Twarożek z ogórkiem


Przedstawiam Wam kolejny pomysł na smaczne i zdrowe śniadanie bądź kolację, mianowicie twarożek z ogórkiem z dodatkiem cennego oleju konopnego tłoczonego na zimno, o którego właściwościach pisałam tutaj. Olej ten bardzo dobrze komponuje się z ogórkiem, twarożkiem i dodatkiem czosnku. Ma lekko kwaskowaty, korzenny smak, trochę podobny jest do oliwy z oliwek. Olej konopny ma zastosowanie w potrawach na zimno jako dodatek do ziemniaków, kasz, gotowanych warzyw i wszelkich sałatek.

(Dla 2-3 osób)

Składniki:
– 250g twarogu półtłustego
– 1 nieduży ogórek
– 1 ząbek czosnku
– 2 łyżki oleju konopnego Oleofarm
– 2 łyżki posiekanego koperku
– ½ łyżeczki soku z cytryny
– sól, pieprz

1.    Twaróg rozetrzeć w miseczce widelcem. Ogórek obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach, odcisnąć z nadmiaru soku. Dodać do twarogu.

2.    Do twarogu dodać olej konopny, czosnek przeciśnięty przez praskę i posiekany koperek. Dokładnie wymieszać.

3.    Doprawić do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny.

4.    Twarogiem smarować kanapki.

Smacznego!

Helen G.

twarozek-z-ogorkiemtwarozek-z-ogorkiem3twarozek-z-ogorkiem2
Poprzedni Sałatka curry z kurczakiem i brzoskwinią
Nastepny Pierś z kurczaka zapiekana z pieczarkami i serem

1 Comment

  1. Jey
    15 kwietnia 2013
    Odpowiedz

    twarożek jest ekstra, uwielbiam ;) pasuje do wszystkiego!

Zostaw odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *