Pieczona szynka miodowo-musztardowa
Pieczona szynka miodowo-musztardowa
Idealnie krucha, miękka, zaś w smaku słodko-kwaskowo-pikantna. Przepis na pieczoną szynkę miodowo-musztardową otrzymałam od przyjaciółki. Trochę zmodyfikowałam recepturę wedle własnych potrzeb. Przyjaciółka piekła w ten sposób wołowinę.
Tak urzekł mnie zapach tej pieczeni (byłam u niej na kawce, kiedy piekła mięso), że nie mogłam nie spróbować. Agnieszka podała mi jedynie składniki, jakich użyła „na oko”, ja zaś skomponowałam potem odpowiednie proporcje marynaty.
Pieczona szynka miodowo-musztardowa wyszła naprawdę smaczna !!! Zamiast wołowiny upiekłam szynkę. Serdecznie polecam również mój przepis na szynkę pieczoną z rękawa. Obie receptury dobrze sprawdzą się na świąteczny obiad 😉
(Dla 6-7 osób)
Składniki:
– około 1,3 kg szynki wieprzowej bez kości (kulka)
– 1 cebula
– ½ l bulionu (może być z kostki)
– 1 łyżka mąki (do zagęszczenia sosu)
Marynata miodowo-musztardowa:
– 2 łyżki oleju rzepakowego lub słonecznikowego
– 2 łyżki oliwy z oliwek
– 2 łyżki octu balsamicznego
– 3 łyżki sosu sojowego (użyłam ciemnego)
– 3 łyżki musztardy sarepskiej
– 3 łyżki musztardy francuskiej
– 1 łyżka płynnego miodu
– 3 ząbki czosnku
– 1 płaska łyżeczka mielonej słodkiej papryki
– pieprz
▌Jak zrobić pieczoną szynkę miodowo-musztardową?
Mięso umyć, osuszyć. Owinąć grubą nicią, aby nadać mu pożądany kształt. Składniki marynaty wymieszać ze sobą. Natrzeć nią mięso z każdej. Szczelnie przykryć i włożyć do lodówki na całą noc. Następnego dnia, obsmażyć mięso na rumiano z każdej strony na dużym ogniu.
Przełożyć do żaroodpornego naczynia razem z resztką marynaty, podlać odrobiną bulionu i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez ok. 2-2,5 godziny w temperaturze 200°C. Co 25 minut podlewać mięso bulionem i je przewracać. Po Upieczone mięso powinno być kruche oraz pod nakłuciu powinien wyciekać bezbarwny płyn.
Po upieczeniu mięso ostudzić. Następnie pokroić w plastry. Do pozostałego z pieczenia sosu dodać resztę bulionu. Zagotować. Następnie zagęścić 1 łyżką mąki. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Pieczoną szynkę miodowo-musztardową podawać na półmisku razem z sosjerką, w towarzystwie tłuczonych ziemniaków albo klusek i surówki np. surówki z białej kapusty albo surówki z kapusty pekińskiej i papryki.
Smacznego !
Helen G.
Galeria zdjęć
Świetnie wygląda :-).
I powiem nieskromnie – świetnie smakuje 😉
To musi być pyszne 🙂
To będzie pierwsze podejscie do pichcenia z domowe potrawy;) dam znac jakie efekty!
Mam nadzieję,że mięsko posmakuje:)
Tak jak obiecalam recenzuje:) szynka bardzo smaczna, mieciutka! Polecam. Zostajemy na dłużej; ) Co poleca Pani wypróbować w nastepnej kolejności? 🙂
Cieszę się, że szynka okazała się dla Pani smaczna:) Co polecam? Może tym razem tartę brokułową z kurczakiem i kukurydzą?
bardzo lubię miodowo musztardowe sosy, dla mnie strzał w dziesiątkę pycha:)
Taka szynka dobra na każdą porę roku, pozdrawiam serdecznie 🙂
witam, ile powinnam piec szynkę o wadze trochę ponad 2 kg? i jak dobrze rozumiem składniki marynaty tez powinnam podwoić
pozdrawiam
Mięso o wadze ponad 2kg piekłabym ok. 3,5 godziny i sprawdzałabym widelcem bądź szpikulcem do mięsa czy jest miękkie. Jeśli chodzi marynatę, to trzeba wówczas podwoić składniki 🙂 Życzę udanego wypieku.
a kiedy dodajemy cebulę ? bo w wykonaniu nie jest to napisane
Rzeczywiście nie napisałam, można wpierw zeszklić ją na oleju przed obsmażeniem mięsa, będzie wówczas miało ładny aromat. Cebulę po podsmażeniu przekładamy do naczynia żaroodpornego i dopiero obsmażamy mięso.
bulion z kostki?
i cały fajny przepis szlag strzelił….
Napisałam, że można użyć bulionu z kostki ale nie jest to koniecznie, można ugotować wywar samemu, wedle uznania.
Idealne mięsko na Wielkanocny stół. Muszę koniecznie wypróbować 🙂