Zupa-krem z dyni


Zupa-krem z dyni

Bezsprzecznie kojarzy mi się z jesienią. Swoim słonecznym kolorem zupa-krem z dyni doda nam energii w coraz krótsze i chłodniejsze dni. Zupa dyniowa świetnie komponuje się z curry oraz z przyprawami korzennymi jak imbir, kardamon czy goździki. Nie przepadam tylko za obieraniem dyni z jej twardej skóry. Trochę czasem trzeba się z tym siłować ;-) ale zdecydowanie warto dla końcowego efektu:) Spróbujcie także innych moich kremowych zup:

zupa-krem z papryki

zupa-krem z porów

zupa-krem czosnkowa

zupa-krem z brokułów

(Dla 4-6 osób)

Składniki:

– 1kg świeżej dyni

– 3-4 ziemniaki

– 1 marchewka

– 1 duża cebula

– 1 ząbek czosnku

– 1,5 l bulionu warzywnego lub drobiowego (może być z kostki)

– 3 łyżki masła

– 1 płaska łyżeczka curry

– otarta skórka z ⅓ cytryny

– 2 goździki, kardamon, imbir, ewentualnie mielona kolendra

– sól, chili

Dodatkowo:

– szczypiorek

– pestki dyni do dekoracji

Jak zrobić zupę-krem z dyni?

Prażone pestki dyni możemy zrobić sami bądź użyć gotowych: Wybrać pestki z miąższu dyni, dokładnie opłukać pod zimną wodą. Wyłożyć na talerz pokryty papierowym ręcznikiem, by trochę przeschły. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć pestki, posolić i polać niewielką ilością oleju. Delikatnie wymieszać. Piec ok. 15 minut w temperaturze 175 ˚C, aż zbrązowieją. Aby pestki zachowały na długo chrupkość, po ostygnięciu należy włożyć do szczelnie zamkniętego pojemnika.

Dynię umyć, rozkroić na mniejsze kawałki, obrać ze skóry, ze środka wyciąć część włóknistą z pestkami. Pestki odłożyć. Pokroić w kostkę. Ziemniaki, cebulę i marchewkę obrać i także pokroić w kostkę. Czosnek drobno posiekać. W głębokiej patelni rozgrzać masło, zeszklić cebulę z czosnkiem, następnie dodać pokrojone w kostkę dynię, ziemniaki i marchew. Smażyć przez 5 minut na średnim ogniu. Posolić. Dodać curry, imbir, goździki i kardamon. Następnie przełożyć do dużego garnka i zalać gorącym bulionem.

Dusić na małym ogniu do miękkości. Na koniec doprawić zupę jeszcze chili, kolendrą i otartą skórką z cytryny. Wyjąć goździki. Zmiksować na gładki krem. Zupę krem z dyni podawać z prażonymi lub gotowymi pestkami dyni. Udekorować drobno posiekanym szczypiorkiem.

Smacznego!

Helen G.


Galeria zdjęć

aromatyczna-zupa-krem-z-dyniaromatyczna-zupa-krem-z-dyni3aromatyczna-zupa-krem-z-dyni2aromatyczna-zupa-krem-z-dyni1
Poprzedni Ciasto arabskie
Nastepny Sałatka żydowska

No Comment

Zostaw odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *