Pieczona szynka miodowo-musztardowa


Dawno nie prezentowałam pieczeni a Wielkanoc za pasem. Czas pomyśleć powoli przepisach świątecznych. To pyszna pieczona szynka w zalewie miodowo-musztardowej. Zainspirował mnie przepis przyjaciółki. Piekła w ten sposób wołowinę. Tak urzekł mnie zapach tej pieczeni (byłam u niej na kawce, kiedy piekła mięso), że nie mogłam nie spróbować. Agnieszka podała mi jedynie składniki, jakich użyła „na oko”, ja zaś skomponowałam potem odpowiednie proporcje marynaty. Wyszła super !!! Przede wszystkim krucha, mięciutka,  słodko-lekko kwaskowo-pikantna. Od siebie dodałam miód dla przełamania kwasowości musztardy. Zamiast wołowiny kupiłam szynkę. Serdecznie polecam ten przepis oraz ten (szynka pieczona z rękawa), szczególnie na świąteczny obiad ;)

(Dla  4- 6 osób)

Składniki:

– ok.1,3 kg szynki wieprzowej bez kości (kulka)

– 1 cebula

– ½ l bulionu (może być z kostki)

– 1 łyżka mąki (do zagęszczenia sosu)

Marynata miodowo-musztardowa:

– 2 łyżki oleju rzepakowego lub słonecznikowego

– 2 łyżki oliwy z oliwek

– 2 łyżki octu balsamicznego

– 3 łyżki sosu sojowego  (użyłam ciemnego)

– 3 łyżki musztardy sarepskiej

– 3 łyżki musztardy francuskiej

– 1 łyżka płynnego miodu

– 3 ząbki czosnku

– 1 płaska łyżeczka mielonej słodkiej papryki

– pieprz

Mięso umyć, osuszyć. Owinąć grubą nicią, aby nadać mu pożądany kształt. Składniki marynaty wymieszać dokładnie. Natrzeć nią mięso z każdej. Szczelnie przykryć i włożyć do lodówki na całą noc. Następnego dnia, obsmażyć mięso na rumiano z każdej strony na dużym ogniu.

Przełożyć do żaroodpornego naczynia razem z resztką marynaty, podlać odrobiną  bulionu i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez ok. 2-2,5 godziny w temperaturze 200°C. Co 25 minut podlewać mięso bulionem i je przewracać. Po Upieczone mięso powinno być kruche oraz pod nakłuciu powinien wyciekać bezbarwny płyn. Na 15-20 minut przed końcem zdjąć pokrywkę, by wierzch mięsa ładnie się zarumienił. Po upieczeniu mięso ostudzić. Następnie pokroić w plastry. Do pozostałego z pieczenia sosu dodać resztę bulionu. Zagotować. Następnie zagęścić 1 łyżką mąki. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać mięso na półmisku razem z sosjerką w towarzystwie ziemniaków i surówki.

Smacznego !

Helen G.


Galeria zdjęć

pieczona-szynka-miodowo-musztardowa4pieczona-szynka-miodowo-musztardowa3pieczona-szynka-miodowo-musztardowa2pieczona-szynka-miodowo-musztardowa1pieczona-szynka-miodowo-musztardowa
loading...
loading...
Poprzedni Inspiracje wielkanocne, czyli jak udekorować świąteczny stół
Nastepny Pasta z jajek i awokado z prażonym sezamem

16 komentarzy

  1. Polowanie na zdrowie
    13 marca 2015
    Odpowiedz

    Świetnie wygląda :-).

    • Helen G.
      Helen G.
      13 marca 2015
      Odpowiedz

      I powiem nieskromnie – świetnie smakuje ;-)

  2. smak i uczucie
    13 marca 2015
    Odpowiedz

    To musi być pyszne :)

  3. Marta
    17 marca 2015
    Odpowiedz

    To będzie pierwsze podejscie do pichcenia z domowe potrawy;) dam znac jakie efekty!

    • Helen G.
      Helen G.
      17 marca 2015
      Odpowiedz

      Mam nadzieję,że mięsko posmakuje:)

  4. Marta
    19 marca 2015
    Odpowiedz

    Tak jak obiecalam recenzuje:) szynka bardzo smaczna, mieciutka! Polecam. Zostajemy na dłużej; ) Co poleca Pani wypróbować w nastepnej kolejności? :)

    • Helen G.
      Helen G.
      19 marca 2015
      Odpowiedz

      Cieszę się, że szynka okazała się dla Pani smaczna:) Co polecam? Może tym razem tartę brokułową z kurczakiem i kukurydzą?
      https://domowe-potrawy.pl/tarta-brokulowa-z-kurczakiem-i-kukurydza/

  5. magma
    20 marca 2015
    Odpowiedz

    bardzo lubię miodowo musztardowe sosy, dla mnie strzał w dziesiątkę pycha:)

  6. Urszula
    12 kwietnia 2015
    Odpowiedz

    Taka szynka dobra na każdą porę roku, pozdrawiam serdecznie :)

  7. Paulina
    6 maja 2015
    Odpowiedz

    witam, ile powinnam piec szynkę o wadze trochę ponad 2 kg? i jak dobrze rozumiem składniki marynaty tez powinnam podwoić
    pozdrawiam

    • Helen G.
      Helen G.
      6 maja 2015
      Odpowiedz

      Mięso o wadze ponad 2kg piekłabym ok. 3,5 godziny i sprawdzałabym widelcem bądź szpikulcem do mięsa czy jest miękkie. Jeśli chodzi marynatę, to trzeba wówczas podwoić składniki :-) Życzę udanego wypieku.

      • Paulina
        12 maja 2015
        Odpowiedz

        a kiedy dodajemy cebulę ? bo w wykonaniu nie jest to napisane

        • Helen G.
          Helen G.
          13 maja 2015
          Odpowiedz

          Rzeczywiście nie napisałam, można wpierw zeszklić ją na oleju przed obsmażeniem mięsa, będzie wówczas miało ładny aromat. Cebulę po podsmażeniu przekładamy do naczynia żaroodpornego i dopiero obsmażamy mięso.

  8. piłkarka
    5 stycznia 2016
    Odpowiedz

    bulion z kostki?
    i cały fajny przepis szlag strzelił….

    • Helen G.
      Helen G.
      5 stycznia 2016
      Odpowiedz

      Napisałam, że można użyć bulionu z kostki ale nie jest to koniecznie, można ugotować wywar samemu, wedle uznania.

  9. Cyanna
    18 marca 2016
    Odpowiedz

    Idealne mięsko na Wielkanocny stół. Muszę koniecznie wypróbować :)

Zostaw odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *