Bułki do burgerów


Bułki do burgerów

Świetnie sprawdzą się zarówno do domowych burgerów, jak i po prostu na śniadanie. Bułki do burgerów czy też hamburgerów są mięciutkie, lekko słodkawe i mają maślany smak. Obowiązkowo powinny być posypane sezamem, jak te w restauracjach typu fast food. Własnoręcznie upieczone bułki do burgerów są tylko od nich nieco cięższe, bo pozbawione sztucznych spulchniaczy.

Powiem wam szczerze, że zdecydowanie wolę takie domowe bułki do hamburgerów, jak te kupne, które są puste w środku. Bułki z sezamem świetnie nadają się do zamrożenia.

Polecam wam serdecznie również:

domowe bułki pszenne

bułki pszenne na mleku

bułki pszenno-orkiszowe

bułki razowe

(7-8 większych bułek)

Składniki:

– 500g mąki pszennej typ 650 + trochę do posypania

– 250 ml ciepłego mleka

– 2 jajka

– 3 łyżki roztopionego masła lub oleju

– 20g świeżych drożdży lub 10g drożdży instant

– 1 łyżki cukru

– 1 łyżeczka soli

Dodatkowo:

– 1 jajko rozkłócone z 1 łyżką mleka

– sezam do posypania

Jak zrobić bułki do burgerów?

Mleko lekko podgrzać w rondelku. Drożdże wkruszyć do miseczki i dodać około 1/2 szklanki mleka, 1 łyżkę cukru i 1 łyżkę mąki. Wymieszać. Zaczyn przykryć bawełnianą ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na 10 minut. Jeśli używamy drożdży instant, wystarczy je tylko wsypać do mąki.

Mąkę przesiać przez sito. Wsypać do dużej miski. Wbić jajka, dodać sól oraz stopione masło albo olej. Wlać zaczyn i zagnieść elastyczne ciasto. Ciasto oprószyć mąką i przykryć bawełnianą ściereczką. Odstawić do wyrośnięcia na 1 godzinę, aż podwoi swoją objętość.

Wyrośnięte ciasto podzielić na 7-8 równych części. Z każdej w oprószonych mąką dłoniach formować okrągłe bułki zlepieniem do dołu. Kłaść na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Bułki przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na 30 minut. Piekarnik nagrzać do 200°C. Bułki przed włożeniem posmarować rozkłóconym jajkiem z 1 łyżką mleka i posypać sezamem. Bułki piec 15-20 minut do zarumienienia. Bułki z sezamem świetnie nadają się zarówno do domowych burgerów, jak i jako pieczywo na śniadanie czy kolację.

Smacznego!

Helen G.


Galeria zdjęć

bulki-do-burgerowbulki-do-burgerow1bulki-do-burgerow2bulki-do-burgerow3
loading...
Poprzedni Wigilijna zupa grzybowa
Nastepny Makowiec na kruchym cieście

5 komentarzy

  1. Ervisha
    16 grudnia 2017
    Odpowiedz

    Domowe pieczywo jest najlepsze ;)

    • Helen G.
      Helen G.
      16 grudnia 2017
      Odpowiedz

      Zgadzam się :-)

  2. Beti
    18 grudnia 2017
    Odpowiedz

    Są idealne, uwielbiam takie domowe :-)

  3. Kuchnia MagdaLeny
    21 grudnia 2017
    Odpowiedz

    Piękne bułeczki Ci wyszły :)

    • Helen G.
      Helen G.
      21 grudnia 2017
      Odpowiedz

      Dziękuję :-)

Zostaw odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *