Ryby i owoce morzaŚniadanie

Domowy paprykarz z tuńczyka

Domowy paprykarz szczeciński

Pyszna i łatwa w przygotowaniu pasta rybna na kanapki. Domowy paprykarz szczeciński jest smaczniejszy od kultowego sprzedawanego w puszkach konserwowych, bo zawiera mięso z tuńczyka a nie zmielone odpady rybne. Zamiast zwykłego rafinowanego roślinnego, ja dodaję trochę tłoczonego na zimno oleju lnianego, który fajnie komponuje się z paprykarzem rybnym.

Domowy paprykarz z tuńczykiem ma piękną pomarańczową barwę dzięki dodatkowi marchewki oraz koncentratu pomidorowego. Opcjonalnie można też dodać pomidory krojone w puszce. Zamiast tuńczyka do paprykarza możecie użyć wędzonej makreli.

Zobacz takżesmalec domowy.

(2 średnie słoiki)

Składniki:

– 1 puszka tuńczyka w oleju

– ½ woreczka ryżu (50g)

– 1 marchewka

– 1 pietruszka

– 1 cebula

– 2 ząbki czosnku

– 3 łyżki koncentratu pomidorowego

– około ½ szklanki wody

– 2 łyżki oleju lnianego

– 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki

– 1 łyżeczka ziół prowansalskich

– szczypta mielonej ostrej papryki albo chili

– sól, pieprz

Dodatkowo:

– 2 łyżki oleju do podsmażenia warzyw

Jak zrobić domowy paprykarz z tuńczyka?

Ryż ugotować w osolonej wodzie, nieco dłużej niż zwykle bo 25 minut. Może być lekko rozgotowany. Odcedzić i odstawić. Marchewkę i pietruszkę zetrzeć na tarce grubych oczkach. Cebulę pokroić w małą kostkę, a czosnek drobno posiekać. Tuńczyka odsączyć z oleju i rozdrobnić widelcem.

Na patelni rozgrzać olej. Podsmażyć cebulę (posypać ją solą). Następnie dodać startą marchewkę i pietruszkę, smażyć 3 minuty, dodać czosnek i smażyć kolejną minute. Warzywa podlać  około 1/2 szklanki wody, dodać koncentrat pomidorowy, przyprawy i wymieszać. Warzywa dusić pod przykryciem 10-15 minut, do miękkości. Dodać tuńczyka oraz ryż. Wymieszać i smażyć jeszcze chwilkę.

Paprykarz rybny doprawić pieprzem, z solą uważać, bo tuńczyk jest słony. Zestawić z ognia, Po ostudzeniu dodać olej lniany i wymieszać. Gotowy paprykarz przełożyć do słoików. Paprykarz przed podaniem chłodzić w lodówce przez co najmniej kilka godzin. Najsmaczniejszy jest na 2-3 dzień. Domowy paprykarz szczeciński przechowywać w lodówce przez około 4-5 dni.

Smacznego!

Helen G.


Galeria zdjęć - kliknij aby powiększyć

Domowy paprykarz z tuńczyka
+ 5
Galeria zdjęć

Helen G.

Gotowanie sprawia mi ogromną radość. Lubię poznawać nowe smaki i eksperymentować w kuchni. Na stronie znajdziesz proste i czytelne przepisy na domowe potrawy, także dla początkujących w kuchni oraz artykuły z zakresu zdrowego odżywiania. Serdecznie zapraszam:)

Podobne przepisy

2 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Back to top button
Close