Zupa pomidorowa z ryżem


Zupa pomidorowa z ryżem

Tradycyjna, pachnąca natką pietruszki i bazylią. Zupa pomidorowa z ryżem to moja ulubiona zupa z czasów dzieciństwa. O dziwo, obecnie wersję pomidorówki z ryżem jadam u mamy. Sama zaś zwykle podaję zupę pomidorową z makaronem.

Możecie ugotować pomidorówkę na samych warzywach albo dodatkowo na wywarze mięsnym. Ta druga jej wersja jest bardziej wyrazista w smaku i esencjonalna. Przepis na zupę pomidorową z ryżem zaczerpnęłam od mojej mamy, bowiem według mnie taka zupa pomidorowa jest najsmaczniejsza. Spróbujcie zresztą sami!

(Dla 6 osób)

Składniki:

– porcja rosołowa lub 2 skrzydełka kurczaka (opcjonalnie)

– 2,5l wody

– 1 duża cebula

– 2-3 średnie marchewki

– 1 pietruszka

– mały kawałek selera

– 2 ząbki czosnku

– 3 ziarenka ziela angielskiego

– 4 ziarenka pieprzu

– 1 liść laurowy

– ½ łyżeczki bazylii

– 1 słoiczek koncentratu pomidorowego

– 1 puszka pomidorów krojonych w puszce

– 4 łyżki gęstej śmietany

– 2 łyżki mąki

– szczypta cukru do smaku

– sól, pieprz

Dodatkowo:

– 1 szklanka ryżu

– posiekana natka pietruszki

Jak zrobić zupę pomidorową z ryżem?

Mięso umyć i zalać 2,5 l zimnej wody. Zagotować. Zebrać szumy. Gotować na wolnym ogniu pod przykryciem do miękkości około 30 minut. Warzywa umyć, obrać.

Marchewki pokroić w plasterki, seler i pietruszkę w małą kostkę. Warzywa włożyć do garnka z mięsem. Dodać liść laurowy, ziele angielskie i ziarenka pieprzu. Posolić wywar. Cebulę i czosnek włożyć do garnka w całości. Zupę pomidorową gotować na wolnym ogniu pod przykryciem, do miękkości warzyw.

Następnie zaprawić zupę koncentratem i wymieszać. Pomidory z puszki przesmażyć na łyżce oleju na patelni aż się rozpadną. Następnie dodać do wywaru.

Zaprawić zupę mąką i śmietaną. Mąkę rozrobić w 1/3 szklanki wody, by nie było grudek. Dodać śmietanę i kilka łyżek gorącego wywaru. Wlać do zupy, zamieszać i zagotować. Doprawić zupę do smaku solą, pieprzem, cukrem i bazylią. Na koniec dodać posiekaną natkę pietruszki. Zestawić zupę z ognia. Zupę pomidorową podawać z ugotowanym wcześniej ryżem.

Smacznego!

Helen G.


Galeria zdjęć - kliknij aby powiększyć

loading...
Poprzedni Kruche ciasteczka z jabłkami
Nastepny Sałatka z jajek i pora

5 komentarzy

  1. Ervisha
    16 lipca 2018
    Odpowiedz

    Dobrze znany smaczny klasyk :)

  2. Ania
    17 lipca 2018
    Odpowiedz

    Klasyka, ale jakże pyszna 😁

    • Helen G.
      Helen G.
      17 lipca 2018
      Odpowiedz

      Zgadzam się :-)

  3. Królowa Karo
    22 lipca 2018
    Odpowiedz

    O tak, ta zupa to chyba dla większości smak dzieciństwa. Choć o dziwo mój junior zupy pomidorowej nie cierpi.

  4. Ania
    1 sierpnia 2018
    Odpowiedz

    Dla mnie osobiście pomidorowa lepiej smakuje z ryżem niż z makaronem, może dlatego że tak jadało się w moi rodzinnym domu :)

Zostaw odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *