Smalec domowy najlepszy


Smalec domowy – najlepszy

Pachnący wędzonym boczkiem, smażoną cebulą, czosnkiem, jabłkiem i majerankiem. Smalec domowy to ponadczasowe smarowidło do pieczywa, niegdyś popularne a potem nieco zapomniane. Smalec domowej roboty obecnie znów powoli powraca do łask. To wbrew pozorom bardzo zdrowy dla człowieka tłuszcz. Smalec ze skwarkami i cebulą doskonale smakuje posmarowany na pajdzie chleba, zagryzany kiszonym ogórkiem.

Domowy smalec przygotowuję od lat według receptury mojej babci góralki i taki jest moim zdaniem najlepszy. Najbardziej lubię smalec z wędzonym boczkiem albo podgardlem. Warto wzbogacić smalczyk również cebulą, czosnkiem, jabłkiem (nadaje mu ciekawy słodkawy posmak) oraz majerankiem. Babcia dodawała też czasem do smalcu mleko, dzięki któremu smarowidło po stężeniu staje się bielsze i bardziej kremowe w konsystencji. Nie jest to jednak konieczne.

Smalec domowy jest nie tylko łatwy w przygotowaniu ale też i dużo smaczniejszy od kupnego. Możecie zmielić słoninę wraz boczkiem albo ją po prostu drobno pokroić przy użyciu bardzo ostrego noża. Jeśli krojenie słoniny idzie wam opornie, włóżcie ją na około 20 minut do zamrażalnika. Pamiętajcie, aby topić skwarki na minimalnym ogniu. Nie mogą być w żaden sposób spalone tylko lekko złote.

Smalec domowej roboty nie tylko nadaje się smarowania pieczywa. Można smażyć na nim jajecznicę a także stosować jako okrasę do ziemniaków albo kasz. Proporcje smalcu można modyfikować wedle upodobań. Wówczas zwiększamy jedynie ilość słoniny, boczku i co najwyżej cebuli.

Zobacz też → masło klarowane domowej roboty.

(3 małe słoiki)

Składniki:

– 350g słoniny

– 100g wędzonego boczku*

– 1 mała cebula

– 2 ząbki czosnku

– 1 jabłko najlepiej winne** (np. antonówka albo szara reneta)

– ½ łyżeczki majeranku

– sól, biały pieprz

* można dać pół na pół z podgardlem

*jeśli jabłko nie jest kwaskowate, można dodać odrobinę soku z cytryny.

Jak zrobić smalec domowy do chleba?

Słoninę, boczek i cebulę pokroić w drobną kostkę. Można też ewentualnie zmielić słoninę z boczkiem. Zacząć od stopienia słoniny przez na minimalnym ogniu, od czasu do czasu mieszając. Po około 15 minutach, kiedy skwarki osiągną delikatnie złotą barwę, dodać boczek i dusić przez kolejne 10 minut. Następnie dodać cebulę. Po kolejnych 10 minutach dodać obrane ze skórki i pokrojone w drobną kostkę jabłko. Dusić jeszcze kilka minut wciąż na malutkim ogniu.

Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażyć jeszcze 2-3 minuty. Na koniec wlać 2 łyżki mleka. Smalec doprawić do smaku solą, białym pieprzem oraz majerankiem. Gdy nieco ostygnie przełożyć do słoika lub kamionkowego naczynia. Przechowywać w lodówce do około 2 tygodni. Smalec bez dodatków typu cebula, jabłko czy skwarki boczku można przechowywać do 1 miesiąca. Smalec domowy najlepiej smakuje posmarowany na pajdzie wiejskiego chleba z dodatkiem kiszonych ogórków.

Smacznego!

Helen G.


Galeria zdjęć - kliknij aby powiększyć

loading...
Poprzedni Roladki z kurczaka ze szpinakiem
Nastepny Placuszki serowe

7 komentarzy

  1. Pani Śniadaniowa
    9 kwietnia 2018
    Odpowiedz

    Ale mi narobiłaś smaka teraz na taką kromkę wiejskiego chleba ze smalcem i ogórkiem kiszonym… mniam!

    • Helen G.
      Helen G.
      9 kwietnia 2018
      Odpowiedz

      Zajadam się nim od kilku dni, że aż uszy latają :)

  2. Ervisha
    11 kwietnia 2018
    Odpowiedz

    Wiele osob ceni smak domowego smalcu ;)

  3. Magda
    11 kwietnia 2018
    Odpowiedz

    Taki smalec musi być pyszny, szczególnie z kiszonym ogórkiem :)

    • Helen G.
      Helen G.
      11 kwietnia 2018
      Odpowiedz

      Tak, ogórek kiszony bardzo tutaj pasuje :-)

  4. kuchnia u Krysi
    18 kwietnia 2018
    Odpowiedz

    Robię tak jak Ty. Te same składniki. Wtedy smalczyk jest najlepszy. On ma nawet taki lekko słodki smak. Dawno nie robiłam. Narobiłaś mi smaka :)

    • Helen G.
      Helen G.
      18 kwietnia 2018
      Odpowiedz

      Też lubię jego lekko słodkawy smak, pycha :-) Polecam!

Zostaw odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *