Mięsa

Karkówka duszona z pieczarkami

Karkówka duszona z pieczarkami

Smakowite mięsko w sosie. Soczysta, mięciutka karkówka duszona z pieczarkami w sosie to danie, które nigdy mi się nudzi. Taki obiadowy klasyk.

Zobacz takżeKarkówka pieczona w sosie majonezowo-ketchupowym.

(Dla 4-5 osób)

Składniki:

– 700g karkówki w plastrach

– 350-400g pieczarek

– 2 cebule

– 3-4 ząbki czosnku

– 1 1/2 łyżeczki majeranku

– ½ łyżeczki mielonej słodkiej papryki

– czosnek staropolski

– 2 liście laurowe

– 3 ziarenka ziela angielskiego

– 3 kulki pieprzu

– 1 łyżka mąki

– około 0,5 l wody lub bulionu

– sól, pieprz

Dodatkowo:

– mąka do obtoczenia

– smalec lub olej do smażenia

Przepis na karkówkę duszoną z pieczarkami – Etapy przygotowania:

Plastry karkówki opłukać pod zimną wodą, osuszyć papierowym ręcznikiem. Każdy plaster rozbić tłuczkiem, posolić, posypać czarnym pieprzem, szczyptą czosnku staropolskiego, mieloną słodką papryką oraz majerankiem. Mięso przykryć w misce folią i wstawić do lodówki na godzinę lub jeśli mamy czas, nawet na całą noc.

Cebule obrać i pokroić w piórka. Pieczarki umyć, obrać i pokroić w niezbyt grube plasterki.

Zamarynowane plastry karkówki obtoczyć w mące. Na patelnię rozgrzać 2 łyżki smalcu i na dużym ogniu obsmażyć mięso do zarumienienia z obu stron. Przełożyć do rondla.

Na pozostałym tłuszczu zeszklić pokrojone w piórka cebule. Następnie dodać pieczarki. Dusić aż puszczą sok. Posolić i dodać nieco pieprzu. Dodać posiekany czosnek i smażyć jeszcze minutę.

Cebule wraz z pieczarkami przełożyć do mięsa, podlać wodą tyle tylko, by ledwie je zakrywała. Dodać liście laurowe, 3 kulki ziela angielskiego, 3 kulki pieprzu, trochę soli, ½ łyżeczki mielonej słodkiej papryki oraz 1 ½ łyżeczki majeranku.

Karkówkę dusić na wolnym ogniu pod przykryciem przez ponad 1 godzinę, aż mięso będzie wyraźnie miękkie. W razie potrzeby podlać mięso odrobiną wody.

W ¼ szklanki wody rozrobić mąkę, tak by nie było grudek. Wlać kilka łyżek gorącego sosu, po czym wlać do mięsa. Doprowadzić do zagotowania. Dokładnie zamieszać. Karkówkę w sosie pieczarkowym podawać z ziemniakami puree, kaszą albo ryżem i dowolną surówką.

Smacznego!

Helen G.

Karkówka duszona z pieczarkami
+ 3
Galeria zdjęć

Helen G.

Gotowanie sprawia mi ogromną radość. Lubię poznawać nowe smaki i eksperymentować w kuchni. Na stronie znajdziesz proste i czytelne przepisy na domowe potrawy, także dla początkujących w kuchni oraz artykuły z zakresu zdrowego odżywiania. Serdecznie zapraszam:)

Podobne przepisy

Jeden komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Back to top button