Francuski chleb Saveur


Zawsze byłam ciekawa, jak smakuje ten słynny francuski pszeniczny chleb Saveur. Nie zawiodłam się. Jest lekki, chrupiący, a upieczony własnoręcznie – naprawdę pyszny :) Polecam spróbować gotową mieszankę, zwłaszcza, że nie zawiera konserwantów, GMO i GMM.

Składniki:

– gotowa mieszanka do wypieku chleba Saveur, do kupienia w sklepie Naturalnie Zdrowe*

*obecnie mieszanka jest już niedostępna w sklepie ale może kupić inne

– woda

– foremka do ciasta (u mnie mała tortownica)

Skład mieszanki: mąka pszenna t500, levain – naturalny suszony kwas pszeniczny, sól, drożdże instant.

Opakowanie zawiera 2 torebki: dużą i małą. Na opakowaniu jest szczegółowy opis, jak krok po kroku upiec chleb. Jest nawet instrukcja także dla tych, co posiadają wypiekacz do chleba. Zawartość małej i dużej torebki wsypujemy do miski, wlewamy wodę (300g o temp. 18˚C i mieszamy składniki przez 20 minut (najdokładniej jest wyrabiać ciasto dłońmi lub drewnianą łopatką). Po mieszaniu odstawiamy ciasto do lodówki pod przykryciem 8-12 godzin (u mnie była to cała noc, bo piekłam chleb rano). Po wyjęciu ciasto z lodówki, formujemy je i przekładamy do formy albo koszyka rozrostowego wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1-2 godziny (w zależności od temperatury pomieszczenia). Wstawiamy ciasto do nagrzanego piekarnika do 220˚C i do razu spryskujemy chleb ciepłą wodą przez 5 sekund, po czym pieczemy chleb w tej temperaturze przez 3 minuty. Następnie zmniejszamy temperaturę do 180˚C i pieczemy chleb przez kolejne 30 minut (razem 33 minuty).

moja rada: Aby skórka chleba ładnie błyszczała, to polecam po jakichś 15 minutach pieczenia, posmarować wierzch chleba białkiem jajka rozmieszanym z odrobiną wody. Studzimy chleb na kratce.

Smacznego!

Helen G.


Galeria zdjęć

francuski-chleb-saveur2francuski-chleb-saveurfrancuski-chleb-saveur1
loading...
loading...
Poprzedni Sos tatarski
Nastepny Placuszki owsiane z bananami

11 komentarzy

  1. retro-moderna.blogspot
    12 sierpnia 2014
    Odpowiedz

    Nie ma to jak własnoręcznie upieczony chlebek. Też piekłam, ale z innej mieszanki, chętnie wypróbuje i z tej.

  2. Malwinka
    12 sierpnia 2014
    Odpowiedz

    Wspaniały wypiek!

    • Helen G.
      Helen G.
      12 sierpnia 2014
      Odpowiedz

      Dziękuję za miły komentarz:)

  3. Królowa Karo
    13 sierpnia 2014
    Odpowiedz

    Nigdy jeszcze nie piekłam chleba z gotowych mieszanek.

    • Helen G.
      Helen G.
      13 sierpnia 2014
      Odpowiedz

      Zachęcam spróbować, przynajmniej zawsze się udaje i składniki są już odmierzone:)

  4. Magdalena Majda
    14 sierpnia 2014
    Odpowiedz

    Zjadłabym i to jeszcze taki chrupiący :D

  5. Marzena
    14 sierpnia 2014
    Odpowiedz

    taką mam na niego ochotę :) Mimo, że wole ciemne pieczywo ten chleb wygląda pysznie :)

  6. Linka Karo
    17 sierpnia 2014
    Odpowiedz

    Od dłuższego czasu przebywam we Francji i z jednej strony uwielbiam ich pieczywa. Takie świeże, prosto z piekarni, jest idealne!. Z drugiej nie lubię, bo gdy kupuję bagietkę w sobotę, to ta jest już niedobra przy niedzielnym śniadaniu :/ chętnie spróbowałabym taki domowy chleb, dla porównania chociażby ;)

    • Helen G.
      Helen G.
      17 sierpnia 2014
      Odpowiedz

      Taki naturalny chleb na długo zachowuje świeżość, polecam:)

  7. Urszula
    28 października 2014
    Odpowiedz

    Lubię piec chleby, choć efekt nigdy nie jest do przewidzenia :) a z takiej mieszanki zawsze udany, pozdrawiam serdecznie.

    • Helen G.
      Helen G.
      28 października 2014
      Odpowiedz

      Zgadzam się z Tobą w 100%.

Zostaw odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *