Ciasto jogurtowe z likierem Baileys


Ciasto jogurtowe z dodatkiem przepysznego likieru Baileys w smaku przypomina babkę, lecz jest bardziej wilgotne za sprawą jogurtu i alkoholu. Likier nadaje mu bardzo ciekawego, lekko orzechowego posmaku. Polecam gorąco wypróbowanie tego ciasta, zwłaszcza że jest bardzo proste w wykonaniu i nie wymaga wielu składników. U mnie likier Baileys gości na stałe w domu:)

(keksówka)
Składniki:
– 100g miękkiego masła
– 2 jajka
– 150g naturalnego jogurtu
– 1 szklanka cukru
– 1,5 szklanki mąki
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– 1 łyżeczka sody
– 6 łyżek likieru Baileys

Polewa:
– 2 łyżki masła
– 2 łyżki kakao
– 2 łyżki cukru pudru
– 2 łyżki mleka

Miękkie masło utrzeć z cukrem, wbić jajka, nadal ucierać. Dodać jogurt, proszek i sodę. Zamieszać. Dodać mąkę rozmiksować. Na koniec dodać likier Baileys i zamieszać. Ciasto przelać do foremki keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180˚C i piec przez 30 minut przykryte folią. Zdjąć folię i piec jeszcze 20 minut, do suchego patyczka. Trochę ostudzić. Z podanych składników przyrządzić polewę w garnuszku na małym ogniu. Polać nią ciasto.

Smacznego!

Helen G.


Galeria zdjęć

ciasto-jogurtowe-z-likierem-baileysciasto-jogurtowe-z-likierem-baileys1
loading...
loading...
Poprzedni Kapusta modra z boczkiem
Nastepny Kluski śląskie

2 komentarze

  1. Magda
    17 lutego 2013
    Odpowiedz

    uwielbiam jogurtowe ciasto! a dodatek likieru w tym przypadku bardzo mi się podoba ;-)

  2. Roz Airad
    17 lutego 2013
    Odpowiedz

    wygląda bardzo smakowicie ;D

Zostaw odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *