Naleśniki z farszem ruskim


Naleśniki z farszem ruskim

Choć wprost uwielbiam pierogi ruskie, niestety nie zawsze mam czas i ochotę je lepić. Naleśniki z farszem ruskim stanowią dla nich ciekawą alternatywę. Nie są tak pracochłonnym daniem jak lepienie pierogów. Farsz ruski to połączenie gotowanych, utłuczonych ziemniaków wraz serem białym i zezłoconą cebulką. W tym przypadku polecam wzbogacić go o dodatek boczku wędzonego (kupuję ten parzony). Spróbujcie a nie pożałujecie!

Moja propozycja podania naleśników z farszem ruskim, to podsmażone lub zapieczone w piekarniku z dodatkiem startego sera żółtego i posypane mieloną słodką lub ostrą papryką. Maż jest zawsze zachwycony tą potrawą :-) Serdecznie polecam wam również inne moje przepisy na naleśniki wytrawne:

naleśniki zapiekane ze szpinakiem i serem feta

naleśniki z brokułami, szynką i serem

naleśniki po meksykańsku

(ok.13 sztuk)

Składniki:

Ciasto:

– 1,5 szklanki mleka

– 1,5 szklanki wody

– ok.3 szklanki mąki

– 2 jajka

– 2-3 łyżki oleju*

– sól

*dodatek oleju do ciasta sprawia, że nie trzeba już dodawać tłuszczu podczas smażenia naleśników. Należy tylko posmarować patelnię olejem przed jej rozgrzaniem.

Farsz ruski:

– 250g ziemniaków (ok.3-4 sztuki)

– 200g sera białego

– 1 cebula

– 10 dag boczku wędzonego

– mielona gałka muszkatołowa

– sól, pieprz, maggi

Dodatkowo:

– 10 dag żółtego sera

– słodka lub ostra papryka do posypania

– ketchup (opcjonalnie)

Jak zrobić naleśniki z farszem ruskim?

Ciasto: Ciasto przygotować z podanych składników za pomocą miksera. Usmażyć cienkie placki.

Farsz ruski: Ziemniaki ugotować, dokładnie ubić i pozostawić do wystudzenia. Boczek pokroić w małą kostkę i stopić na patelni. Kiedy zrobi się wyraźnie zarumieniony dodać drobno pokrojoną cebulę. Opcjonalnie cebulę można podsmażyć na osobnej patelni, na większym gazie, aż zbrązowieje. Ma ona wtedy niepowtarzalny smak. Wybór zostawiam wam. Stopiony boczek wraz z podsmażoną cebulą dodać do farszu. Ser rozdrobnić widelcem. Ziemniaki wymieszać z serem. Farsz doprawić solą, pieprzem, gałką muszkatołową i maggi. Powinien mieć wyrazisty smak. Naleśniki smarować farszem i zawijać jak krokiety, tylko lekko spłaszczone.

Naleśniki z farszem ruskim podsmażyć na patelni na rumiano lub pogrzać w piekarniku. Na koniec na każdy naleśnik nałożyć porcję startego żółtego sera i posypać słodką lub ostrą papryką. Przykryć pokrywką i chwilę zapiekać, aż ser się rozpuści. Naleśniki z farszem ruskim podawać gorące. Można polać ketchupem.

Smacznego!

Helen G.


Galeria zdjęć

nalesniki-z-farszem-ruskim2nalesniki-z-farszem-ruskimnalesniki-z-farszem-ruskim1nalesniki-z-farszem-ruskim3
loading...
Poprzedni Zupa-krem z kurek
Nastepny Używki

1 Comment

  1. Duusiak
    18 lutego 2013
    Odpowiedz

    Wow, bardzo fajna odmiana "pierogow ruskich " :)
    musze kiedys takie zrobic :)

Zostaw odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *