Zupa krem ze szparagów


Sezon na szparagi trwa na całego, warto więc skorzystać i przygotować jakieś danie z tego warzywa. Proponuję dziś zupę krem z zielonych szparagów, bo te właśnie uważam za smaczniejsze. Jeśli wolicie, możecie użyć również białych. Krem jest w smaku bardzo delikatny, lekko słodkawy. Do zupy można dodać groszek ptysiowy albo własnoręcznie przygotowane grzanki.

(Dla 4 osób)

Składniki:

– 2 pęczki dowolnych szparagów (dałam zielone)

– 1 cebula

– 2 ząbki czosnku

– 2 łyżki masła

– 1l bulionu warzywnego lub drobiowego (może być z kostki)

– 100 ml śmietanki 30%

– sól, pieprz

– cukier

– 1 łyżka soku z cytryny

– mielona gałka muszkatołowa

– pół pęczka posiekanej natki pietruszki (do dekoracji)

Szparagi umyć dokładnie pod bieżącą wodą. Odciąć główki, zdrewniałe końce także odciąć i wyrzucić. Resztę pokroić w małe kawałki. Główki wrzucić do wrzącego bulionu. Gotować kilka minut na wolnym ogniu, aż trochę zmiękną ale powinny pozostać jędrne (posłużą do dekoracji zupy). Cebulę pokroić w drobną kostkę, czosnek drobno posiekać. Zeszklić na maśle. Główki wyjąć z bulionu łyżką cedzakową odłożyć na talerz. Włożyć zaś pokrojone szparagi i podsmażoną cebulę. Dusić na wolnym ogniu do miękkości. Następnie zmiksować zupę na gładki krem. Jeśli pozostaną wyczuwalne w smaku włókna, wówczas należy przecedzić zupę przez sito. Doprawić zupę solą, pieprzem, cukrem, gałką muszkatołową oraz sokiem z cytryny. Zaprawić zahartowaną śmietanką. Zupę-krem z szparagów z kleksem śmietanki, udekorowaną główkami szparagów i posypaną natką pietruszki.

Smacznego!

Helen G.


Galeria zdjęć

zupa-krem-ze-szparagowzupa-krem-ze-szparagow1
loading...
loading...
Poprzedni Rogaliki francuskie
Nastepny Pulpety w sosie pomidorowym

No Comment

Zostaw odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *