Ryby i owoce morzaŚniadanie

Pasta z makreli na kanapki

Pasta z makreli na kanapki

Udane połączenie smakowe wędzonej makreli, jajek, cebuli i ogórka kiszonego. Szybka i łatwa w przygotowaniu pasta z wędzonej makreli na kanapki! Przygotujecie ją dosłownie w kilkanaście minut :-)

Wystarczy mięso z wędzonej makreli wydrążyć łyżką, pozbawić ości, następnie połączyć z ugotowanymi na twardo jajkami, ogórkiem, czerwoną cebulą oraz z majonezem.

Pasta z wędzonej makreli idealnie komponuje się z dodatkiem musztardy oraz chrzanu. Można uderokować ją posiekaną natką pietruszki albo szczypiorkiem.

Zobacz także → pasta jajeczna z szynką.

(Dla 4 osób)

Składniki:

– 1 wędzona makrela

– 3 jajka ugotowane na twardo

– 2 ogórki kiszone

– 1 mała czerwona cebula

– 2 łyżki majonezu

– 1 łyżeczka musztady

– 1 łyżeczka chrzanu

– sól, pieprz

Dodatkowo:

– posiekana natka pietruszki do dekoracji lub szczypiorek

Jak zrobić pastę z wędzonej makreli na kanapki?

Jajka ugotować na twardo, przelać zimną wodą, lekko ostudzić, po czym obrać ze skorupek i drobno posiekać.

Wędzoną makrelę rozdzielić na dwie części, usunąć ze środka kręgosłup. Mięso z ryby wydrążyć łyżką, usuwając ewentualne ości, następnie posiekać nożem. Ogórki kiszone odsączyć z zalewy i pokroić w drobną kosteczkę. Czerwoną cebulę bardzo drobno pokroić.

Wszystkie składniki pasty połączyć w misce. Dodać majonez, musztardę i chrzan. Pastę doprawić do smaku ordobiną soli (bo ryba jest słonawa) oraz pieprzem. Wierzch pasty uderokorować posiekaną natką pietruszki lub szczypiorkiem. Pastę z wędzonej makreli podawać do pieczywa.

Smacznego!

Helen G.


Galeria zdjęć - kliknij aby powiększyć

Pasta z makreli na kanapki
+ 3
Galeria zdjęć

Helen G.

Gotowanie sprawia mi ogromną radość. Lubię poznawać nowe smaki i eksperymentować w kuchni. Na stronie znajdziesz proste i czytelne przepisy na domowe potrawy, także dla początkujących w kuchni oraz artykuły z zakresu zdrowego odżywiania. Serdecznie zapraszam:)

Podobne przepisy

Jeden komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Back to top button
Close