Schab w marynacie mlecznej (pieczony w plastrach)
Schab w marynacie mlecznej (pieczony w plastrach)
Moczony w mleku, cebuli i czosnku przed pieczeniem. Tak upieczony schab jest wyjątkowo smaczny. Mięso jest miękkie, delikatne i kruche. Schab marynowany w mleku jest pieczony w plastrach w naczyniu żaroodpornym. Mięso doskonałe nie tylko na specjalne okazje ale też na zwykły weekend 😉
Plastry schabu są moczone w mleku przez całą noc, a pieczone w piekarniku na następny dzień. Przed pieczeniem obsmażam plastry mięsa na smalcu. Moim zdaniem taki schab w marynacie mlecznej później pieczony jest nieskomnie mówiąc doskonały!!! Spróbujcie koniecznie 😉
(Dla 6-8 osób)
Składniki:
– 1,2 kg schabu bez kości
– 1 duża cebula
– 3 liście laurowy
– 3-4 ziarenka ziela angielskiego
– kostka mięsna
– około 1,5 szklanki wody
-1/2-3/4 szklanki białego wina półwytrawnego
Marynata mleczna (z mleka, cebuli i czosnku):
– 1l mleka
– 3 ząbki czosnku
– 1,5 łyżki majeranku
– 1,5 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
– 1/3-1/2 łyżeczki mielonej ostrej papryki
– 2 łyżeczki soli
– 1 łyżeczka pieprzu
Sos pieczeniowy:
– wywar pozostały z pieczenia mięsa
– trochę wody
– 1 czubata łyżka mąki
▌Jak zrobić schab w marynacie mlecznej?
Mięso ze schabu umyć pod zimną wodą, osuszyć papierowym ręcznikiem, następnie pokroić w plastry o grubości 1-1,5 cm. Nie trzeba ich rozbijać tłuczkiem.
Mięso zalać w naszyniu mlekiem, dodać cebulę pokrojoną piórka, czosnek pokrojony w plasterki oraz przyprawy. Przykryć i wstawić do lodówki na całą noc.
Zamarynowane plastry schabu odsączyć z mleka, lekko oszuszyć papierowym ręcznikiem, następnie obsmażyć na dużym ogniu z każdej strony po kilka minut (mięso będzie za sprawą mleka białawe). Przełożyć do żaroodpornego naczynia. Na pozostałym tłuszczu zeszklić cebulę i czosnek (pozostałe z marynaty odsączone). Dodać do mięsa. Schab zalać bulionem (z kostki mięsnej) oraz białym winem. Dodać pozostałe z marynaty liście laurowe i ziarenka ziela angielskiego.
Schab piec w żaroodpornym naczyniu z pokrywką w temperaturze 190°C około 1,5 godziny (do miękkości mięsa). W trakcie pieczenia 2-3 krotnie przewracać plastry mięsa i polewać wywarem. Po upieczeniu plastry schabu oddzielić od wywaru.
Przygotować sos pieczeniowy: do wywaru/bulionu pozostałego z pieczenia mięsa dolać nieco wody (około 1/2 szklanki), w zależności jak dużo sosu potrzebujemy i jaką ma on mieć intensywność. Gdy się zagotuje, dodać rozrobioną w ¼ szklanki zimnej wody mąkę, zahartowaną kilka łyżkami gorącego sosu. Wymieszać i zagotować. Sos pieczeniowy nie wymaga już doprawiania solą i pieprzem. Schab pieczony maryowany wcześniej w mleku podawać podgrzany z sosem oraz z ziemniakami i surówką.
Smacznego!
Helen G.
Galeria zdjęć
Wypróbuję, a co!
Koniecznie 🙂