Zupa-krem z kurek (grzybowa)


Aromatyczna, kremowa, gęsta zupa grzybowa. Kto jej nie lubi? Dziś przedstawiam zupę-krem ze świeżych kurek. Możecie użyć innych grzybów, jak borowiki, rydze czy maślaki, wedle uznania. Zupa najlepiej smakuje podana z domowymi grzankami albo z groszkiem ptysiowym.

(Dla 4 osób)

Składniki:
– 50 dag świeżych kurek
– 40 dag ziemniaków
– 1 l bulionu grzybowego (może być z kostki)
– 2 łyżki oliwy z oliwek
– 1 cebula
– 1 liść laurowy
– 1 łyżeczka maggi lub sosu sojowego
– 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
– 1 łyżka śmietany
– gałka muszkatołowa
– sól, pieprz

Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w kostkę i ugotować w bulionie z dodatkiem liścia laurowego. Kurki umyć i jeśli są duże to pokroić. Cebulę drobno posiekać i podsmażyć na oliwie z oliwek. Po chwili dodać kurki i smażyć kilka minut. Doprawić solą i pieprzem. Dodać do ugotowanych ziemniaków. zmiksować przy pomocy blendera na gładki krem. Zostawić kilka grzybków do dekoracji. Zaprawić śmietaną, dodać gałkę muszkatołową, maggi i natkę. Zupę-krem z kurek podawać z grzankami lub groszkiem ptysiowym.

Smacznego!

Helen G.


Galeria zdjęć

zupa-krem-z-kurek-grzybowa
loading...
loading...
Poprzedni Placuszki bananowe
Nastepny Naleśniki z farszem ruskim

No Comment

Zostaw odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *