Mięsa

Polędwiczki wieprzowe w cieście francuskim

Polędwiczki wieprzowe w cieście francuskim

To świetny pomysł na elegancki obiad. Polędwiczki wieprzowe w cieście francuskim są ciekawą odmianą dla tradycyjnych kotletów schabowych z patelni. Mięso jest chrupiące, mięciutkie w środku i aromatyczne, dzięki dodatkowi czosnku i ziół prowansalskich. Wymagają jedynie godzinnego pieczenia.

(Dla 4 osób)

Składniki:

– 2 nieduże polędwiczki wieprzowe

– 2 opakowania ciasta francuskiego

– 2 jajka

– 2 ząbki czosnku

– 1 łyżeczka ziół prowansalskich

– 2 łyżki oleju

– sól, pieprz

Jak zrobić polędwiczki wieprzowe w cieście francuskim?

Mięso umyć pod bieżącą wodą, osuszyć papierowym ręcznikiem. Polędwiczki przekroić na pół lub na trzy kawałki jeśli są duże. Czosnek przecisnąć przez praskę, przełożyć do miseczki dodać olej, zioła prowansalskie, sól i pieprz. Powstałą marynatą posmarować polędwiczki. Włożyć do lodówki na 1-2 godziny. Jeśli nie mamy czasu można mięso podsmażać od razu. Na mocno rozgrzanym tłuszczu krótko obsmażyć polędwiczki z każdej strony. Ciasto francuskie podzielić na porcje. Każdy prostokąt posmarować roztrzepanym jajkiem, ułożyć polędwiczkę, skleić, ponakłuwać widelcem i wierzch posmarować znów jajkiem. Polędwiczki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, wstawić do nagrzanego piekarnika do 200˚C i piec 1 godzinę. Polędwiczki wieprzowe w cieście francuskim podawać na gorąco z surówką, np. z sałatą z pomidorem i słonecznikiem.

Smacznego!

Helen G.


Galeria zdjęć - kliknij aby powiększyć

Polędwiczki wieprzowe w cieście francuskim
+ 3
Galeria zdjęć

Helen G.

Gotowanie sprawia mi ogromną radość. Lubię poznawać nowe smaki i eksperymentować w kuchni. Na stronie znajdziesz proste i czytelne przepisy na domowe potrawy, także dla początkujących w kuchni oraz artykuły z zakresu zdrowego odżywiania. Serdecznie zapraszam:)

Podobne przepisy

5 komentarzy

  1. Tu u Ciebie takie smakowitości sie kryją, a ja tu wymyślałam dzisiaj co zrobić na kojacyjkę we dwoje :))

    1. Mnie się nigdy nie pali, jeśli by się mięso za bardzo rumieniło można przykryć je folią aluminiową lub wyłączyć po jakimś czasie górną grzałkę w piekarniku (zawsze piekę na opcji góra-dół.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Back to top button
Close