Makaronowa zapiekanka z indykiem


Makaronowa zapiekanka z indykiem

Jest nie dość, że pyszna, to jeszcze prosta w przygotowaniu. Makaronowa zapiekanka z indykiem to świetny pomysł na rodzinny obiad. Tym razem dałam pierś z indyka ale z powodzeniem możecie użyć również piersi z kurczaka. Warto dodać wtedy 1 łyżeczkę przyprawy curry, która podkreśli smak mięsa.

Makaronową zapiekankę z indykiem wzbogaciłam o dodatek brokuła i cukinii. Polecam wam gorąco tę zapiekankę. Mojemu mężowi aż trzęsły się uszy :-) Wypróbujcie również makaronową zapiekankę z kurczakiem i warzywami.

(Dla 4 osób)

Składniki:

– 50-60 dag piersi z indyka

– ok.180g makaronu farfalle (kokardki)

– 1 cukinia

– 1 brokuł

– 1 duża cebula

– 1-2 ząbki czosnku

– 1 łyżeczka ziół prowansalskich

– ½ łyżeczki mielonej słodkiej papryki

– sól, pieprz

Sos śmietanowo-jajeczny:

– mały kubek gęstej śmietany 18% (200 g)

– 2 jajka

– szczypta mielonej gałki muszkatołowej

– sól, pieprz

Dodatkowo:

– 10 dag startego żółtego sera (do posypania)

Jak zrobić makaronową zapiekankę z indykiem?

Pierś z indyka umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, następnie pokroić w podłużne paski bądź w kostkę. Oprószyć solą i pieprzem, dodać drobno posiekany czosnek, mieloną paprykę i zioła prowansalskie. Jeśli mamy czas mięso z przyprawami wymieszać w misce dodając 1-2 łyżki oliwy, przykryć folią i wstawić na godzinę do lodówki. W innym przypadku od razu wrzucić mięso na rozgrzany olej. Przyprawy można dodać dopiero na patelnię. Podsmażyć. Przełożyć na talerz.

Na pozostałym tłuszczu zeszklić cebulę pokrojoną w piórka. Następnie dołożyć cukinię pokrojoną w cienkie plastry (nie obierać ze skórki). Smażyć kilka minut, aż zmięknie. Posolić i lekko oprószyć pieprzem.

Makaron ugotować al dente. Brokuł umyć, podzielić na różyczki. Gotować w osolonej wodzie z dodatkiem szczypty cukru, bez pokrywki (dla zachowania intensywnie zielonej barwy) 3-4 minuty, po czym odcedzić.

Sos śmietanowo-jajeczny: w misce wymieszać ze sobą śmietanę i jajka. Doprawić solą, pieprzem i szczyptą mielonej gałki muszkatołowej.

Żaroodporne naczynie wysmarować tłuszczem. Wyłożyć część makaronu, podsmażone mięso, cukinię i brokuły. Przykryć resztą makaronu. Wylać masę śmietanowo-jajeczną. Wierzch zapiekanki posypać startym żółtym serem. Zapiekać ok. 30 minut w temperaturze 190°C do zarumienienia/zapieczenia góry. Makaronową zapiekankę z indykiem podawać gorącą bez dodatków.

Smacznego!

Helen G.


Galeria zdjęć

makaronowa-zapiekanka-z-indykiem-brokulami-i-cukinia1makaronowa-zapiekanka-z-indykiem-brokulami-i-cukiniamakaronowa-zapiekanka-z-indykiem-brokulami-i-cukinia3
loading...
Poprzedni Sałatka Caprese
Nastepny Sałatka owocowa

3 komentarze

  1. Sylwia
    7 sierpnia 2015
    Odpowiedz

    smacznie wygląda:) muszę zrobić taką

  2. raf
    10 stycznia 2018
    Odpowiedz

    może takie cos dzisiaj?

    • Helen G.
      Helen G.
      10 stycznia 2018
      Odpowiedz

      Serdecznie polecam spróbować :-)

Zostaw odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *