Szpekuchy, litewskie pierożki drożdżowe

Szpekuchy, litewskie pierożki drożdżowe
Nadziewa się je słoniną z cebulką, czasem też boczkiem. Szpekuchy są potrawą kuchni kresowej, popularną na Litwie, przyrządzaną na Wielkanoc. Danie to wywodzi się z tradycji kuchni niemieckiej, gdzie „kuchen” oznacza ciasto, zaś „speck” – słoninę. Szpekuchy jadano nie tylko na Wileńszczyźnie ale również w Małopolsce. W Krakowie słoninę nazywano bilem. Do szpekuchów dawano zarówno słoninę świeżą, jak i wędzoną. W wielu przepisach spotkałam się także z farszem z boczku zamiast słoniny.
W swojej własnej wersji szpekuchów postanowiłam dodać zarówno skwarki ze słoniny wraz z podsmażonym wędzonym boczkiem. Taki duet wydaje mi się idealny i kompletny. Choć oczywiście można zrobić farsz z samej słoniny. Niektórzy dają wyłącznie sam boczek z cebulką. Szpekuchy są bardzo sycące i spokojnie mogą stanowić samodzielne danie lub być dodatkiem np. do barszczu czerwonego. Wystarczy zjeść kilka takich pierożków i naprawdę można się najeść do syta :-) Polecam spróbować zrobić szpekuchy nie tylko na Wielkanoc!
(około 30 sztuk)
Składniki:
Ciasto:
– 500g mąki pszennej
– 1 szklanka ciepłego mleka
– 2 żółtka
– 35g świeżych drożdży
– 80g miękkiego masła
– 1 łyżka cukru
– 1 płaska łyżeczka soli
Nadzienie:
– 300g wędzonego boczku (użyłam parzonego)
– 200g świeżej słoniny (można ewentualnie użyć wędzonej)
– 2 cebule
– 2-3 ząbki czosnku
– 1 pełna łyżeczka majeranku
– ½ łyżeczki mielonego kminku
– sól, pieprz
▌Jak zrobić szpekuchy, litewskie pierożki drożdżowe?
Farsz: świeżą słoninę pokroić w małą kostkę i stopić na niewielkim ogniu. Odlać do słoiczka tłuszcz – smalec (przyda się do smażenia). Stopić pokrojony w drobną kostkę boczek. Następnie dodać drobno posiekaną cebulę. Na koniec dodać posiekany czosnek. Doprawić farsz majerankiem, mielonym kminkiem, solą (nie za dużo, bo boczek jest słony) oraz pieprzem.
Ciasto: Drożdże rozetrzeć w ciepłym mleku z 1 łyżką cukru i 2 łyżkami mąki. Przykryć spodeczkiem i odstawić na 15 minut. Następnie dodać żółtka, miękkie masło oraz mąkę i zagnieść elastyczne ciasto. W razie potrzeby dodać jeszcze trochę mleka lub wody. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 1 godzinę. Następnie je rozwałkować (nieco grubiej jak na typowe pierogi) i wykrawać szklanką krążki. Na każdy krążek nakładać porcję farszu, zlepić od góry i kłaść zlepieniem ku górze.
Pierożki kłaść na blaszce tak, aby się nie stykały. Mogą jeszcze urosnąć. Przykryć ściereczką i pozostawić na 15 minut do wyrośnięcia. Pierogi posmarować pozostałymi białkami wymieszanymi z 1 łyżeczką roztopionego masła. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180°C i piec ok.20 minut na złoty kolor. Szpekuchy podawać gorące same lub ewentualne polane skwarkami ze słoniny.
Smacznego!
Helen G.
Galeria zdjęć - kliknij aby powiększyć
Galeria zdjęć
Alez narobilas mi apetytu na te kresowe pierozki. Maz zerknal i tez mu naszla ochota na te smacznie wygladajace pierogi. Koniecznie musze wiec je zrobic.
Dziekuje Ci, droga Helen za swietny przepis i serdecznie Cie pozdrawiam:-)
Spróbuj Elisabeth, są naprawdę smaczne ;-)
wyglądają pszepysznie !! :)
Mniam :) Takiego czegoś jeszcze nie jadłam. Nabrałam na nie ochoty :D
Świetny post, super blog :)
Przyznam Wam się, że od pewnego czasu prawie do każdej potrawy dodaje olej lniany i moja odporność bardzo się podniosła.