Schab duszony z szałwią i jabłkami


Zapraszam schab duszony z szałwią i jabłkami. Mięso jest aromatyczne za sprawą szałwii i goździków oraz słodkawe w smaku od jabłek. Najlepiej jest użyć jabłek kwaskowatych lub przynajmniej skropić sokiem z cytryny. Przepis jest łatwy. Nie wymaga szczególnych zdolności kulinarnych. Spróbujcie a przekonacie się :) Suszona szałwia to ta używana do herbatki. Wystarczy rozciąć torebkę. Możecie też użyć świeżych listków, jeśli macie.

(Dla 4 osób)

Składniki:

– 70-80 dag schabu bez kości

– 2 najlepiej kwaskowate jabłka

– 1 łyżeczka suszonej szałwii lub kilka listków świeżej

– 2 ząbki czosnku

– 250 ml soku jabłkowego

– ok. 250 ml wody

– 2 ziarenka ziela angielskiego

– 3 ziarenka pieprzu

– 2 goździki

– majeranek

– 2 łyżki smalcu lub oleju

– 1 czubata łyżka mąki

– sól, pieprz

Mięso umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić na cienkie plastry. Rozbić delikatnie tłuczkiem. Posolić, dodać zmielonego pieprzu i posypać majerankiem. Kotlety podsmażyć na gorącym  smalcu, bądź oleju do zrumienienia z każdej strony. Przełożyć do rondla, podlać sokiem jabłkowym i wody (mięso powinno być ledwie zakryte). Dodać ziele angielskie, pieprz, 1 łyżeczkę szałwii i 1/2 łyżeczki majeranku. Dusić na wolnym ogniu pod przykryciem. Jabłka dokładnie umyć. Nie obierać ze skórki. Pokroić w cienkie ósemki, wyciąć gniazda nasienne. Skropić sokiem z cytryny, by nie ściemniały. Po 25 minutach dodać jabłka i goździki. Dusić, aż mięso będzie miękkie jeszcze ok. 20 minut. Na czas zagęszczenia sosu wyjąć przy pomocy łyżki cedzakowej uduszone jabłka i mięso. W 1/3 szklanki wody rozrobić mąkę, dodać kilka łyżek gorącego wywaru. Wlać do mięsa i energicznie zamieszać. Zagotować. Jabłka i mięso z powrotem włożyć do rondla. Doprawić potrawę solą i pieprzem. Schab duszony z szałwią i jabłkami podawać ziemniakami purée, ryżem lub kaszą i dowolną surówką.

Smacznego!

Helen G.


Galeria zdjęć

schab-duszony-z-szalwia-i-jablkamischab-duszony-z-szalwia-i-jablkami1schab-duszony-z-szalwia-i-jablkami2schab-duszony-z-szalwia-i-jablkami3
loading...
loading...
Poprzedni Krewetki z ryżem i warzywami
Nastepny Składniki żywności

No Comment

Zostaw odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *