga szczególnych zdolności kulinarnych. Spróbujcie a przekonacie się :) Suszona szałwia to ta używana do herbatki. Wystarczy rozciąć torebkę. Możecie też użyć świeżych listków, jeśli macie. Polecam wam również inne moje przepisy na schab duszony:

schab w sosie pieczarkowym

schab w sosie śmietanowo-kurkowym

(Dla 4 osób)

Składniki:

– 70-80 dag schabu bez kości

– 2 jabłka (najlepiej kwaskowate)

– 1 łyżeczka suszonej szałwii lub kilka listków świeżej

– 1 łyżeczka majeranku

– 2 ząbki czosnku

– 250 ml soku jabłkowego

– ok. 250 ml wody

– 2 ziarenka ziela angielskiego

– 3 ziarenka pieprzu

– 2 goździki

– 2 łyżki smalcu lub oleju

– 1 czubata łyżka mąki

– sól, pieprz

Jak zrobić schab duszony z szałwią i jabłkami?

Mięso umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić na cienkie plastry. Rozbić delikatnie tłuczkiem. Posolić, dodać zmielonego pieprzu i posypać majerankiem. Kotlety podsmażyć na gorącym  smalcu, bądź oleju do zrumienienia z każdej strony. Przełożyć do rondla, podlać sokiem jabłkowym i wody (mięso powinno być ledwie zakryte). Dodać ziele angielskie, pieprz, szałwię i majeranek. Dusić na wolnym ogniu pod przykryciem. Jabłka dokładnie umyć. Nie obierać ze skórki. Pokroić w cienkie ósemki, wyciąć gniazda nasienne. Skropić sokiem z cytryny, by nie ściemniały. Po 25 minutach dodać jabłka i goździki. Dusić, aż mięso będzie miękkie jeszcze ok. 20 minut.

Na czas zagęszczenia sosu wyjąć przy pomocy łyżki cedzakowej uduszone jabłka i mięso. W ⅓ szklanki wody rozrobić mąkę, dodać kilka łyżek gorącego wywaru. Wlać do mięsa i energicznie zamieszać. Zagotować. Jabłka i mięso z powrotem włożyć do rondla. Doprawić potrawę solą i pieprzem. Schab duszony z szałwią i jabłkami podawać ziemniakami purée, ryżem lub kaszą i surówką np. z młodą kapustą duszoną z marchewką.

Smacznego!

Helen G.


Galeria zdjęć - kliknij aby powiększyć

loading...
Poprzedni Krewetki z ryżem i warzywami
Nastepny Składniki żywności

No Comment

Zostaw odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *