Polędwiczki wieprzowe w cieście francuskim


Mam świetny pomysł na elegancki obiad, są nim polędwiczki wieprzowe w cieście francuskim,  ciekawa odmiana dla tradycyjnego schabowego z patelni. Polędwiczki w cieście francuskim są chrupiące, mięciutkie w środku i aromatyczne dzięki dodatkowi czosnku i ziół prowansalskich. Polecam wypróbować.

(Dla 4 osób)

Składniki:

– 2 nieduże polędwiczki wieprzowe

– 2 opakowania ciasta francuskiego

– 2 jajka

– 2 ząbki czosnku

– 1 łyżeczka ziół prowansalskich

– 2 łyżki oleju

– sól, pieprz

Mięso umyć pod bieżącą wodą, osuszyć papierowym ręcznikiem. Polędwiczki przekroić na pół lub na trzy kawałki jeśli są duże. Czosnek przecisnąć przez praskę, przełożyć do miseczki dodać olej, zioła prowansalskie, sól i pieprz. Powstałą marynatą posmarować polędwiczki. Włożyć do lodówki na 1-2 godziny. Jeśli nie mamy czasu można mięso podsmażać od razu. Na mocno rozgrzanym tłuszczu krótko obsmażyć polędwiczki z każdej strony. Ciasto francuskie podzielić na porcje. Każdy prostokąt posmarować roztrzepanym jajkiem, ułożyć polędwiczkę, skleić, ponakłuwać widelcem i wierzch posmarować znów jajkiem. Polędwiczki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, wstawić do nagrzanego piekarnika do 200˚C i piec 1 godzinę. Podawać na gorąco z surówką.

Smacznego!

Helen G.


Galeria zdjęć

poledwiczki-wieprzowe-w-ciescie-francuskim3poledwiczki-wieprzowe-w-ciescie-francuskim1poledwiczki-wieprzowe-w-ciescie-francuskim2
loading...
loading...
Poprzedni Placuszki serowe z rodzynkami
Nastepny Oleje Oleofarm - olej konopny, z orzechów włoskich, ryżowy i lniany

5 komentarzy

  1. Dom Rozalii
    9 marca 2013
    Odpowiedz

    Tu u Ciebie takie smakowitości sie kryją, a ja tu wymyślałam dzisiaj co zrobić na kojacyjkę we dwoje :))

  2. Roz Airad
    9 marca 2013
    Odpowiedz

    mniam ;d

  3. ola in the kitchen
    9 marca 2013
    Odpowiedz

    Mniam, mniam wygląda smakowicie!

  4. Diana
    3 kwietnia 2015
    Odpowiedz

    Nie spali się to ciasto francuskie przez tyle czasu w piekarniku?

    • Helen G.
      Helen G.
      3 kwietnia 2015
      Odpowiedz

      Mnie się nigdy nie pali, jeśli by się mięso za bardzo rumieniło można przykryć je folią aluminiową lub wyłączyć po jakimś czasie górną grzałkę w piekarniku (zawsze piekę na opcji góra-dół.

Zostaw odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *