Zupa krem ze szparagów


Zupa krem ze szparagów

Sezon na szparagi jest bardzo krótki, trwa od maja do czerwca. Warto więc skorzystać i przygotować jakieś danie z udziałem tego warzywa. Moją propozycją jest zupa krem z zielonych szparagów, gdyż te uważam za najsmaczniejsze. Są jeszcze szparagi białe i fioletowe. Krem ze szparagów jest w smaku bardzo delikatny, lekko słodkawy. Do zupy można dodać groszek ptysiowy albo własnoręcznie przygotowane grzanki. Polecam wam również zupę-krem z porów oraz zupę- krem z brokułów.

(Dla 4 osób)

Składniki:

– 2 pęczki dowolnych szparagów (dałam zielone)

– 1 cebula

– 2 ząbki czosnku

– 2 łyżki masła

– 1l bulionu warzywnego lub drobiowego (może być z kostki)

– 100 ml śmietanki 30%

– cukier do smaku

– 1 łyżka soku z cytryny

– mielona gałka muszkatołowa

– sól, pieprz

Dodatkowo:

– pół pęczka posiekanej natki pietruszki (do dekoracji)

Jak zrobić zupę krem ze szparagów?

Szparagi umyć dokładnie pod bieżącą wodą. Odciąć główki, zdrewniałe końce także odciąć i wyrzucić. Resztę pokroić w małe kawałki. Główki wrzucić do wrzącego bulionu. Gotować kilka minut na wolnym ogniu, aż trochę zmiękną ale powinny pozostać jędrne (posłużą do dekoracji zupy). Cebulę pokroić w drobną kostkę, czosnek drobno posiekać. Zeszklić na maśle. Główki wyjąć z bulionu łyżką cedzakową odłożyć na talerz. Włożyć zaś pokrojone szparagi i podsmażoną cebulę. Dusić na wolnym ogniu do miękkości. Następnie zmiksować zupę na gładki krem. Jeśli pozostaną wyczuwalne w smaku włókna, wówczas należy przecedzić zupę przez sito. Doprawić zupę solą, pieprzem, cukrem, gałką muszkatołową oraz sokiem z cytryny. Zaprawić zahartowaną śmietanką. Zupę-krem ze szparagów podawać z kleksem słodkiej śmietanki, udekorowaną główkami szparagów i posypaną posiekaną natką pietruszki. Zupę też można podać z groszkiem ptysiowym albo z grzankami.

Smacznego!

Helen G.


Galeria zdjęć

zupa-krem-ze-szparagowzupa-krem-ze-szparagow1
loading...
Poprzedni Rogaliki francuskie
Nastepny Pulpety w sosie pomidorowym

No Comment

Zostaw odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *