Zupa krem ze szparagów


Zupa krem ze szparagów

Delikatna, o kremowej konsystencji. Zupa krem ze szparagów to pyszna, lekka wiosenna zupa. Sezon na szparagi jest niestety bardzo krótki, bo trwa od maja do czerwca. Warto więc wykorzystać ten czas i przygotować jakieś danie z udziałem tego warzywa.

Moją propozycją jest zupa krem z zielonych szparagów, gdyż te uważam za najsmaczniejsze. W sklepach są dostępne także jeszcze szparagi białe i fioletowe. Krem ze szparagów jest w smaku bardzo delikatny, lekko słodkawy. Zupa szparagowa dobrze komponuje się z groszkiem ptysiowym albo z domowymi grzankami.

Serdecznie polecam wam również inne kremowe zupy:

zupa-krem z porów

zupa- krem z brokułów.

(Dla 4 osób)

Składniki:

– 2 pęczki zielonych szparagów

– 1 cebula

– 2 ząbki czosnku

– 2 łyżki masła

– 1l bulionu warzywnego (ewentualnie z kostki)

– 100 ml śmietanki 30%

– cukier do smaku

– 1 łyżka soku z cytryny

– duża szczypta mielonej gałki muszkatołowej

– sól, pieprz

Dodatkowo:

– pół pęczka posiekanej natki pietruszki do posypania

Jak zrobić zupę krem ze szparagów?

Szparagi umyć dokładnie pod bieżącą wodą. Odciąć główki, zdrewniałe końce także odciąć i wyrzucić. Resztę pokroić w małe kawałki. Główki wrzucić do wrzącego bulionu. Gotować kilka minut na wolnym ogniu, aż trochę zmiękną ale powinny pozostać jędrne (posłużą do dekoracji zupy). Cebulę pokroić w drobną kostkę, czosnek drobno posiekać. Zeszklić na maśle.

Główki szparagów wyjąć z bulionu łyżką cedzakową odłożyć na talerz. Włożyć zaś pokrojone szparagi i podsmażoną cebulę. Dusić na wolnym ogniu do miękkości. Następnie zmiksować zupę na gładki krem z dodatkiem śmietanki (odrobinę pozostawić do dekoracji). Jeśli pozostaną wyczuwalne w smaku włókna, wówczas należy przecedzić zupę przez sito.

Zupę doprawić solą, pieprzem, cukrem, gałką muszkatołową oraz sokiem z cytryny. Zupę-krem ze szparagów podawać z kleksem słodkiej śmietanki, udekorowaną główkami szparagów i posypaną posiekaną natką pietruszki. Świetnie smakuje również z groszkiem ptysiowym albo z grzankami.

Smacznego!

Helen G.


Galeria zdjęć - kliknij aby powiększyć

loading...
Poprzedni Sernik pistacjowy
Nastepny Ziemniaki pieczone z czosnkiem i ziołami

8 komentarzy

  1. Kuchcik gotuje
    11 maja 2018
    Odpowiedz

    Smakowicie wygląda :) Uwielbiam szparagi, szkoda, że sezon na nie jest taki krótki.

    • Helen G.
      Helen G.
      11 maja 2018
      Odpowiedz

      Dziękuję :) No właśnie…

  2. Beti
    11 maja 2018
    Odpowiedz

    Muszę koniecznie zrobić tą zupę :-)

    • Helen G.
      Helen G.
      11 maja 2018
      Odpowiedz

      Polecam zwłaszcza teraz na wiosnę :-)

  3. Iwona
    11 maja 2018
    Odpowiedz

    Robię podobną zupę – jest pyszna :)

  4. Ewa
    12 maja 2018
    Odpowiedz

    Bardzo apetyczna zupa:) Lubię takie:)

  5. Ela Dziurkowska
    12 maja 2018
    Odpowiedz

    Bardzo dobry pomysł na zdrową, wiosenną zupę :) Lubię szparagi i na pewno skorzystam z tego przepisu :)

  6. Ervisha
    12 maja 2018
    Odpowiedz

    Wygląda smacznie :)

Zostaw odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *