Wegetariańskie

Kotlety z ciecierzycy

Kotlety z ciecierzycy

Z gotowanej cieciorki. Soczyste kotlety z ciecierzycy dzięki znacznej ilości błonnika stanowią pożywne danie vege, choć i mięsożercom rówież posmakują. Dodatek natki pietruszki, cebuli, sporej ilości czosnku, jak również słynnej na Bliskim Wschodzie przyprawy kmin rzymski (kumin), świetnie podkreśli lekko orzechowy smak cieciorki.

Proste kotlety z ciecierzycy i marchewki przygotuje każdy, nawet początkujacy w kuchni. Wystarczy suchą ciecierzycę wcześniej namoczyć (najlepiej całą noc), po czym ugotować ją do miękkości a na koniec zmielić w blenderze.

Ciecierzyca to inaczej groch włoski. Należy do roślin strączkowych. Warzywo to jest powszechnie jadane zwłacza w kuchni bliskowschodniej oraz śródziemnomorskiej. Z cieciorki przyrząda się słynny falafel – małe okrągłe kotleciki z ciecierzycy smażone w głębokim tłuszczu.

Zobacz także → kotlety z kalafiora. 

(9 sztuk)

– 1 szklanka suchej ciecierzycy

– 2 cebule

– 2 marchewki

– 4 ząbki czosnku

– 1 jajko

– garść natki pietruszki

– 2-3 łyżki wody

– ¾ łyżeczki kminu rzymskiego (kuminu)

– ½ łyżeczki mielonej słodkiej papryki

– ¼ łyżeczki mielonej ostrej papryki

– sól, pieprz

Dodatkowo:

– olej do smażenia

– bułk tarta do obtoczenia

Jak zrobić kotlety z ciecierzycy?

Ciecierzycę zalać w garnku zimną wodą i moczyć przez 8-12 godzin. Wylać wodę, wlać świeżą wodę i gotować na małym ogniu do miękkości (około 1h-1,5h). Pod koniec gotowania posolić. Odcedzić i zmiksować w blenderze.

Cebule obrać, pokroić w niedużą kostkę, marchewki zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Czosnek zetrzeć na tarce o małych oczkach. Na oleju zeszklić cebulę, po chwili dodać marchewkę i czosnek – smażyć przez 10 minut często mieszając.

Do zmielonej ciecierzycy wbić jajko, dodać podsmażoną cebulę z czosnkiem i marchewką, 2-3 łyżki wody oraz przyprawy. Masę dokładnie wymieszać. Powinna być zwarta i kleista.

Formować okrągłe, lekko spłaszczone kotlety. Każdy obtoczyć w bułce tartej. Smażyć na rozgrznym oleju na średnim ogniu na złoty kolor z obu stron.

Kotlety z ciecierzycy podawać z ziemniakami/frytkami i ulubioną surówką.

Smacznego!

Helen G.


Galeria zdjęć - kliknij aby powiększyć

Kotlety z ciecierzycy
+ 3
Galeria zdjęć

Helen G.

Gotowanie sprawia mi ogromną radość. Lubię poznawać nowe smaki i eksperymentować w kuchni. Na stronie znajdziesz proste i czytelne przepisy na domowe potrawy, także dla początkujących w kuchni oraz artykuły z zakresu zdrowego odżywiania. Serdecznie zapraszam:)

Podobne przepisy

2 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Back to top button
Close