Kotlety z ananasem i serem (po hawajsku)
Kotlety z ananasem i serem
To inaczej koltety po hawajsku. Usmażone saute plastry schabu zapieczone z ananasem i żółtym serem. Kotlety z ananasem i serem można przygotować także z piersi kurczaka lub z indyka, choć te ze schabu są moim zdaniem najbardziej wyraziste.
Wspaniale przypieczone, pachnące czosnkiem i majerankiem. Kotlety z ananasem do tego ziemniaki i surówka i mamy elegancki obiad. Danie to możecie podać z dodatkiem żurawiny ze słoika.
Zobacz także → kotlety po zbójnicku.
(6 porcji)
Składniki:
– 6 plastrów schabu
– 6 plastrów ananasa
– 100g tartego sera żółtego
– 2 ząbki czosnku
– mielona słodka papryka
– szczypta mielonej ostrej papryki
– majeranek
– 1-2 łyżki octu balsamicznego (opcjonanie)
– sól, pieprz
Dodatkowo:
– smalec lub olej do smażenia
▌Jak zrobić kotlety schabowe z ananasem i serem?
Schab pokroić na plastry o grubości około 1 cm. Każdy dokładnie rozbić tłuczkiem. Mięso natrzeć przeciśniętym przez praskę czosnkiem, posypać z obu stron solą, pieprzem, paprykami i majeraniem.
Na patelni rozgrzać smalec lub olej. Położyć kotlety, każdy skropić octem balsamicznym. Kotlety po hawajsku smażyć na większym gazie na rumiano z obu stron. Na wierzch każdego położyć plaster ananasa i posypać startym żółtym serem. Zapiec chwilę na patelni pod prykryciem. Podawać gorące z ziemniakami i surówką. Kotlety można też zapiec około 10-15 minut w piekarniku w temperaturze 200⁰ C.
Smacznego!
Helen G.
Galeria zdjęć