Ciasto jogurtowe z likierem Baileys


Ciasto jogurtowe z likierem Baileys

Cudownie wilgotne i puszyste. Ciasto jogurtowe z likierem Baileys w smaku przypomina babkę ale w przeciwieństwie do niej nie jest suche. Irlandzki likier Baileys nadaje ciastu ciekawego, kakaowo-waniliowego posmaku. Polecam gorąco wypróbowanie tego ciasta, zwłaszcza że jest bardzo proste w wykonaniu i nie wymaga wielu składników. U mnie likier Baileys gości na stałe w domu:)

(keksówka)

Składniki:
– 100g miękkiego masła
– 2 jajka
– 150g naturalnego jogurtu
– 1 szklanka cukru
– 1,5 szklanki mąki
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– 1 łyżeczka sody
– 6 łyżek likieru Baileys

Polewa:
– 2 łyżki masła
– 2 łyżki kakao
– 2 łyżki cukru pudru
– 2 łyżki mleka

Jak zrobić ciasto jogurtowe z likierem Baileys?

Miękkie masło utrzeć z cukrem, wbić jajka, nadal ucierać. Dodać jogurt, proszek i sodę. Zamieszać. Dodać mąkę rozmiksować. Na koniec dodać likier Baileys i zamieszać. Ciasto przelać do foremki keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180˚C i piec ok.50 minut, do suchego patyczka. Z podanych składników przyrządzić polewę w garnuszku na małym ogniu. Ciasto polać polewą.

Smacznego!

Helen G.


Galeria zdjęć

ciasto-jogurtowe-z-likierem-baileysciasto-jogurtowe-z-likierem-baileys1
loading...
Poprzedni Sałatka z selera
Nastepny Kluski śląskie

2 komentarze

  1. Magda
    17 lutego 2013
    Odpowiedz

    uwielbiam jogurtowe ciasto! a dodatek likieru w tym przypadku bardzo mi się podoba ;-)

  2. Roz Airad
    17 lutego 2013
    Odpowiedz

    wygląda bardzo smakowicie ;D

Zostaw odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *