Oleje Zielony Nurt – olej lniany i olej z rzepaku


DSCN4638

Otrzymałam paczkę od firmy Zielony nurt, producenta naturalnych tłoczonych na zimno olejów roślinnych. W paczce znalazły się dwa oleje: lniany „Złoty Oliwin” oraz olej z rzepaku. Oba oleje są nieoczyszczone i niefiltrowane. Cenię sobie naturalne oleje zarówno w kuchni jak i kosmetyce. To bogactwo witamin i minerałów. Popularna rafinacja niszczy cenne substancje zawarte w oleju  i sprawia, że ma on niewielkie wartości odżywcze. Już od dziś rozpoczynam testowanie tych dwóch olejów. Zatem spodziewajcie się na dniach przepisów z wykorzystaniem tych produktów. Postaram się coś z ich udziałem wyczarować. Olej lniany 250 ml kosztuje 16 zł, z rzepaku 500 ml – 16 zł , można je nabyć TU.

DSCN4638DSCN4623

Olej Lniany „Złoty Oliwin” produkowany jest z najwyższej jakości siemienia lnianego złocistego odmiany,,Oliwin” wyhodowanego metodą doboru naturalnego. Cechuje go wyjątkowo łagodny smak z lekką nutką orzechowo- sezamową, bez tzw rybiego posmaku występującego w oleju lnianym z produkowanym z nasion brązowych. W swym składzie biochemicznym zawiera 60%  kwasów OMEGA-3 z rodziny NNKT, odpowiedzialnych w dużej mierze za nasze zdrowie.

Olej lniany jest tłuszczem o unikatowych i niezwykłych właściwościach. Zawiera do 90% nienasyconych kwasów tłuszczowych. Nienasycone kwasy tłuszczowe dlatego są tak ważne dla organizmu gdyż powstają z nich prostaglandyny (substancje o charakterze hormonów tkankowych) regulujące pracę układu krążenia, systemu immunologicznego i gospodarkę tłuszczową. Między innymi obniżają zbyt wysoki poziom cholesterolu i trójglicerydów oraz powstrzymują agregację płytek krwi – zmniejszając w ten sposób ryzyko miażdżycy i zawału serca. Olej lniany wpływa korzystnie na stan zdrowia, poprawia samopoczucie, reguluje trawienie, wzmacnia odporność, poprawia stan skóry, włosów i paznokci.

DSCN4641

Zachęcam do wypróbowania przepisu na pastę dr Budwig (serowo-olejową) z użyciem oleju lnianego.

 

Olej z rzepaku

Tłoczony na zimno olej rzepakowy powstaje ze starannie wyselekcjonowanych nasion oraz odmian polskiego rzepaku o wysokiej zawartości NNKT , witamin A, E, D3 oraz K. Jego charakterystyczny smak oraz intensywny żółty kolor nadaje potrawom niepowtarzalny smak i aromat. Nadaje się zarówno do surówek, sałatek jak i do smażenia.

Olej rzepakowy nazywany jest oliwą północy ze względu na prawie identyczny skład biochemiczny jak oliwa z oliwek oraz walory zdrowotne. Między innymi reguluje przemianę materii, zapobiega miażdżycy oraz obniża poziom złego poziomu cholesterolu, a podnosi poziom dobrego.

DSCN4643

Przepis na sałatkę z selera z użyciem oleju z rzepaku.

 

Helen G.

Poprzedni Kakaowo-bananowa owsianka
Nastepny Pasta jajeczna z olejem lnianym

3 komentarze

  1. PaniPa
    25 stycznia 2013
    Odpowiedz

    Uwielbiam olej lniany do pyr z gzikiem, pycha.
    pozdr:)

    • Paweł
      16 czerwca 2015
      Odpowiedz

      Zapraszam ponownie do zakupów w naszym sklepie www.zielonynur.pl. Na naszym profilu fb nowe konkursy oraz kupon na zakupy w naszym sklepie

  2. Helen
    25 stycznia 2013
    Odpowiedz

    Nie próbowałam go do tej potrawy:)

Zostaw odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *