Twarożek z ogórkiem


Twarożek z ogórkiem

Smaczny i zdrowy. Twarożek z ogórkiem wzbogaciłam o dodatek cennego oleju konopnego tłoczonego na zimno oraz posiekanym koperkiem. Olej ten bardzo dobrze komponuje się z białym serem, ogórkiem i czosnkiem. Ma lekko kwaskowaty, korzenny smak, trochę podobny do oliwy z oliwek. Olej konopny ma zastosowanie w potrawach na zimno jako dodatek do ziemniaków, kasz, gotowanych warzyw i wszelkich sałatek. Twarożek z ogórkiem polecam jako smarowidło do pieczywa na śniadanie czy kolację. Polecam także twarożek z bakaliami.

(Dla 2-3 osób)

Składniki:
– 250g twarogu półtłustego
– 1 nieduży ogórek
– 1 ząbek czosnku
– 2 łyżki oleju konopnego
– 2 łyżki posiekanego koperku
– ½ łyżeczki soku z cytryny
– sól, pieprz

Jak zrobić twarożek z ogórkiem?

Twaróg rozetrzeć w miseczce widelcem. Ogórek obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach, odcisnąć z nadmiaru soku. Dodać do twarogu. Do twarogu dodać olej konopny, czosnek przeciśnięty przez praskę i posiekany koperek. Dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Twarożek z ogórkiem stosować na kanapki na śniadanie, bądź kolację.

Smacznego!

Helen G.


Galeria zdjęć

twarozek-z-ogorkiemtwarozek-z-ogorkiem3twarozek-z-ogorkiem2
loading...
Poprzedni Sałatka curry z kurczakiem i brzoskwinią
Nastepny Pierś z kurczaka zapiekana z pieczarkami i serem

1 Comment

  1. Jey
    15 kwietnia 2013
    Odpowiedz

    twarożek jest ekstra, uwielbiam ;) pasuje do wszystkiego!

Zostaw odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *