Surówka z surowych buraków i jabłka


Surówka z surowych buraków i jabłka

Nie sądziłam, że buraczana surówka może być taka pyszna, dopóki jej nie spróbowałam. Jestem przyzwyczajona, że buraki jada się albo gotowane tzw. buraczki na zimno, pieczone czy też gotowane i później zasmażane tzw. buraczki na ciepło. Pewnego dnia zapomniałam jednak wcześniej je ugotować. Wróciwszy z pracy byłam głodna i chciałam od razu zjeść ugotowany poprzedniego dnia obiad. Nie miałam ochoty czekać godzinę aż buraki się ugotują, a potem z kolei wystudzą. Postanowiłam więc zetrzeć je surowe wraz jabłkiem. Efekt? Rewelacyjny. Surowe buraki z jabłkiem i chrzanem są przepyszne! Mają więcej składników odżywczych jak te gotowane a także niższy indeks glikemiczny (IG=30). Dla porównania indeks glikemiczny gotowanych buraków wynosi już 64. Buraki są też niskokaloryczne w 100g zawierają tylko 45 kcal.

Krótko mówiąc surówka ta jest naprawdę smaczna. Buraki to trochę niedoceniane w Polsce warzywo a szkoda, bo jest niezwykle obfite w składniki odżywcze. Buraki działają wzmacniająco (krwiotwórczo) i odkwaszająco. Są szczególnie polecane w diecie obfitującej w mięso.

Do surówki z surowych buraków warto dodać chrzanu i cebuli (daję zazwyczaj czerwoną), które doskonale podkreślają jej smak. Zachęcam was gorąco do spróbowania. Taka surówka to świetna alternatywa dla gotowanych albo tych podawanych na ciepło.

(Dla 3-4 osób)

Składniki:

– 2 buraki

– 1 jabłko

– 1 mała czerwona cebula

– 2-3 łyżeczki chrzanu

– sok z cytryny

– 1-2 łyżeczki oleju

– sól, pieprz

Jak zrobić surówkę z surowych buraków i jabłka?

Buraki oraz jabłko umyć i obrać. Z jabłka usunąć gniazda nasienne. Następnie zetrzeć je na tarce o drobnych oczkach. Cebulę pokroić w drobną kostkę. Surówkę wymieszać misce, dodać chrzan, sok z cytryny oraz olej (najlepiej tłoczony na zimno, zwykle daję rzepakowy). Doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Opcjonalnie surówkę można też posłodzić, choć ja tego nie robię. Jest dość słodka od jabłka. Surówkę z surowych buraczków podawać do wszelkich dań obiadowych. Szczególnie dobrze komponuje się z potrawami mięsnymi.

Smacznego!

Helen G.


Galeria zdjęć

surowka-z-surowych-burakow-i-jablkasurowka-z-surowych-burakow-i-jablka2surowka-z-surowych-burakow-i-jablka1
Poprzedni Mus jabłkowy dla dzieci od 6. miesiąca życia
Nastepny Domowe kruche ciasteczka

5 komentarzy

  1. Ania
    25 maja 2017
    Odpowiedz

    Prezentuje się bardzo ciekawie :) Chętnie bym zjadła :) Pyszna propozycja :)

  2. AnetaO
    27 maja 2017
    Odpowiedz

    Ciekawe połączenie jabłka i buraka. Chętnie wypróbuję :)

  3. Urszula
    3 czerwca 2017
    Odpowiedz

    nie jadłam takiej surówki, ale na pewno wypróbuję, dzięki za pomysł :)
    A buraczki czerwone uwielbiam!

  4. Adrian
    25 czerwca 2017
    Odpowiedz

    Lubie poznawac potrawy zrobione inaczej..

    • Helen G.
      Helen G.
      25 czerwca 2017
      Odpowiedz

      Polecam ci tę surówkę, jest nie tylko smaczna ale też i z racji użycia surowych buraków, ma więcej witamin :-)

Zostaw odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *