Zupa pieczarkowa


Idealnie kremowa, gęsta i mocno aromatyczna zupa pieczarkowa. Kojarzy mi się z jesienią. Zupę można przyrządzić również z innych świeżych grzybów np. borowików czy podgrzybków czy kurek  (można użyć dwa gatunki grzybów). Jedna z moich ulubionych zup:) Jeśli preferujecie zupy bardziej wodniste, należy dać więcej bulionu lub mniej ziemniaków.

(Dla 4-5 osób)

Składniki:
– ½ kg pieczarek
– 800 ml bulionu drobiowego (może być z kostki)
– 3 suszone grzyby
– 2 cebule
– 3 ziemniaki
– 1,5 łyżki masła
– 4 łyżki gęstej śmietany
– koperek
– sól, pieprz
– szczypta gałki muszkatołowej

Dodatkowo:
– 5 dkg startego żółtego sera
– 2-3 kromki chleba tostowego lub groszek ptysiowy
– oliwa z oliwek
– garść prażonej cebulki (opcjonalnie)

Suszone grzyby zalać niewielką ilością wrzątku, moczyć przez godzinę. Następnie drobno pokroić, a wodę pozostawić. Pieczarki umyć, obrać  i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Dwa kapelusze pozostawić. Cebulę i ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. W garnku rozgrzać łyżkę masła zeszklić wpierw cebulę. Dodać pieczarki razem z suszonymi grzybami i dusić razem przez 10 pod przykryciem od czasu do czasu mieszając. Odłożone dwie pieczarki pokroić w plasterki i podsmażyć na łyżeczce masła, lekko posolić.    Grzyby i cebulę zalać bulionem, dodać ziemniaki. Gotować na małym ogniu ok.15-20 minut, następnie zupę zmiksować. Doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Zupę zaciągnąć śmietaną wcześniej zahartowaną. Zupę podawać z usmażonymi na oliwie z oliwek grzankami, posypaną startym żółtym serem,  koperkiem i prażoną cebulką.

Smacznego!

Helen G.


Galeria zdjęć

zupa-pieczarkowa
loading...
loading...
Poprzedni Sajgonki
Nastepny Kotlet Cordon Blue zwany szwajcarskim (z serem i szynką)

2 komentarze

  1. Magda
    21 października 2012
    Odpowiedz

    uwielbiam pieczarkową! jednak u mnie zawsze z ziemniakami, zamiast makaronu :)

  2. Ola
    28 października 2012
    Odpowiedz

    wygląda super, dawno grzybowej nie jadłam

Zostaw odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *