Karkówka pieczona w sosie w majonezowo-ketchupowym


Taką karkówkę pieczoną w sosie majonezowo-ketchupowym jadłam kiedyś u teściowej. Zarówno mnie, jak mężowi danie to ogromnie zasmakowało. Postanowiłam więc odtworzyć przepis, zredukowałam tylko ilość majonezu do 3 łyżek zamiast 1 szklanki, na rzecz tego dodałam 2 łyżki musztardy. Oryginalna receptura zawierała po 1 szklance ketchupu i majonezu. Taki sos wydawał mi się zbyt tłusty. Dodałam też marynatę, dzięki której mięso jest jeszcze bardziej aromatyczne i soczyste. Gorąco polecam jego wypróbowanie:) Ot, taka odmiana dla codziennego kurczaka czy schabu. Karkówka ta dosłownie rozpływa się w ustach ;-), jest mięciutka i soczysta, słodko-ostra.

(Dla 4-5 osób)
Składniki:
– 80 dag karkówki
– 1 cebula
– 1 szklanka pikantnego ketchupu
– 3 łyżki majonezu
– 2 łyżki musztardy

Marynata do mięsa:
– 3-4 łyżki oleju
– 1-2 łyżki octu balsamicznego
– 2 ząbki czosnku (przepuszczone przez praskę)
– cebula pokrojona w piórka
– 1 łyżeczka majeranku
– po 3/4 łyżeczki mielonej kolendry i rozmarynu
– ½ łyżeczki ostrej papryki
– 1 ziarenko ziela angielskiego (rozgniecione w moździerzu)
– sól, pieprz (lub chili)

Mięso umyć pod bieżącą wodą, osuszyć i pokroić w pół-plastry. Składniki marynaty zmieszać ze sobą miseczce i zalać nią mięso. Posypać cebulą i dokładnie wymieszać mięso z marynatą. Przykryć miskę folią spożywczą i wstawić do lodówki przynajmniej na 1 godzinę, najlepiej na dłużej.  Na silnie rozgrzanym tłuszczu podsmażyć na rumiano zamarynowane mięso z cebulą. Następnie przełożyć do żaroodpornego naczynia.  Majonez i musztardę wymieszać z ketchupem.  Zalać gotowym sosem mięso. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 190˚C i piec przykryte pokrywką przez 45 minut, po czym zdjąć pokrywkę i piec jeszcze 15 minut, by mięso się trochę zarumieniło.  Podawać z ziemniakami i surówką.

Smacznego!

Helen G.


Galeria zdjęć

karkowka-pieczona-w-sosie-w-majonezowo-ketchupowym1karkowka-pieczona-w-sosie-w-majonezowo-ketchupowym
loading...
loading...
Poprzedni Szybki sos do pizzy
Nastepny Opakowania na żywność All In Packaging + prezentacja potraw

8 komentarzy

  1. Justyna Żak
    27 listopada 2013
    Odpowiedz

    pyszny obiad:)

  2. wedelka
    27 listopada 2013
    Odpowiedz

    Moja teściowa też taką robi ;) Dodaje tylko jeszcze pieczarki :)

  3. EcoVitalRewolucjeNaTalerzu
    28 listopada 2013
    Odpowiedz

    Konkretna marynata :). I faktycznie tanie, nie trzeba niczego wymyślać :)

  4. potravel.pl
    2 grudnia 2013
    Odpowiedz

    Lubię mięsa tak pieczone, sama czasami piekę tak schab:)

  5. lekcjewkuchni.blogspot.com
    30 marca 2015
    Odpowiedz

    Zrobiłam niedawno, wspaniały przepis – mięso mięciutkie i aromatyczne, pycha:) dziękuję za podzielenie się przepisem:)

    • Helen G.
      Helen G.
      30 marca 2015
      Odpowiedz

      Bardzo się cieszę, że danie smakowało:)

  6. Ewelina
    14 marca 2016
    Odpowiedz

    Przepis rewelacja ! zrobiłam na niedzielny obiadek, tylko zmieniłam i dodałam ketchup łagodny, bo u mnie w domu nie przepadają za pikanterią :) chociaż sama chętnie bym zrobiła według przepisu :) Karkówka wyszła przepyszna i na pewno będę powtarzała przepis ! mało tego już podrukowałam przepis dla koleżanek z pracy :) Pozdrawiam

    • Helen G.
      Helen G.
      14 marca 2016
      Odpowiedz

      Miło mi słyszeć takie pochwały dania:) Powiem nieskromnie, że także bardzo smakuje mi ta karkówka, zresztą nie tylko mnie, mój mąż ją wprost uwielbia i często mnie prosi bym ją przyrządzała ;-)

Zostaw odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *