Naleśniki z farszem ruskim


DSCN5062

Skoro uwielbiam pierogi ruskie, a nie zawsze mam czas i ochotę je lepić,  to pomyślałam czemu by nie wykorzystać tego pysznego farszu i nie przełożyć nim placków naleśnikowch? To ciekawa odmiana dla „typowych ruskich” ;)

DSCN5062Składniki:
Ciasto:

– 1 szklanka mleka

– 1 szklanka wody

– 2 szklanki mąki

– 2 jaja

– sól

 

Ciasto przygotować z podanych składników. Usmażyć cienkie placki na niewielkiej ilości tłuszczu.
Farsz ruski:

– 250g ziemniaków (ok.3-4sztuki)

– 250g sera białego

– 1 cebula

– 10 dkg boczku

– gałka muszkatołowa, ostra papryka

– sól, pieprz, maggi

Dodatkowo:

– 10 dkg żółtego sera

– słodka papryka do posypania

Ziemniaki ugotować. Wystudzić. Razem z serem zmielić w maszynce lub bardzo dokładnie ubić. Cebulę i boczek podsmażyć. Dodać do farszu. Farsz doprawić solą, pieprzem, gałką muszkatołową, ostrą papryką i maggi.

Naleśniki smarować farszem i zawijać jak krokiety. Przed podaniem krótko podsmażyć na patelni. Na każdy naleśnik nałożyć porcję sera (nie musi być starty) , posypać słodką papryką i chwilę zapiec, aż ser się rozpuści. Podawać gorące.

Smacznego!

Helen G.DSCN5055DSCN5071

Poprzedni Zupa-krem z kurek (grzybowa)
Nastepny Używki

1 Comment

  1. Duusiak
    18 lutego 2013
    Odpowiedz

    Wow, bardzo fajna odmiana "pierogow ruskich " :)
    musze kiedys takie zrobic :)

Zostaw odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *