Ciasta i ciasteczka

Ciastka francuskie z nutellą i bananem

Ciastka francuskie z nutellą i bananem

To inaczej ślimaczki z ciasta francuskiego – ekspresowy deser do kawy. Ciastka francuskie z nutellą i bananem to prosta i szybka przekąska, zwłaszcza wtedy kiedy nie mamy czasy ani ochoty na robotę w kuchni albo kiedy zaskoczą nas niespodziewani goście.

Wychodzę z założenia, że zawsze warto mieć w lodówce albo w zamrażarce arkusz ciasta francuskiego. Zawsze się przyda, czy to na słodko jako deser, czy też jako wytrawna przekąska szynką i serem.

Zobacz takżeślimaczki z jabłkami i cynamonem.

(około 18 sztuk)

Składniki:

– 1 arkusz ciasta francuskiego

– ½ słoika kremu Nutelli

– 1 dojrzały banan

Jak zrobić ciastka francuskie z nutellą i bananem?

Arkusz ciasta francuskiego posmarować kremem Nutelli. Banana pokroić w cienkie plasterki i ułożyć w dwóch rzędach po środku ciasta, wzdłuż dłuższego boku.

Ciasto francuskie ciasno zwinąć w rulon. Kroić na porcje (ślimaczki) o grubości 2 cm. Ciastka francuskie układać poziomo na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce, w 2-3 centymetrowych odstępach.

Ciastka piec przez około 15-20 minut w nagrzanym do 200⁰C piekarniku, do lekkiego zezłocenia. Po ostudzeniu ślimaczki z ciasta francuskiego przechowywać w pudełku.

Smacznego!

Helen G.

Ciastka francuskie z nutellą i bananem
+ 4
Galeria zdjęć

Helen G.

Gotowanie sprawia mi ogromną radość. Lubię poznawać nowe smaki i eksperymentować w kuchni. Na stronie znajdziesz proste i czytelne przepisy na domowe potrawy, także dla początkujących w kuchni oraz artykuły z zakresu zdrowego odżywiania. Serdecznie zapraszam:)

Podobne przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Back to top button