Kotlety z ciecierzycy
Kotlety z ciecierzycy
Z gotowanej cieciorki. Soczyste kotlety z ciecierzycy dzięki znacznej ilości błonnika stanowią pożywne danie vege, choć i mięsożercom rówież posmakują. Dodatek natki pietruszki, cebuli, sporej ilości czosnku, jak również słynnej na Bliskim Wschodzie przyprawy kmin rzymski (kumin), świetnie podkreśli lekko orzechowy smak cieciorki.
Proste kotlety z ciecierzycy i marchewki przygotuje każdy, nawet początkujacy w kuchni. Wystarczy suchą ciecierzycę wcześniej namoczyć (najlepiej całą noc), po czym ugotować ją do miękkości a na koniec zmielić w blenderze.
Ciecierzyca to inaczej groch włoski. Należy do roślin strączkowych. Warzywo to jest powszechnie jadane zwłacza w kuchni bliskowschodniej oraz śródziemnomorskiej. Z cieciorki przyrząda się słynny falafel – małe okrągłe kotleciki z ciecierzycy smażone w głębokim tłuszczu.
Zobacz także → kotlety z kalafiora.
(9 sztuk)
– 1 szklanka suchej ciecierzycy
– 2 cebule
– 2 marchewki
– 4 ząbki czosnku
– 1 jajko
– garść natki pietruszki
– 2-3 łyżki wody
– ¾ łyżeczki kminu rzymskiego (kuminu)
– ½ łyżeczki mielonej słodkiej papryki
– ¼ łyżeczki mielonej ostrej papryki
– sól, pieprz
Dodatkowo:
– olej do smażenia
– bułk tarta do obtoczenia
▌Jak zrobić kotlety z ciecierzycy?
Ciecierzycę zalać w garnku zimną wodą i moczyć przez 8-12 godzin. Wylać wodę, wlać świeżą wodę i gotować na małym ogniu do miękkości (około 1h-1,5h). Pod koniec gotowania posolić. Odcedzić i zmiksować w blenderze.
Cebule obrać, pokroić w niedużą kostkę, marchewki zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Czosnek zetrzeć na tarce o małych oczkach. Na oleju zeszklić cebulę, po chwili dodać marchewkę i czosnek – smażyć przez 10 minut często mieszając.
Do zmielonej ciecierzycy wbić jajko, dodać podsmażoną cebulę z czosnkiem i marchewką, 2-3 łyżki wody oraz przyprawy. Masę dokładnie wymieszać. Powinna być zwarta i kleista.
Formować okrągłe, lekko spłaszczone kotlety. Każdy obtoczyć w bułce tartej. Smażyć na rozgrznym oleju na średnim ogniu na złoty kolor z obu stron.
Kotlety z ciecierzycy podawać z ziemniakami/frytkami i ulubioną surówką.
Smacznego!
Helen G.
Galeria zdjęć
Takich jeszcze nie robiłam, muszę spróbować!
Polecam, są bardzo smaczne :–)