Naleśniki z farszem ruskim


Naleśniki z farszem ruskim

Choć wprost uwielbiam pierogi ruskie, niestety nie zawsze mam czas i ochotę je lepić. Naleśniki z farszem ruskim stanowią dla nich ciekawą alternatywę. Nie są tak pracochłonnym daniem jak lepienie pierogów. Farsz ruski to połączenie gotowanych, utłuczonych ziemniaków wraz serem białym i cebulką usmażoną na złoto. W tym przypadku polecam wzbogacić go o dodatek boczku wędzonego. Spróbujcie a nie pożałujecie!

Moja propozycja podania naleśników z farszem ruskim to podsmażone lub zapieczone w piekarniku z dodatkiem startego sera żółtego i posypane mieloną słodką lub ostrą papryką. Maż jest zawsze zachwycony tą potrawą :-) Serdecznie polecam wam również inne moje przepisy na naleśniki wytrawne:

naleśniki zapiekane ze szpinakiem i serem feta

naleśniki z brokułami, szynką i serem

naleśniki po meksykańsku

(około 13 sztuk)

Składniki:

Ciasto:

– 1,5 szklanki mleka

– 1,5 szklanki wody

– około 3 szklanki mąki

– 2 jajka

– 2-3 łyżki oleju*

– sól

*dodatek oleju do ciasta sprawia, że nie trzeba już dodawać tłuszczu podczas smażenia naleśników. Należy tylko posmarować patelnię olejem przed jej rozgrzaniem.

Farsz ruski:

– 4-5 średniej wielkości ziemniaków

– 200g sera białego półtłustego

– 1 cebula

– 10 dag boczku wędzonego

– mielona gałka muszkatołowa

– maggi (opcjonalnie)

– sól, pieprz

Dodatkowo:

– 10 dag żółtego sera

– słodka lub ostra papryka do posypania

– ketchup (opcjonalnie)

Jak zrobić naleśniki z farszem ruskim?

Ciasto: Ciasto przygotować z podanych składników za pomocą miksera. Usmażyć cienkie placki.

Farsz ruski: Ziemniaki ugotować, dokładnie ubić i pozostawić do wystudzenia. Boczek pokroić w małą kostkę i stopić na patelni na małym gazie. Kiedy zrobi się wyraźnie zarumieniony, dodać drobno pokrojoną cebulę i podsmażyć. Ja robię tak, że zrumieniony boczek przekładam na talerz. Na tej samej patelni dodaję trochę oleju i podsmażam cebulę na większym gazie, aż lekko zbrązowieje (jednakże nie można jej spalić). Podczas smażenia cebulę należy często mieszać. Cebulka usmażona na złoto ma niepowtarzalny smak.

Stopiony boczek wraz z podsmażoną cebulą dodać do farszu. Ser rozdrobnić widelcem. Ziemniaki wymieszać z serem. Farsz doprawić solą, pieprzem, gałką muszkatołową i maggi. Powinien mieć wyrazisty smak. Naleśniki smarować farszem i zawijać jak krokiety, tylko lekko spłaszczone.

Naleśniki z farszem ruskim podsmażyć na patelni na rumiano lub pogrzać w piekarniku. Na koniec na każdy naleśnik nałożyć porcję startego żółtego sera i posypać słodką lub ostrą papryką. Przykryć pokrywką i chwilę zapiekać, aż ser się rozpuści. Naleśniki z farszem ruskim podawać gorące. Można polać ketchupem.

Smacznego!

Helen G.


Galeria zdjęć - kliknij aby powiększyć

loading...
Poprzedni Zupa-krem z kurek
Nastepny Używki

1 Comment

  1. Duusiak
    18 lutego 2013
    Odpowiedz

    Wow, bardzo fajna odmiana "pierogow ruskich " :)
    musze kiedys takie zrobic :)

Zostaw odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *