Zupy i kremy

Zupa z młodej kapusty z kiełbasą

Zupa z młodej kapusty z kiełbasą

Szybki kapuśniak ze słodkiej kapusty z ziemniakami, marchewką i kiełbasą. Uwielbiam sezonowe zupy. Zupa z młodej kapusty z kiełbasą świetnie komponuje się z koperkiem. Jest naprawdę pyszna!

Kapuśniak z młodej kapusty możecie ugotować zarówno na rosole, jak i na tzw. kostce, ewentualnie na wodzie. Wspaniały smak nadaje zupie dobrej jakości kiełbasa. Zamiast niej można również użyć wędzonego boczku. Zupa kapuściana jest stosunkowo szybka w przygotowaniu. Młoda kapusta duszona szybko staje się miękka.

Zobacz takżekapuśniak domowy (na kiszonej kapuście).

(Dla 4-6 osób)

Składniki:

– 1 główka małej młodej kapusty lub ½ większej

– 2 l bulionu ( np. rosołu, można też użyć ewentualnie kostki albo wody)

– 1 cebula

– 2 ząbki czosnku

– 3 ziemniaki

– włoszczyzna (2 marchewki, 1 pietruszka mały kawałek selera, kawałek pora)

– 250g kiełbasy np. podwawelska lub toruńska

– ½ pęczka koperku

– 1 liść laurowy

– 3 ziarenka ziela angielskiego

– 4 kulki pieprzu

– 1 łyżeczka majeranku

– 1 czubata łyżka mąki

– 2 łyżki gęstej śmietany 18%

Dodatkowo:

– 3 łyżki oleju do podsmażenia warzyw

Jak zrobić kapuśniak z młodej kapusty?

Cebulę pokroić w małą kostkę, czosnek drobno posiekać. Cebulę zeszklić na oleju, po czym dodać pokrojoną w kostkę kiełbasę – smażyć kilka minut. Na koniec dodać posiekany czosnek i smażyć jeszcze minutę.

Włoszczyznę umyć, obrać i pokroić kostkę lub plasterki. Ziemniaki pokroić w większą kostkę. Kapustę poszatkować, podsmażyć w garnku na oleju. Następnie zalać bulionem lub wodą. Dodać pokrojoną włoszczyznę, liść laurowy, ziele angielskie oraz pieprz. Wywar posolić. Po 15 minutach duszenia dodać podsmażoną kiełbasę z cebulą. Kapuśniak dusić do miękkości warzyw.

Zupę zagęścić mąką. W około ¼ szklanki wody rozrobić mąkę, tak by nie było grudek. Dodać 2 łyżki śmietany oraz kilka łyżek gorącego wywaru. Wymieszać. Następnie dodać do gotującej się zupy. Zagotować.

Kapuśniak z młodej kapusty doprawić do smaku solą, pieprzem i majerankiem. Na koniec dodać posiekany koperek. Zupę zestawić z palnika.

Smacznego!

Helen G.

Zupa z młodej kapusty z kiełbasą
+ 4
Galeria zdjęć

Helen G.

Gotowanie sprawia mi ogromną radość. Lubię poznawać nowe smaki i eksperymentować w kuchni. Na stronie znajdziesz proste i czytelne przepisy na domowe potrawy, także dla początkujących w kuchni oraz artykuły z zakresu zdrowego odżywiania. Serdecznie zapraszam:)

Podobne przepisy

2 komentarzy

  1. Bardzo lubię młodą kapustę, jest taka delikatna, jędrna i słodka, mogłabym jeść ją na okrągło 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Back to top button