MięsaPotrawy Świąteczne

Pieczona szynka miodowo-musztardowa

Pieczona szynka miodowo-musztardowa

Idealnie krucha, miękka, zaś w smaku słodko-kwaskowo-pikantna. Przepis na pieczoną szynkę miodowo-musztardową otrzymałam od przyjaciółki. Trochę zmodyfikowałam recepturę wedle własnych potrzeb. Przyjaciółka piekła w ten sposób wołowinę.

Tak urzekł mnie zapach tej pieczeni (byłam u niej na kawce, kiedy piekła mięso), że nie mogłam nie spróbować. Agnieszka podała mi jedynie składniki, jakich użyła „na oko”, ja zaś skomponowałam potem odpowiednie proporcje marynaty.

Pieczona szynka miodowo-musztardowa wyszła naprawdę smaczna !!! Zamiast wołowiny upiekłam szynkę. Serdecznie polecam również mój przepis na szynkę pieczoną z rękawa. Obie receptury dobrze sprawdzą się na świąteczny obiad 😉

(Dla 6-7 osób)

Składniki:

– około 1,3 kg szynki wieprzowej bez kości (kulka)

– 1 cebula

– ½ l bulionu (może być z kostki)

– 1 łyżka mąki (do zagęszczenia sosu)

Marynata miodowo-musztardowa:

– 2 łyżki oleju rzepakowego lub słonecznikowego

– 2 łyżki oliwy z oliwek

– 2 łyżki octu balsamicznego

– 3 łyżki sosu sojowego  (użyłam ciemnego)

– 3 łyżki musztardy sarepskiej

– 3 łyżki musztardy francuskiej

– 1 łyżka płynnego miodu

– 3 ząbki czosnku

– 1 płaska łyżeczka mielonej słodkiej papryki

– pieprz

Jak zrobić pieczoną szynkę miodowo-musztardową?

Mięso umyć, osuszyć. Owinąć grubą nicią, aby nadać mu pożądany kształt. Składniki marynaty wymieszać ze sobą. Natrzeć nią mięso z każdej. Szczelnie przykryć i włożyć do lodówki na całą noc. Następnego dnia, obsmażyć mięso na rumiano z każdej strony na dużym ogniu.

Przełożyć do żaroodpornego naczynia razem z resztką marynaty, podlać odrobiną  bulionu i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez ok. 2-2,5 godziny w temperaturze 200°C. Co 25 minut podlewać mięso bulionem i je przewracać. Po Upieczone mięso powinno być kruche oraz pod nakłuciu powinien wyciekać bezbarwny płyn.

Po upieczeniu mięso ostudzić. Następnie pokroić w plastry. Do pozostałego z pieczenia sosu dodać resztę bulionu. Zagotować. Następnie zagęścić 1 łyżką mąki. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Pieczoną szynkę miodowo-musztardową podawać na półmisku razem z sosjerką, w towarzystwie tłuczonych ziemniaków albo klusek i surówki np. surówki z białej kapusty albo surówki z kapusty pekińskiej i papryki.

Smacznego !

Helen G.

Pieczona szynka miodowo-musztardowa
+ 5
Galeria zdjęć

Helen G.

Gotowanie sprawia mi ogromną radość. Lubię poznawać nowe smaki i eksperymentować w kuchni. Na stronie znajdziesz proste i czytelne przepisy na domowe potrawy, także dla początkujących w kuchni oraz artykuły z zakresu zdrowego odżywiania. Serdecznie zapraszam:)

Podobne przepisy

16 komentarzy

  1. Tak jak obiecalam recenzuje:) szynka bardzo smaczna, mieciutka! Polecam. Zostajemy na dłużej; ) Co poleca Pani wypróbować w nastepnej kolejności? 🙂

    1. Cieszę się, że szynka okazała się dla Pani smaczna:) Co polecam? Może tym razem tartę brokułową z kurczakiem i kukurydzą?

  2. witam, ile powinnam piec szynkę o wadze trochę ponad 2 kg? i jak dobrze rozumiem składniki marynaty tez powinnam podwoić
    pozdrawiam

    1. Mięso o wadze ponad 2kg piekłabym ok. 3,5 godziny i sprawdzałabym widelcem bądź szpikulcem do mięsa czy jest miękkie. Jeśli chodzi marynatę, to trzeba wówczas podwoić składniki 🙂 Życzę udanego wypieku.

        1. Rzeczywiście nie napisałam, można wpierw zeszklić ją na oleju przed obsmażeniem mięsa, będzie wówczas miało ładny aromat. Cebulę po podsmażeniu przekładamy do naczynia żaroodpornego i dopiero obsmażamy mięso.

    1. Napisałam, że można użyć bulionu z kostki ale nie jest to koniecznie, można ugotować wywar samemu, wedle uznania.

Skomentuj Helen G. Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Back to top button