Produkty prozdrowotne

Dlaczego lepiej smażyć na smalcu

Dlaczego lepiej smażyć na smalcu

Smalec idealnie nadaje się do smażenia, duszenia czy pieczenia potraw. To zdrowy i stabilny tłuszcz zwierzęcy, do tego bardzo tani. Smalec zawiera tłuszcze nasycone najbardziej odporne na działanie wysokiej temperatury. Tłuszcz ten ma wysoki punkt dymienia (205˚C). Smalec świetnie nadaje się do smażenia szczególnie mięs ale i również warzyw.

Nie ma to jak schabowy czy kotlet mielony usmażony na smalcu… jest dużo smaczniejszy jak ten usmażony na oleju. Smalec nie do końca komponuje się z aromatem ryb (tutaj szczególne polecam domowe masło klarowane).

Dlaczego lepiej smażyć na smalcu

Najbardziej popularny jest smalec wieprzowy w kostce. W sklepach i większych marketach można też dostać smalec gęsi albo kaczy.

Smalec – wartości odżywcze

Smalec zawiera w swoim składzie około 40% tłuszczów nasyconych, 45% tłuszczów jednonienasyconych i około 11 % tłuszczów wielonienasyconych. Smalec zawiera również cholesterol (nie jest on szkodliwy jak się nam powszechnie wmawia), witaminę D oraz śladowe ilości soli mineralnych. Nie znajdziemy w smalcu natomiast szkodliwych tłuszczów trans.

Dlaczego lepiej smażyć na smalcu

Smalec dzięki zawartości kwasu stearynowego zwiększa stężenie ale tzw. dobrego cholesterolu HDL i zmniejsza zawartość złego cholesterolu LDL. Cholesterol to podstawowy budulec błony komórkowej, który w większości jest syntetyzowany w wątrobie. Jedynie 20% cholesterolu jest dostarczana organizmowi z pożywienia. Nadmiar cholesterolu jest wydalany z organizmu. Groźny dla zdrowia jest niedobór cholesterolu. 

Zalety smażenia na smalcu

  • stabilny tłuszcz, który nie jełczeje
  • zawiera zdrowe dla człowieka tłuszcze nasycone, tak nasycone 🙂
  • świetnie podnosi smak mięs
  • zapewnia potrawom mięsnym chrupiąca skórkę
  • nadaje się do długotrwałego smażenia, duszenia i pieczenia (wysoki punkt dymienia)
  • bardzo tani w stosunku do innych tłuszczy
  • łatwo dostępny
  • nie zawiera konserwantów

Wady smażenia na smalcu

  • brzydko pachnie „łojem” podczas smażenia

Dlaczego lepiej smażyć na smalcu

Zobacz takżesmalec domowy.

Co sądzicie o smażeniu potraw na smalcu?

Helen G.

Helen G.

Gotowanie sprawia mi ogromną radość. Lubię poznawać nowe smaki i eksperymentować w kuchni. Na stronie znajdziesz proste i czytelne przepisy na domowe potrawy, także dla początkujących w kuchni oraz artykuły z zakresu zdrowego odżywiania. Serdecznie zapraszam:)

Podobne przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Back to top button