Kurczak w sezamie


Kurczak w sezamie

Kotletom z piersi kurczaka można nadać ciekawego charakteru, robiąc panierkę z sezamu. Przygotowuję ją pół na pół z bułką tartą. Jeśli chcecie możecie użyć wyłącznie ziaren sezamu ale wówczas trudniej obtoczyć w nim mięso. Biały sezam ma lekko orzechowy, słodko-gorzki posmak. W sklepach dostępny jest również czarny sezam charakteryzujący się intensywniejszym aromatem. Ziarna sezamu nie są tak popularne w Polsce, jak w krajach Bliskiego Wschodu, gdzie wytwarza się z nich słynną pastę Tahini (sezamową) czy chałwę. A szkoda, ponieważ to prawdziwa skarbnica witamin i minerałów. Sezam jest bogatym źródłem nie tylko wapnia i kwasów tłuszczowych ale też fitosteroli oraz przeciwutleniaczy o działaniu antynowotworowym. Tak na marginesie dodam, że sezam jest bardzo kaloryczny, w 100g zawiera 572 kalorie, a 1 łyżka ziaren sezamu to 63 kcal. Ja się tym jednak wcale nie przejmuję. Liczą się dla mnie jego niepowtarzalny smak oraz właściwości odżywcze :) Spróbujcie również kurczaka w kokosie oraz kurczaka w orzechach.

(Dla 4 osób)

Składniki:

– 1 podwójna pierś z kurczaka
– ok.120g ziaren sezamu
– 2 jajka
– 2-3 łyżki mleka
– bułka tarta lub mąka
– ½ łyżeczki słodkiej papryki
– ¼ łyżeczki mielonego imbiru
– 1 ząbek czosnku (lub 1 łyżeczka granulowanego czosnku)
– sól, pieprz

Jak zrobić kurczaka w sezamie?

Pierś z kurczaka umyć, osuszyć, podzielić wzdłuż cieńsze plastry. Rozbić tłuczkiem, następnie posolić i dodać pieprzu. W miseczce rozbełtać jajka z mlekiem, lekko posolić i dodać przyprawy. Bułkę tartą lub mąkę wymieszać pół na pół z sezamem. Kotlety obtaczać wpierw w jajku, następnie mieszance bułki/mąki i sezamu. Kłaść na dobrze rozgrzany olej. Smażyć na małym ogniu (sezam lubi się przypalać). Kurczak w sezamie podawać ziemniakami (polecam pieczone ziemniaki) oraz z surówką, np. z surówka z kapusty pekińskiej i papryki.

Smacznego!

Helen G.

kurczak-w-sezamie4kurczak-w-sezamie2kurczak-w-sezamiekurczak-w-sezamie3kurczak-w-sezamie1

 


Galeria zdjęć

loading...
Poprzedni Surówka z marchewki i jabłka
Nastepny Gulasz ze śliwkami

1 Comment

  1. Dusia
    26 listopada 2011
    Odpowiedz

    o to coś nowego dla mnie;)

Zostaw odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *