ŚniadanieWegetariańskie

Twarożek z ogórkiem

Twarożek z ogórkiem

Smaczny i zdrowy. Twarożek z ogórkiem wzbogaciłam o dodatek cennego oleju konopnego tłoczonego na zimno oraz posiekanym koperkiem. Olej ten bardzo dobrze komponuje się z białym serem, ogórkiem i czosnkiem. Ma lekko kwaskowaty, korzenny smak, trochę podobny do oliwy z oliwek. Olej konopny ma zastosowanie w potrawach na zimno jako dodatek do ziemniaków, kasz, gotowanych warzyw i wszelkich sałatek. Twarożek z ogórkiem polecam jako smarowidło do pieczywa na śniadanie czy kolację. Polecam także twarożek z bakaliami.

(Dla 2-3 osób)

Składniki:
– 250g twarogu półtłustego
– 1 nieduży ogórek
– 1 ząbek czosnku
– 2 łyżki oleju konopnego
– 2 łyżki posiekanego koperku
– ½ łyżeczki soku z cytryny
– sól, pieprz

Jak zrobić twarożek z ogórkiem?

Twaróg rozetrzeć w miseczce widelcem. Ogórek obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach, odcisnąć z nadmiaru soku. Dodać do twarogu. Do twarogu dodać olej konopny, czosnek przeciśnięty przez praskę i posiekany koperek. Dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Twarożek z ogórkiem stosować na kanapki na śniadanie, bądź kolację.

Smacznego!

Helen G.

Twarożek z ogórkiem
+ 3
Galeria zdjęć

Helen G.

Gotowanie sprawia mi ogromną radość. Lubię poznawać nowe smaki i eksperymentować w kuchni. Na stronie znajdziesz proste i czytelne przepisy na domowe potrawy, także dla początkujących w kuchni oraz artykuły z zakresu zdrowego odżywiania. Serdecznie zapraszam:)

Podobne przepisy

Jeden komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Back to top button