Zioła w kuchni

Inspiracje wielkanocne – jak udekorować świąteczny stół?

Inspiracje wielkanocne – jak udekorować świąteczny stół?

Wielkanoc to czas spędzony w gronie bliskich. Natura budzi się wtedy z zimowego snu. Wielkanoc to także osnute wielowiekową tradycją potrawy, jak baby, mazurki, paschy, a przede wszystkim jajka i wszelkie wariacje z ich udziałem. Chciałam zainspirować was pomysłami, jak pięknie i niebanalne udekorować świąteczny stół, przy którym już niedługo, bo za miesiąc będziemy biesiadować z bliskimi.

Wiosna tuż tuż…

Dla wielu osób wiosna to najpiękniejsza pora roku. Faktycznie posiada swój niewątpliwy urok. To radość i nadzieja w kontekście budzącego się z zimowego letargu życia. Wiosna to przede wszystkim feeria barw, coraz mocniejsze promienie słońca, które dają nam nową energię.

Inspiracje wielkanocne - jak udekorować świąteczny stół?

Jak udekorować wielkanocny stół

Czołowe miejsce na wielkanocnym stole stanowią jajka. Maluje się je farbkami tworząc pisanki albo robi z nich wydmuszki. Ja co rok gotuję je w łupinach cebuli, która nadaje im pięknego złocisto-bordowego koloru. Oprócz jajek nie może oczywiście zabraknąć też wędlin, sałatek, bab, mazurków oraz paschy. Bardzo lubię jajka faszerowane pastą z tuńczyka. W moim rodzinnym domu zawsze piekło się białą kiełbasę, którą podawano z chrzanem. Obiad zaś był wykwinty, złożony z dwóch dań – żurku z białą kiełbasą i jajkiem oraz pieczonego mięsiwa, zwykle był to nadziewany indyk, szynka pieczona z rękawa lub roladki wołowe.

Inspiracje wielkanocne - jak udekorować świąteczny stół?

Moje inspiracje wielkanocne to  np. styl klasyczny, który sprawdza zawsze i zwykle się najlepiej. Mam tutaj na myśli elegancki, biały obrus. Może być koronkowy albo haftowany. Pasuje praktycznie do każdego wnętrza. Choć możemy zaszaleć i postawić na kolorowy obrus lub też z motywami świątecznymi (baranek, kurczaczki, jajka) albo ludowymi (kolorowe desenie). Mając stół z ozdobnych desek warto może pokazać jego naturalne piękno i nie przykrywać go już żadnym obrusem, tylko ułożyć białe, koronkowe serwetki pod talerzami. Ciekawym pomysłem może być styl marynistyczny – czyli biel i granat, które świetnie będą się komponowały z żółtymi tulipanami albo żonkilami w wazonie. Stół wówczas dekorujemy obrusem w biało-granatowe paski. Podajemy białą zastawę.

Inspiracje wielkanocne - jak udekorować świąteczny stół?

Jeśli nie mamy pomysłu jak udekorować stół, postawmy po prostu na klasykę, która sprawdza się najlepiej. A będzie to elegancki, najlepiej biały, koronkowy obrus. Jeśli zamierzamy długi czas biesiadować, warto postawić świece na ozdobnym świeczniku lub 2-3 pojedynczych. Nie zapomnijmy, aby podłożyć pod nie ozdobne serwetki, które ochronią obrus przez zabrudzeniami z wosku. Świece zapewnią należyty nastrój.

Na jakie kolory dodatków postawić, dekorując stół i wnętrze? Na pewno na zieleń, która chyba najbardziej kojarzy się z wiosną. To kolor życia. Z zielenią dobrze będzie komponować się żółć oraz wszelkie pastele. Warto postawić na zielone dodatki w postaci roślin, mogą to być kwiaty cięte w szklanym wazonie np. żonkile, żółte tulipany, hiacynty,  forsycje, bazie, bukszpan  albo zioła w ozdobnych doniczkach.

Naczelne miejsce na stole powinien zajmować koszyczek ze święconką lub po prostu, pięknie udekorowane pisanki, baranek, żółty kurczaczek czy zając z czekolady. Dlaczego jajka są najważniejsze? Jajko bowiem to symbol nowego życia. Wielkanoc zaś jest symbolem zmartwychwstania Chrystusa.

Inspiracje wielkanocne - jak udekorować świąteczny stół?

Święconka symbol Świąt Wielkanocnych

Święconka czyli pokarmy wcześniej poświęcone w kościele, umieszczone w wiklinowym koszyczku w towarzystwie białej koronkowej narzutki, przystrojone bukszpanem. To pięknie malowane jajka (pisanki), baranek z cukru, mały chlebek, kawałek kiełbasy i ciasta oraz sól, a czasem też woda.

Koszyczek ze święconką możemy umieścić na stole lub też jej wybrane elementy, w tym najważniejsze to pisanki i baranka.

A może zioła w doniczkach?

Zioła towarzyszą człowiekowi kuchni od wieków. Cudownie potrafią wzbogacić zarówno walory smakowe jaki i zdrowotne danej potrawy. W dodatku pięknie pachną. Fitoterapia czyli leczenie ziołami zyskuje coraz większe grono wielbicieli jako alternatywa dla medycyny konwencjonalnej. Zioła zwykle stosowane z umiarem zwykle nie wywołują skutków ubocznych, przy czym mogą bardzo skutecznie leczyć wiele dolegliwości. W aspekcie kulinarnym czynią potrawę lżej strawną. Korzystnie też mogą wpływać na trawienie, zapobiegając przykrym wzdęciom, gazom czy częstemu uczuciu pełności po sutym posiłku. Należą do nim m in. majeranek, bazylia, oregano, kolendra, mięta, koper, natka pietruszki, szczypiorek, szałwia, tymianek, cząber czy rozmaryn.

Inspiracje wielkanocne - jak udekorować świąteczny stół?

Zioła w doniczkach można kupić w wielu marketach oraz na stoiskach z warzywami. Ciekawą alternatywą może być również samodzielna hodowla ziół przy użyciu gotowych sadzonek dostępnych w sklepach ogrodniczych. Wówczas mamy możliwość wyhodowania własnego herbarium i dysponować świeżymi ziołami cały czas.

Inspiracje wielkanocne - jak udekorować świąteczny stół?

Mając świeże zioła w doniczkach możemy wykorzystać je jako dekorację wnętrz, a mówiąc ściślej – stołu wielkanocnego. Zrobi się na nim pięknie zielono. Potrawy zyskają na swoim wyglądzie. Dodatkowo spożywanie potraw świątecznych udekorowanych świeżymi listkami ziół wyjdzie nam na zdrowie!

A jak wy dekorujecie stół na Wielkanoc? Stawiacie na klasykę czy ekstrawagancję?

 

źródła zdjęć www.westwing.pl

 

Helen G.

 

Helen G.

Gotowanie sprawia mi ogromną radość. Lubię poznawać nowe smaki i eksperymentować w kuchni. Na stronie znajdziesz proste i czytelne przepisy na domowe potrawy, także dla początkujących w kuchni oraz artykuły z zakresu zdrowego odżywiania. Serdecznie zapraszam:)

4 komentarzy

  1. U mnie zawsze na Wielkanoc jest koniecznie biały obrus z elementami koronki, żonkile w wazonie i baranek. Piękne zdjęcia 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Back to top button