Chleb orkiszowy dobrodziej


Chleb orkiszowy dobrodziej

Upiekłam go z gotowej mieszanki. Przyznam, że to spore udogodnienie. Nie musimy sami odmierzać mąk, ani ustalać odpowiednich ich proporcji. Wystarczy jedynie dodać drożdże i wodę. Chleb orkiszowy dobrodziej jest dostępny w sklepie Naturalnie Zdrowe. Nie zawiera polepszaczy, stabilizatorów, przeciwzbrylaczy ani konserwantów. Chleb jest oparty za to na naturalnym wysuszonym zakwasie żytnim. Jeśli jeszcze nie mieliście okazji spróbować, gorąco was do tego zachęcam. Smak własnoręcznie upieczonego chleba jest bezcenny :)

Skład mieszanki: mąka orkiszowa t2000, żytnia t 720, pestki słonecznika, siemię lniane, słód żytni, naturalny wysuszony zakwas żytni, sól.

Do wypieku chleba potrzebujemy:

– wody

– gotowej mieszanki na chleb orkiszowy dobrodziej (500g)

– drożdże instant lub świeże

– foremka do wypieku (u mnie keksówka)

Jak zrobić chleb orkiszowy dobrodziej?

Na opakowaniu znajduje się dokładny opis przygotowania chleba krok po kroku, zarówno w piekarniku jak i w opiekaczu. Nie ma takiej opcji, by chleb się nam nie udał. Zawsze się udaje!

Drożdże – 3g suchych albo 9g świeżych należy rozpuścić w 300 ml wody o temp. 24°C. Następnie dodać zawartość torebki i mieszać (wyrabiać dłońmi) przez 20 minut. Ciasto będzie klejące ale takie ma właśnie być. Przykryć ciasto ściereczką i pozostawić na 30 minut. Po tym czasie przełożyć je do foremki wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą lub mąką. Przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia, w zależności od temperatury, na około 60-90 minut, aż podwoi swoją objętość. Nagrzać piekarnik do 220-230˚C. Ciasto spryskać z wierzchu wodą albo posmarować mlekiem. Piec przez 5 minut, po czym zmniejszyć temperaturę do 180-190˚C i piec przez kolejne 30 minut. Chleb studzić na kratce.

Smacznego!

Helen G.


Galeria zdjęć

chleb-orkiszowy-dobrodziejchleb-orkiszowy-dobrodziej4chleb-orkiszowy-dobrodziej3chleb-orkiszowy-dobrodziej2chleb-orkiszowy-dobrodziej1
loading...
Poprzedni Ziemniaki zapiekane pod beszamelem
Nastepny Cukinia faszerowana kurczakiem i pieczarkami

8 komentarzy

  1. Ewel
    21 lipca 2016
    Odpowiedz

    Ale apetycznie wygląda:)

  2. Monia
    21 lipca 2016
    Odpowiedz

    Nigdy nie piekłam chleba z mieszanki. Fajny pomysł:)

    • Helen G.
      Helen G.
      21 lipca 2016
      Odpowiedz

      Chleb z gotowej mieszanki to wygodna opcja, polecam:)

  3. Justi
    21 lipca 2016
    Odpowiedz

    Pięknie Ci wyszedł jak z piekarni! :)

    • Helen G.
      Helen G.
      21 lipca 2016
      Odpowiedz

      Dziękuję:) Każdemu wyjdzie :)

  4. Królowa Karo
    21 lipca 2016
    Odpowiedz

    Nie miałam przekonania do tych mieszanek, ale po tym poście może jednak spróbuję.

  5. lukaszmakeup.blogspot.com
    23 lipca 2016
    Odpowiedz

    Same dobro :)

  6. Jak Ona Gotuje
    24 lipca 2016
    Odpowiedz

    wygląda smakowicie:) domowy chleb jest najlepszy!

Zostaw odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *