Inspiracje wielkanocne – jak udekorować świąteczny stół?
Inspiracje wielkanocne – jak udekorować świąteczny stół?
Wielkanoc to czas spędzony w gronie bliskich. Natura budzi się wtedy z zimowego snu. Wielkanoc to także osnute wielowiekową tradycją potrawy, jak baby, mazurki, paschy, a przede wszystkim jajka i wszelkie wariacje z ich udziałem. Chciałam zainspirować was pomysłami, jak pięknie i niebanalne udekorować świąteczny stół, przy którym już niedługo, bo za miesiąc będziemy biesiadować z bliskimi.
Wiosna tuż tuż…
Dla wielu osób wiosna to najpiękniejsza pora roku. Faktycznie posiada swój niewątpliwy urok. To radość i nadzieja w kontekście budzącego się z zimowego letargu życia. Wiosna to przede wszystkim feeria barw, coraz mocniejsze promienie słońca, które dają nam nową energię.
Jak udekorować wielkanocny stół
Czołowe miejsce na wielkanocnym stole stanowią jajka. Maluje się je farbkami tworząc pisanki albo robi z nich wydmuszki. Ja co rok gotuję je w łupinach cebuli, która nadaje im pięknego złocisto-bordowego koloru. Oprócz jajek nie może oczywiście zabraknąć też wędlin, sałatek, bab, mazurków oraz paschy. Bardzo lubię jajka faszerowane pastą z tuńczyka. W moim rodzinnym domu zawsze piekło się białą kiełbasę, którą podawano z chrzanem. Obiad zaś był wykwinty, złożony z dwóch dań – żurku z białą kiełbasą i jajkiem oraz pieczonego mięsiwa, zwykle był to nadziewany indyk, szynka pieczona z rękawa lub roladki wołowe.
Moje inspiracje wielkanocne to np. styl klasyczny, który sprawdza zawsze i zwykle się najlepiej. Mam tutaj na myśli elegancki, biały obrus. Może być koronkowy albo haftowany. Pasuje praktycznie do każdego wnętrza. Choć możemy zaszaleć i postawić na kolorowy obrus lub też z motywami świątecznymi (baranek, kurczaczki, jajka) albo ludowymi (kolorowe desenie). Mając stół z ozdobnych desek warto może pokazać jego naturalne piękno i nie przykrywać go już żadnym obrusem, tylko ułożyć białe, koronkowe serwetki pod talerzami. Ciekawym pomysłem może być styl marynistyczny – czyli biel i granat, które świetnie będą się komponowały z żółtymi tulipanami albo żonkilami w wazonie. Stół wówczas dekorujemy obrusem w biało-granatowe paski. Podajemy białą zastawę.
Jeśli nie mamy pomysłu jak udekorować stół, postawmy po prostu na klasykę, która sprawdza się najlepiej. A będzie to elegancki, najlepiej biały, koronkowy obrus. Jeśli zamierzamy długi czas biesiadować, warto postawić świece na ozdobnym świeczniku lub 2-3 pojedynczych. Nie zapomnijmy, aby podłożyć pod nie ozdobne serwetki, które ochronią obrus przez zabrudzeniami z wosku. Świece zapewnią należyty nastrój.
Na jakie kolory dodatków postawić, dekorując stół i wnętrze? Na pewno na zieleń, która chyba najbardziej kojarzy się z wiosną. To kolor życia. Z zielenią dobrze będzie komponować się żółć oraz wszelkie pastele. Warto postawić na zielone dodatki w postaci roślin, mogą to być kwiaty cięte w szklanym wazonie np. żonkile, żółte tulipany, hiacynty, forsycje, bazie, bukszpan albo zioła w ozdobnych doniczkach.
Naczelne miejsce na stole powinien zajmować koszyczek ze święconką lub po prostu, pięknie udekorowane pisanki, baranek, żółty kurczaczek czy zając z czekolady. Dlaczego jajka są najważniejsze? Jajko bowiem to symbol nowego życia. Wielkanoc zaś jest symbolem zmartwychwstania Chrystusa.
Święconka symbol Świąt Wielkanocnych
Święconka czyli pokarmy wcześniej poświęcone w kościele, umieszczone w wiklinowym koszyczku w towarzystwie białej koronkowej narzutki, przystrojone bukszpanem. To pięknie malowane jajka (pisanki), baranek z cukru, mały chlebek, kawałek kiełbasy i ciasta oraz sól, a czasem też woda.
Koszyczek ze święconką możemy umieścić na stole lub też jej wybrane elementy, w tym najważniejsze to pisanki i baranka.
A może zioła w doniczkach?
Zioła towarzyszą człowiekowi kuchni od wieków. Cudownie potrafią wzbogacić zarówno walory smakowe jaki i zdrowotne danej potrawy. W dodatku pięknie pachną. Fitoterapia czyli leczenie ziołami zyskuje coraz większe grono wielbicieli jako alternatywa dla medycyny konwencjonalnej. Zioła zwykle stosowane z umiarem zwykle nie wywołują skutków ubocznych, przy czym mogą bardzo skutecznie leczyć wiele dolegliwości. W aspekcie kulinarnym czynią potrawę lżej strawną. Korzystnie też mogą wpływać na trawienie, zapobiegając przykrym wzdęciom, gazom czy częstemu uczuciu pełności po sutym posiłku. Należą do nim m in. majeranek, bazylia, oregano, kolendra, mięta, koper, natka pietruszki, szczypiorek, szałwia, tymianek, cząber czy rozmaryn.
Zioła w doniczkach można kupić w wielu marketach oraz na stoiskach z warzywami. Ciekawą alternatywą może być również samodzielna hodowla ziół przy użyciu gotowych sadzonek dostępnych w sklepach ogrodniczych. Wówczas mamy możliwość wyhodowania własnego herbarium i dysponować świeżymi ziołami cały czas.
Mając świeże zioła w doniczkach możemy wykorzystać je jako dekorację wnętrz, a mówiąc ściślej – stołu wielkanocnego. Zrobi się na nim pięknie zielono. Potrawy zyskają na swoim wyglądzie. Dodatkowo spożywanie potraw świątecznych udekorowanych świeżymi listkami ziół wyjdzie nam na zdrowie!
A jak wy dekorujecie stół na Wielkanoc? Stawiacie na klasykę czy ekstrawagancję?
źródła zdjęć www.westwing.pl
Helen G.
U mnie zawsze na Wielkanoc jest koniecznie biały obrus z elementami koronki, żonkile w wazonie i baranek. Piękne zdjęcia 🙂
U mnie biały obrus to także konieczność na wszelkie święta 🙂
pięknie wyglądają:) Ja jeszcze nie myślę o świętach:)
Dzięki za piękne inspiracje! Z pewnością wykorzystam pomysły na Wielkanoc 🙂