Pasta z makreli na kanapki
Pasta z makreli na kanapki
Udane połączenie smakowe wędzonej makreli, jajek, cebuli i ogórka kiszonego. Szybka i łatwa w przygotowaniu pasta z wędzonej makreli na kanapki! Przygotujecie ją dosłownie w kilkanaście minut 🙂
Wystarczy mięso z wędzonej makreli wydrążyć łyżką, pozbawić ości, następnie połączyć z ugotowanymi na twardo jajkami, ogórkiem, czerwoną cebulą oraz z majonezem.
Pasta z wędzonej makreli idealnie komponuje się z dodatkiem musztardy oraz chrzanu. Można uderokować ją posiekaną natką pietruszki albo szczypiorkiem.
Zobacz także → pasta jajeczna z szynką.
(Dla 4 osób)
Składniki:
– 1 wędzona makrela
– 3 jajka ugotowane na twardo
– 2 ogórki kiszone
– 1 mała czerwona cebula
– 2 łyżki majonezu
– 1 łyżeczka musztady
– 1 łyżeczka chrzanu
– sól, pieprz
Dodatkowo:
– posiekana natka pietruszki do dekoracji lub szczypiorek
▌Jak zrobić pastę z wędzonej makreli na kanapki?
Jajka ugotować na twardo, przelać zimną wodą, lekko ostudzić, po czym obrać ze skorupek i drobno posiekać.
Wędzoną makrelę rozdzielić na dwie części, usunąć ze środka kręgosłup. Mięso z ryby wydrążyć łyżką, usuwając ewentualne ości, następnie posiekać nożem. Ogórki kiszone odsączyć z zalewy i pokroić w drobną kosteczkę. Czerwoną cebulę bardzo drobno pokroić.
Wszystkie składniki pasty połączyć w misce. Dodać majonez, musztardę i chrzan. Pastę doprawić do smaku ordobiną soli (bo ryba jest słonawa) oraz pieprzem. Wierzch pasty uderokorować posiekaną natką pietruszki lub szczypiorkiem. Pastę z wędzonej makreli podawać do pieczywa.
Smacznego!
Helen G.
Galeria zdjęć
Bardzo lubię tę pastę! U mnie gości bardzo często!