Makaronowa zapiekanka z indykiem
Makaronowa zapiekanka z indykiem
Jest nie dość, że pyszna, to jeszcze prosta w przygotowaniu. Makaronowa zapiekanka z indykiem to świetny pomysł na rodzinny obiad. Tym razem dałam pierś z indyka ale z powodzeniem możecie użyć również piersi z kurczaka. Warto dodać wtedy 1 łyżeczkę przyprawy curry, która podkreśli smak mięsa.
Makaronową zapiekankę z indykiem wzbogaciłam o dodatek brokuła i cukinii. Polecam wam gorąco tę zapiekankę. Mojemu mężowi aż trzęsły się uszy 🙂
Zobacz także → makaronowa zapiekanka z kurczakiem i warzywami.
(Dla 4 osób)
Składniki:
– 50-60 dag piersi z indyka
– ok.180g makaronu farfalle (kokardki)
– 1 cukinia
– 1 brokuł
– 1 duża cebula
– 1-2 ząbki czosnku
– 1 łyżeczka ziół prowansalskich
– ½ łyżeczki mielonej słodkiej papryki
– sól, pieprz
Sos śmietanowo-jajeczny:
– mały kubek gęstej śmietany 18% (200 g)
– 2 jajka
– szczypta mielonej gałki muszkatołowej
– sól, pieprz
Dodatkowo:
– 10 dag startego żółtego sera (do posypania)
▌Jak zrobić makaronową zapiekankę z indykiem?
Pierś z indyka umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, następnie pokroić w podłużne paski bądź w kostkę. Oprószyć solą i pieprzem, dodać drobno posiekany czosnek, mieloną paprykę i zioła prowansalskie. Jeśli mamy czas mięso z przyprawami wymieszać w misce dodając 1-2 łyżki oliwy, przykryć folią i wstawić na godzinę do lodówki. W innym przypadku od razu wrzucić mięso na rozgrzany olej. Przyprawy można dodać dopiero na patelnię. Podsmażyć. Przełożyć na talerz.
Na pozostałym tłuszczu zeszklić cebulę pokrojoną w piórka. Następnie dołożyć cukinię pokrojoną w cienkie plastry (nie obierać ze skórki). Smażyć kilka minut, aż zmięknie. Posolić i lekko oprószyć pieprzem.
Makaron ugotować al dente. Brokuł umyć, podzielić na różyczki. Gotować w osolonej wodzie z dodatkiem szczypty cukru, bez pokrywki (dla zachowania intensywnie zielonej barwy) 3-4 minuty, po czym odcedzić.
Sos śmietanowo-jajeczny: w misce wymieszać ze sobą śmietanę i jajka. Doprawić solą, pieprzem i szczyptą mielonej gałki muszkatołowej.
Żaroodporne naczynie wysmarować tłuszczem. Wyłożyć część makaronu, podsmażone mięso, cukinię i brokuły. Przykryć resztą makaronu. Wylać masę śmietanowo-jajeczną. Wierzch zapiekanki posypać startym żółtym serem. Zapiekać ok. 30 minut w temperaturze 190°C do zarumienienia/zapieczenia góry. Makaronową zapiekankę z indykiem podawać gorącą bez dodatków.
Smacznego!
Helen G.
Galeria zdjęć
smacznie wygląda:) muszę zrobić taką
może takie cos dzisiaj?
Serdecznie polecam spróbować 🙂