Polędwiczki wieprzowe w sosie śmietanowo-pieczarkowym


Polędwiczki wieprzowe w sosie śmietanowo-pieczarkowym dobrze komponują się z ryżem, z kluskami śląskimi albo z kopytkami.

(Dla 3-4 osób)

Składniki:
– 1 duża polędwiczka wieprzowa (ok. 500g)
– 1 spora cebula
– 250g pieczarek
– 250g śmietanki słodkiej 12 % (1 op.)
– 2 łyżki musztardy
– 1 łyżeczka masła
– ocet balsamiczny
– sól, pieprz, czosnek granulowany

Mięso umyć, osuszyć, pokroić na plastry o grubości ok. 2 cm. Oprószyć, solą, pieprzem, granulowanym czosnkiem a na koniec skropić octem balsamicznym z jednej strony. Obsmażyć na oleju z dodatkiem masła z każdej strony na rumiano. Cebulę drobno posiekać, pieczarki pokroić w plasterki. Na pozostałym po mięsie tłuszczu podsmażyć warzywa, posolić. Następnie przełożyć do mięsa, zalać śmietanką, dodać musztardę i przyprawy. Dusić na wolnym ogniu przez 30 minut, od czasu do czasu mieszając, aż mięso będzie miękkie. Podawać z ryżem bądź kluseczkami.

Smacznego!

Helen G.


Galeria zdjęć

poledwiczki-wieprzowe-w-sosie-smietanowo-pieczarkowym
loading...
Poprzedni Ruloniki z ciasta francuskiego z kurczakiem i szpinakiem
Nastepny Surówka z białej kapusty

No Comment

Zostaw odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *